Author Topic: Free avast problems  (Read 731 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Michael2218

  • Newbie
  • *
  • Posts: 12
Free avast problems
« on: April 17, 2021, 09:04:57 PM »
I just recently replaced the motherboard on my old HP laptop. After doing so I reinstalled windows and finally reinstalled avast free. After about 4 or 5 minutes avast causes my CPU to peg out at 100%. It did not do this with the old motherboard. I tried every fix I could find in this forum and others to no avail. I later reinstalled windows 7 home premium in the laptop as this is what it came with. After installing Avast free it started up again with that 100% thing. Avast free does NOT do this with my main desktop or my newer Dell both running windows 10. The only way I could stop this was to reboot and uninstall Avast. There is something about this replacement motherboard that does not play nice with Avast. Right now I am using another AV program and it is NOT doing this to my CPU. I am at a loss on how to fix this. Right now I am leaning toward leaving it be. However, I like the Avast AV and this upsets me a bit!

Offline Asyn

  • Avast Überevangelist
  • Certainly Bot
  • *****
  • Posts: 71187
    • >>>  Avast Forum - Deutschsprachiger Bereich  <<<
Re: Free avast problems
« Reply #1 on: April 18, 2021, 09:35:13 AM »
- Which version/build of Avast Free..?
- OS..? (32/64 Bit..? - which SP/Build..?)
- Other security related software installed..?
Win 8.1 [x64] - Avast PremSec 21.7.6459.IBC [UI.658] - EEK - Firefox ESR 78.12 [NS/uBO/PB] - TB 78.12
Avast-Tools: Secure Browser 92.0 - Cleanup 21.2 - SecureLine 5.12 - Driver Updater 21.2 - CCleaner 5.83
Avast Wissenswertes (Downloads, Anleitungen & Infos): https://forum.avast.com/index.php?topic=60523.0

Offline Michael2218

  • Newbie
  • *
  • Posts: 12
Re: Free avast problems
« Reply #2 on: April 18, 2021, 12:43:07 PM »
- Which version/build of Avast Free..?--------I uninstalled and honestly don't remember. However, I downloaded it directly from the avast website!
- OS..? (32/64 Bit..? - which SP/Build..?)----Both windows 10 20H2 and 7 Home Premium SP1 both 64 bit
- Other security related software installed..?-- Nothing except what windows installs with after a fresh install. 


Let me repeat this. Avast DID NOT DO THIS on the old motherboard! After replacing the motherboard I installed windows 10 with no issues until I installed avast free. I even let the laptop sit for 3 hours to see if it would settle down, it did not! Because I wanted to restore the laptop to an out-of-the-box condition I installed windows 7 SP1 and discovered avast free did the same thing in that OS. I currently have another free AV on the laptop and it is not causing this to happen. I also have tried all the fixes I could find in this forum and other places online. I am at a loss to understand why this has happened. I am running avast free on this desktop and my dell laptop. No problems at all. This HP laptop is old and I am getting it ready to store. It just bugs me because I hate mysteries like this!

Offline Michael2218

  • Newbie
  • *
  • Posts: 12
Re: Free avast problems
« Reply #3 on: April 18, 2021, 03:33:13 PM »
I just spent about an hour replacing the CPU that came with the replacement motherboard with the old one. I then uninstalled the other AV and reinstalled Avast free. It still is using anywhere from 70% to 100% of the CPU. This is version 21.3.2459 (build 21.3.6164.652) UI version 1.0.609.

Offline Asyn

  • Avast Überevangelist
  • Certainly Bot
  • *****
  • Posts: 71187
    • >>>  Avast Forum - Deutschsprachiger Bereich  <<<
Re: Free avast problems
« Reply #4 on: April 18, 2021, 04:36:43 PM »
Hi, if you're willing to help, see: https://forum.avast.com/index.php?topic=237567.0
Win 8.1 [x64] - Avast PremSec 21.7.6459.IBC [UI.658] - EEK - Firefox ESR 78.12 [NS/uBO/PB] - TB 78.12
Avast-Tools: Secure Browser 92.0 - Cleanup 21.2 - SecureLine 5.12 - Driver Updater 21.2 - CCleaner 5.83
Avast Wissenswertes (Downloads, Anleitungen & Infos): https://forum.avast.com/index.php?topic=60523.0

Offline Michael2218

  • Newbie
  • *
  • Posts: 12
Re: Free avast problems
« Reply #5 on: April 18, 2021, 04:42:00 PM »
I hope this is not premature, but I think changing out that CPU fixed my issue. About 20 minutes after I made that last comment the HP rebooted and now is running around 1 to 2 % and the memory usage is closer to 20% it was 45%. I am still letting the laptop sit with no workload and see if this was the fix. So far so good! I will post again in about 2 hours with my final results!

Offline Asyn

  • Avast Überevangelist
  • Certainly Bot
  • *****
  • Posts: 71187
    • >>>  Avast Forum - Deutschsprachiger Bereich  <<<
Re: Free avast problems
« Reply #6 on: April 18, 2021, 04:47:54 PM »
Ok, thanks for the feedback, so far.
Win 8.1 [x64] - Avast PremSec 21.7.6459.IBC [UI.658] - EEK - Firefox ESR 78.12 [NS/uBO/PB] - TB 78.12
Avast-Tools: Secure Browser 92.0 - Cleanup 21.2 - SecureLine 5.12 - Driver Updater 21.2 - CCleaner 5.83
Avast Wissenswertes (Downloads, Anleitungen & Infos): https://forum.avast.com/index.php?topic=60523.0

Offline Michael2218

  • Newbie
  • *
  • Posts: 12
Re: Free avast problems
« Reply #7 on: April 18, 2021, 06:09:19 PM »
I guess we can call this problem fixed! However, I can't see what it was about that CPU I removed that caused Avast to run wild like that! The only thing I can think of is this is an AMD processor that has integrated Graphics. I guess something was not right.

« Last Edit: April 18, 2021, 06:12:38 PM by Michael2218 »