Author Topic: Avast 14.1 - Slow Start-up  (Read 766 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline drake145

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 33
Avast 14.1 - Slow Start-up
« on: September 19, 2019, 11:02:06 PM »
Hi,

I have noticed that Avast 14.1 takes longer to start up than the previous version (before the re-design).

The shields also take a little longer to activate (red exclamation mark on the icon and the message: We're sorry, there's some problem on our side if I look at the shields window).

Offline lukas.hasik

  • Avast team
  • Advanced Poster
  • *
  • Posts: 812
  • Product manager of Mac AV and Cleanup
Re: Avast 14.1 - Slow Start-up
« Reply #1 on: September 20, 2019, 11:33:52 AM »
drake145,
Is it a temporary situation that disappears? Reproducible every time? Would you mind to record a screencast (quicktime player allows it) for me?

Hi,

I have noticed that Avast 14.1 takes longer to start up than the previous version (before the re-design).

The shields also take a little longer to activate (red exclamation mark on the icon and the message: We're sorry, there's some problem on our side if I look at the shields window).
Quality is also a feature.

Offline drake145

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 33
Re: Avast 14.1 - Slow Start-up
« Reply #2 on: September 20, 2019, 02:30:30 PM »
Yes, it is reproducible every time I start-up or re-start.

I recorded a screencast, but it says the file is too large to attach, so I grabbed a screenshot.

The video I had recorded showed that it took about 1min 45 sec from the icon appearing on the menu bar, to the shields being green.

Update:

I tried to upload it at 480p, but it won't go through.
« Last Edit: September 20, 2019, 02:41:15 PM by drake145 »

Offline drake145

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 33
Re: Avast 14.1 - Slow Start-up
« Reply #3 on: September 25, 2019, 11:02:18 PM »
Updated to 14.2 today and still the same.

Offline drake145

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 33
Re: Avast 14.1 - Slow Start-up
« Reply #4 on: September 28, 2019, 12:30:51 AM »
I am not sure if there is a correlation, but after yesterday's supplemental update for macOS, the start-up is much faster. I will keep an eye on it for a few days.

Update: The speed up from the supplemental update seems to have been temporary, as It's been slow for the past 2 days.
« Last Edit: October 02, 2019, 12:48:25 AM by drake145 »