Author Topic: Still Getting "Avast Needs to Reboot"?  (Read 2813 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline The Sniggler

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 120
Still Getting "Avast Needs to Reboot"?
« on: September 30, 2019, 10:22:37 PM »
Is anyone else still getting the Avast needs to reboot? Both PCs, several times now.
I thought the last update fixed the redundant reboot request?

Offline Pondus

  • Probably Bot
  • ****
  • Posts: 37099
Re: Still Getting "Avast Needs to Reboot"?
« Reply #1 on: September 30, 2019, 10:28:48 PM »
Have you tried avast repair and reboot ?    https://support.avast.com/en-ww/article/Repair-Antivirus




« Last Edit: September 30, 2019, 10:55:36 PM by Pondus »

Offline cruiser25

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 72
Re: Still Getting "Avast Needs to Reboot"?
« Reply #2 on: September 30, 2019, 10:35:00 PM »
Hi

I got the same message as you today and for a couple of days ago. It´s very irritating espacially when there is no explanation why this happens. Or has the Avast team made any comments about it in the forum ?

Offline bob3160

  • Avast Überevangelist
  • Probably Bot
  • *****
  • Posts: 45976
  • 61 Years of Happiness
    • bob3160 Protecting Yourself, Your Computer and, Your Identity
Re: Still Getting "Avast Needs to Reboot"?
« Reply #3 on: September 30, 2019, 11:25:33 PM »

If Repair doesn't fix the problem, try the following:
If your Avast settings are not the default settings and you want them restored after the Clean Install, follow this before removing Avast.
https://goo.gl/TXjM7h
Clean Install of Avast:
https://goo.gl/4Ptzkf
If you need additional help with the Clean Install, watch this:
https://youtu.be/p-h3myRD51A

Free avast! Security Seminar: http://bit.ly/2N1eaR2  -  Important: http://www.organdonor.gov/ -- My Web Site: http://bob3160.strikingly.com/ - Win 11 Pro v21H2 64bit, 16 Gig Ram, 1TB SSD, AvastOmni 21.6, How to Successfully Install Avast http://goo.gl/VLXdeRepair & Clean Install https://goo.gl/t7aJGq

Online DavidR

  • Avast Überevangelist
  • Certainly Bot
  • *****
  • Posts: 85595
  • No support PMs thanks
Re: Still Getting "Avast Needs to Reboot"?
« Reply #4 on: October 01, 2019, 12:20:37 AM »
Is anyone else still getting the Avast needs to reboot? Both PCs, several times now.
I thought the last update fixed the redundant reboot request?


Did you actually restart your system as suggested ?
Before you do make a note of your version number (build number) and your UI version.  Then check after the reboot and see if they have changed.

See https://forum.avast.com/index.php?topic=229461.msg1521014#msg1521014 and you will see there appears to have been a micro/UI update that would need a reboot to take effect.
Windows 10 Home 64bit/ Acer Aspire F15/ Intel Core i5 7200U 2.5GHz, 8GB DDR4 memory, 256GB SSD, 1TB HDD/ avast! free 21.8.2487 (build 21.8.6586.691) UI 1.0.666/ Firefox, uBlock Origin, uMatrix/ MailWasher Pro/ Avast! Mobile Security

Offline The Sniggler

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 120
Re: Still Getting "Avast Needs to Reboot"?
« Reply #5 on: October 01, 2019, 02:21:42 PM »
It is irritating and should have been fixed by Avast last update. I am now hitting IGNORE.

Offline bob3160

  • Avast Überevangelist
  • Probably Bot
  • *****
  • Posts: 45976
  • 61 Years of Happiness
    • bob3160 Protecting Yourself, Your Computer and, Your Identity
Re: Still Getting "Avast Needs to Reboot"?
« Reply #6 on: October 01, 2019, 02:39:56 PM »
It is irritating and should have been fixed by Avast last update. I am now hitting IGNORE.
That might  make you feel better but doesn't solve the problem or, update the program.
Free avast! Security Seminar: http://bit.ly/2N1eaR2  -  Important: http://www.organdonor.gov/ -- My Web Site: http://bob3160.strikingly.com/ - Win 11 Pro v21H2 64bit, 16 Gig Ram, 1TB SSD, AvastOmni 21.6, How to Successfully Install Avast http://goo.gl/VLXdeRepair & Clean Install https://goo.gl/t7aJGq

Offline bob3160

  • Avast Überevangelist
  • Probably Bot
  • *****
  • Posts: 45976
  • 61 Years of Happiness
    • bob3160 Protecting Yourself, Your Computer and, Your Identity
Re: Still Getting "Avast Needs to Reboot"?
« Reply #7 on: October 01, 2019, 02:54:20 PM »
Avast has been notified and is looking into the problem.
Logs would probably be helpful.

Submitting a support file to Avast
Instructions how to use it can be easily found:
https://www.avast.com/en-us/faq.php?article=AVKB33#artTitle
Free avast! Security Seminar: http://bit.ly/2N1eaR2  -  Important: http://www.organdonor.gov/ -- My Web Site: http://bob3160.strikingly.com/ - Win 11 Pro v21H2 64bit, 16 Gig Ram, 1TB SSD, AvastOmni 21.6, How to Successfully Install Avast http://goo.gl/VLXdeRepair & Clean Install https://goo.gl/t7aJGq

Offline Hopper15

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 105
Re: Still Getting "Avast Needs to Reboot"?
« Reply #8 on: October 01, 2019, 06:16:05 PM »
I'm still getting it. Twice last last week and today.
Win 8.1 64 bit 16GB Avast Free/Malwarebytes Pro/CCleaner

Offline Hopper15

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 105
Re: Still Getting "Avast Needs to Reboot"?
« Reply #9 on: October 01, 2019, 06:42:33 PM »
Is anyone else still getting the Avast needs to reboot? Both PCs, several times now.
I thought the last update fixed the redundant reboot request?


Did you actually restart your system as suggested ?
Before you do make a note of your version number (build number) and your UI version.  Then check after the reboot and see if they have changed.

See https://forum.avast.com/index.php?topic=229461.msg1521014#msg1521014and you will see there appears to have been a micro/UI update that would need a reboot to take effect.

I've been asked to reboot 3 times in the last 8 days. I'm very skeptical micro updates are the cause.
Win 8.1 64 bit 16GB Avast Free/Malwarebytes Pro/CCleaner

Offline Hopper15

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 105
Re: Still Getting "Avast Needs to Reboot"?
« Reply #10 on: October 01, 2019, 06:44:08 PM »
Avast has been notified and is looking into the problem.
Logs would probably be helpful.

Submitting a support file to Avast
Instructions how to use it can be easily found:
https://www.avast.com/en-us/faq.php?article=AVKB33#artTitle

I'll submit logs.
Win 8.1 64 bit 16GB Avast Free/Malwarebytes Pro/CCleaner

Offline Asturias7

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 21
Re: Still Getting "Avast Needs to Reboot"?
« Reply #11 on: October 01, 2019, 08:01:58 PM »
Is anyone else still getting the Avast needs to reboot? Both PCs, several times now.
I thought the last update fixed the redundant reboot request?

I get it once a while. What I've noticed is that every time I reboot, the UI version is different. So, guessing it's an update each time to that UI.
If you want to see if this is the case for you as well, make a note of your UI version (Menu, then About) and then at the next reboot request, after you've restarted your computer, see if that UI number has changed.

Offline bob3160

  • Avast Überevangelist
  • Probably Bot
  • *****
  • Posts: 45976
  • 61 Years of Happiness
    • bob3160 Protecting Yourself, Your Computer and, Your Identity
Re: Still Getting "Avast Needs to Reboot"?
« Reply #12 on: October 01, 2019, 11:01:51 PM »
Is anyone else still getting the Avast needs to reboot? Both PCs, several times now.
I thought the last update fixed the redundant reboot request?

I get it once a while. What I've noticed is that every time I reboot, the UI version is different. So, guessing it's an update each time to that UI.
If you want to see if this is the case for you as well, make a note of your UI version (Menu, then About) and then at the next reboot request, after you've restarted your computer, see if that UI number has changed.
Your suggestion was already made. No sense posting the same information twice.
https://forum.avast.com/index.php?topic=229710.msg1521038#msg1521038
Before offering help, it's always a good idea,
to read the thread. :)
Free avast! Security Seminar: http://bit.ly/2N1eaR2  -  Important: http://www.organdonor.gov/ -- My Web Site: http://bob3160.strikingly.com/ - Win 11 Pro v21H2 64bit, 16 Gig Ram, 1TB SSD, AvastOmni 21.6, How to Successfully Install Avast http://goo.gl/VLXdeRepair & Clean Install https://goo.gl/t7aJGq

Offline petr blatny

  • Avast team
  • Jr. Member
  • *
  • Posts: 75
Re: Still Getting "Avast Needs to Reboot"?
« Reply #13 on: October 02, 2019, 11:02:26 AM »
Hi, I'm sorry for this issue. Could you (anyone affected by that) collect logs for us? We need these: c:\Users\All Users\AVAST Software\Persistent Data\Avast\Logs\ +
c:\ProgramData\AVAST Software\Avast\log\ -> copy them somewhere, pack them (zip) and send them please to lukas.munduch@avast.com

Thank you very much
Petr

Offline wittmann44

  • Pegasus
  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 224
  • Retired professional engineer BSc.Eng M.I.Mech.E
Re: Still Getting "Avast Needs to Reboot"?
« Reply #14 on: October 02, 2019, 01:40:49 PM »
Hi, I'm sorry for this issue. Could you (anyone affected by that) collect logs for us? We need these: c:\Users\All Users\AVAST Software\Persistent Data\Avast\Logs\ +
c:\ProgramData\AVAST Software\Avast\log\ -> copy them somewhere, pack them (zip) and send them please to lukas.munduch@avast.com

Thank you very much
Petr

👍👍👍
UTRINQUE PARATUS
Windows 10 version 20H2 - Avast free AV - ZoneAlarm Firewall