Hlásím kolaps Windows Update (WU) a nestandardní chování Win10 1903 v aktualizacích z 13.9.2019. Příčinou je "existence" nové verze Avastu z 19.9.2019. (Skutečně jen existence.) Děje se mi to s Avastem (na několika PC) při aktualizacích pravidelně. Nejprve zlobí Win10 a start systému, teprve po aktualizaci Avastu začne vše běžet bez problému.
Používám Avast free a zapínám kontrolu MS Defenderu. Win10 pak zobrazují v pravém rohu panel Zabezpečení. Defender se udržuje přes WU aktuální a lze podle potřeby provést antivirové kontroly Defenderem či Avastem. (Avastu příliš nevěřím.)
Chybový stav vypadal asi takto. Po startu jsem spustil WU, vyhledávání aktualizací se neukončilo a pořád probíhalo. Protáčel se k tomu HDD na 100%. Zkusil jsem aktualizovat Avast. Je nová verze z 19.9.2019 - pokyn aktualizujte. První pokus končil chybou. Pak se Avast nainstaloval a chtěl restart. Po restartu vše běží. Avast opět Defender zcela vypnul. K tomu jede reklama jak je můj počítač ohrožený a že mám přejít na placenou verzi Avastu. Zapínám pasivní provoz Defenderu a koukám, že mu Avast zablokoval aktualizace již od 25.8.2019.
Avast nyní poskytuje "nové funkce". Má novou lištu napojenou na shop Avastu a na nákup svých produktů. Údajně už Avast nebude vyžadovat restart. Upozorňování na restart se přitom v Avastu odporoučelo tak před 14 dny. Zarazilo mě, že Avast potřeboval restart, ale uživatel o tom nevěděl a nedostával žádné hlášení. Teď Avast oznámí, že se funkce vyvíjela? Jako, vývojová verze Avastu se mi nainstalovala, překopala mi nastavení zabezpečení a ani nehlásila, že mám instalaci dokončit restartem? Ale reklamní zprávy Avastu ve stylu poplašných zpráv "fungují spolehlivě"?
Potřebuji okomentovat uvedené užívání Defenderu. Nikde jsem to nedohledal. Je rozumné současné zapnutí pasivního Defenderu a aktivního Avastu? Při startu systému se provádí nějaké antivirové kontroly. Popisy k těmto funkcím nejsou k dohledání. Nenutím takto dva antiviry aby kontrolovaly současně systém při startu systému a tím nepřiměřeně zpomaluji start a riskuji havarijní stavy? Nebo jde jen o chybné chování Avastu se zapnutou kontrolou Defenderu? Jak oba produkty provozovat současně, pokud ano?
Po aktualizaci Avastu a se zapnutou kontrolou Defenderu vše nyní běží v pořádku. Tady asi problém není. Nestandardní chování systému spíš pravidelně nastává s aktualizacemi Win10 a aktualizacemi Avastu. Jen doufám, že hlavní problém není ve snaze o odstavení Defenderu pro reklamu na Avast.
PS: V posledním AV Testu je Defender hodnocen lépe než Avast. Defender se kvalitou dotáhl na komerční antiviry. Napadá mě vhodné řešení pro Win10, odinstalovat Avast free.