Author Topic: Avast Secure Browser struggles to launch...  (Read 3634 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline nocola5

  • Newbie
  • *
  • Posts: 1
Avast Secure Browser struggles to launch...
« on: January 24, 2021, 09:44:24 PM »
For the last week, when I try to launch the Secure Browser, it either does nothing or takes anywhere from 5 - 20 seconds to launch.  Once it does launch, it seems to work fine.  Prior to last week, it launched almost instantly.  I reset the browser's settings and even uninstalled/re-installed with no change; also, it insists it's up to date (87.0.7480.89).  I use Windows 10 64-bit but couldn't find anything on the Windows end that would cause the slowdown.  I only have Avast and Windows Defender on my machine.  Disabling Defender doesn't help, even after a reboot (nor had it ever been an issue before; I've had both for years).  It's bordering on being unusable.  Anyone have any ideas on what else I can try?  Thanks!

Offline unaverageman

  • Newbie
  • *
  • Posts: 4
Re: Avast Secure Browser struggles to launch...
« Reply #1 on: February 01, 2021, 11:10:26 PM »
I have been having the same exact issue. It started for me on version right before the latest update and it updated to Version 87.1.7587.142 (Official Build) (64-bit) and is still having the same issue and I also tried the uninstall using the Avast removal tool and reinstalling and still the same issue.  It takes a considerable time launching the application but seems to work ok once opened.

Offline bob3160

  • Avast Überevangelist
  • Probably Bot
  • *****
  • Posts: 48695
  • 64 Years of Happiness
    • bob3160 Protecting Yourself, Your Computer and, Your Identity
Re: Avast Secure Browser struggles to launch...
« Reply #2 on: February 02, 2021, 12:42:55 AM »
I have been having the same exact issue. It started for me on version right before the latest update and it updated to Version 87.1.7587.142 (Official Build) (64-bit) and is still having the same issue and I also tried the uninstall using the Avast removal tool and reinstalling and still the same issue.  It takes a considerable time launching the application but seems to work ok once opened.
I can confirm the lag in opening the browser.
Free Security Seminar: https://bit.ly/bobg2023  -  Important: http://www.organdonor.gov/ -- My Web Site: http://bob3160.strikingly.com/ - Win 11 Pro v24H2 64bit, 32 Gig Ram, 1TB SSD, Avast Free 24.4.6112, How to Successfully Install Avast http://goo.gl/VLXdeRepair & Clean Install https://goo.gl/t7aJGq -- My Online Activity https://bit.ly/BobGInternet

Offline Ruslan S.

  • Avast team
  • Jr. Member
  • *
  • Posts: 49
Re: Avast Secure Browser struggles to launch...
« Reply #3 on: February 02, 2021, 09:01:08 AM »
Thank you for your feedback!
Browser team will be working on the fix for this issue.
It was also reproduced with the Bank Mode.
A bug report was created.


Offline bob3160

  • Avast Überevangelist
  • Probably Bot
  • *****
  • Posts: 48695
  • 64 Years of Happiness
    • bob3160 Protecting Yourself, Your Computer and, Your Identity
Re: Avast Secure Browser struggles to launch...
« Reply #4 on: February 02, 2021, 04:25:30 PM »
Thank you for your feedback!
Browser team will be working on the fix for this issue.
It was also reproduced with the Bank Mode.
A bug report was created.
Thanks let's hope it's a quick and easy fix.
Free Security Seminar: https://bit.ly/bobg2023  -  Important: http://www.organdonor.gov/ -- My Web Site: http://bob3160.strikingly.com/ - Win 11 Pro v24H2 64bit, 32 Gig Ram, 1TB SSD, Avast Free 24.4.6112, How to Successfully Install Avast http://goo.gl/VLXdeRepair & Clean Install https://goo.gl/t7aJGq -- My Online Activity https://bit.ly/BobGInternet

Offline unaverageman

  • Newbie
  • *
  • Posts: 4
Re: Avast Secure Browser struggles to launch...
« Reply #5 on: February 08, 2021, 07:58:48 PM »
Just got updated to Version 88.0.7977.151 (Official Build) (64-bit) an still having the same issue where initial launch is very, very slow.

Offline unaverageman

  • Newbie
  • *
  • Posts: 4
Re: Avast Secure Browser struggles to launch...
« Reply #6 on: February 11, 2021, 10:00:52 PM »
I tried a complete uninstall using the Avast uninstall utility from their site and reinstalled and still have the slowness issue upon application launch. After clicking the icon to open the browser it takes between 10 - 20 seconds for the browser to open to google. I do not have this issue with any other browsers or apps. This is on a newer machine with a 12 core processor and 32gb of DDR4 3600mhz RAM and a M.2 SSD drive so I know the machine is not the issue. Browsing from site to site seems ok.

Offline bob3160

  • Avast Überevangelist
  • Probably Bot
  • *****
  • Posts: 48695
  • 64 Years of Happiness
    • bob3160 Protecting Yourself, Your Computer and, Your Identity
Re: Avast Secure Browser struggles to launch...
« Reply #7 on: February 11, 2021, 10:27:51 PM »
I tried a complete uninstall using the Avast uninstall utility from their site and reinstalled and still have the slowness issue upon application launch. After clicking the icon to open the browser it takes between 10 - 20 seconds for the browser to open to google. I do not have this issue with any other browsers or apps. This is on a newer machine with a 12 core processor and 32gb of DDR4 3600mhz RAM and a M.2 SSD drive so I know the machine is not the issue. Browsing from site to site seems ok.
It's been reported to and acknowledged by Avast.
Free Security Seminar: https://bit.ly/bobg2023  -  Important: http://www.organdonor.gov/ -- My Web Site: http://bob3160.strikingly.com/ - Win 11 Pro v24H2 64bit, 32 Gig Ram, 1TB SSD, Avast Free 24.4.6112, How to Successfully Install Avast http://goo.gl/VLXdeRepair & Clean Install https://goo.gl/t7aJGq -- My Online Activity https://bit.ly/BobGInternet

Offline schmidthouse

  • VIRUS FREE A Long Time
  • Avast Evangelist
  • Starting Graphoman
  • ***
  • Posts: 7168
  • When you think you know, Think Again
Re: Avast Secure Browser struggles to launch...
« Reply #8 on: February 12, 2021, 01:11:23 AM »
I can understand the frustration as I share it!
My beta latest version takes 15-20 seconds to launch (every time) no matter clean install.....
Why??
Something has changed.......very dissatisfied

Offline albertpereira

  • Newbie
  • *
  • Posts: 1
Re: Avast Secure Browser struggles to launch...
« Reply #9 on: February 18, 2021, 07:01:33 PM »
Avast Secure Browser has been experiencing long load times for several weeks, and two days ago, when it finally loads, the web page blinks, a solid black and white screen.  Complete uninstall and reinstall doesn’t correct the issue.

ASB is totally unusable, Bank Mode still works, but I had to migrate to Chrome.

Maybe this is something to do with Adobe Flash no longer being supported by Windows 10!

https://docs.microsoft.com/en-us/lifecycle/announcements/adobe-flash-end-of-support


Offline bob3160

  • Avast Überevangelist
  • Probably Bot
  • *****
  • Posts: 48695
  • 64 Years of Happiness
    • bob3160 Protecting Yourself, Your Computer and, Your Identity
Re: Avast Secure Browser struggles to launch...
« Reply #10 on: February 18, 2021, 07:17:40 PM »
Avast Secure Browser has been experiencing long load times for several weeks, and two days ago, when it finally loads, the web page blinks, a solid black and white screen.  Complete uninstall and reinstall doesn’t correct the issue.

ASB is totally unusable, Bank Mode still works, but I had to migrate to Chrome.

Maybe this is something to do with Adobe Flash no longer being supported by Windows 10!

https://docs.microsoft.com/en-us/lifecycle/announcements/adobe-flash-end-of-support
Update to the latest version of the Secure Browser.
https://forum.avast.com/index.php?topic=249755.msg1585003#msg1585003
Free Security Seminar: https://bit.ly/bobg2023  -  Important: http://www.organdonor.gov/ -- My Web Site: http://bob3160.strikingly.com/ - Win 11 Pro v24H2 64bit, 32 Gig Ram, 1TB SSD, Avast Free 24.4.6112, How to Successfully Install Avast http://goo.gl/VLXdeRepair & Clean Install https://goo.gl/t7aJGq -- My Online Activity https://bit.ly/BobGInternet