Author Topic: Delayed Loading  (Read 3169 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Asmarka

  • Newbie
  • *
  • Posts: 13
  • Ain't no mountain high enough....
    • Lug Walk 1999
Delayed Loading
« on: October 14, 2007, 02:55:05 PM »
In the Avast! Settings I've decided to delay loading of Avast! services until after all other system services. Could this have any negative impact?  Thanks  :)
Dell Dimension E520 Pentium D 945 (3.40Ghz); Win XP Media Center '05; 1.024 Ghz ram; 500GB HD; 500gb external drive; OE 6; IE 7; Comodo firewall; Avast! Home antivirus; Roboform; Diskeeper; AVG anti-Spyware; K9 spam blocker

Offline DavidR

  • Avast Überevangelist
  • Certainly Bot
  • *****
  • Posts: 84783
  • No support PMs thanks
Re: Delayed Loading
« Reply #1 on: October 14, 2007, 03:57:39 PM »
The question would be why you did it in the first place ?

Since it is in the Troubleshooting section it is there as an option should you be experiencing problems with the default setting of loading early. The negative impact, the later your protection starts the greater the potential for malware to load if it were on your system.
Windows 10 Home 2004 64bit/ Acer Aspire F15/ Intel Core i5 7200U 2.5GHz, 8GB DDR4 memory, 256GB SSD, 1TB HDD/ avast! free 21.3.2459 (build 21.3.6164.561) UI 1.0.609/ Firefox, uBlock Origin, uMatrix/ MailWasher Pro/ Avast! Mobile Security

Offline Lisandro

  • Avast team
  • Certainly Bot
  • *
  • Posts: 67255
Re: Delayed Loading
« Reply #2 on: October 14, 2007, 04:01:24 PM »
You should use this only if you're experiencing login time lags and troubles.
This setting will postpone the avast service (resident) protection until other windows services are loaded. You shouldn't change this if it is not necessary for your correct boot/login.
The best things in life are free.

Offline Asmarka

  • Newbie
  • *
  • Posts: 13
  • Ain't no mountain high enough....
    • Lug Walk 1999
Re: Delayed Loading
« Reply #3 on: October 14, 2007, 04:54:27 PM »
Recently I've been getting an error message from Avast! when I turn on the computer and after everything has loaded: 'Error Message - system cannot find the file specified.'  I thought, perhaps, that if I delayed Avast! from loading until after everything else had loaded that it might be more successful in downloading the 'specified file'.  I can by the way, manually update the virus definitions.  I can see, however, that I'd be leaving my computer open to attack through this delay.  I'll turn off the 'Delay at startup' option.  Thank you.
Dell Dimension E520 Pentium D 945 (3.40Ghz); Win XP Media Center '05; 1.024 Ghz ram; 500GB HD; 500gb external drive; OE 6; IE 7; Comodo firewall; Avast! Home antivirus; Roboform; Diskeeper; AVG anti-Spyware; K9 spam blocker

Offline DavidR

  • Avast Überevangelist
  • Certainly Bot
  • *****
  • Posts: 84783
  • No support PMs thanks
Re: Delayed Loading
« Reply #4 on: October 14, 2007, 05:03:17 PM »
I assume that even after trying that option you still got the error message ?

If so it confirms this wasn't the issue, try a repair of avast. Add Remove programs, select 'avast! Anti-Virus,' click the Change/Remove button and scroll down to Repair, click next and follow.
Windows 10 Home 2004 64bit/ Acer Aspire F15/ Intel Core i5 7200U 2.5GHz, 8GB DDR4 memory, 256GB SSD, 1TB HDD/ avast! free 21.3.2459 (build 21.3.6164.561) UI 1.0.609/ Firefox, uBlock Origin, uMatrix/ MailWasher Pro/ Avast! Mobile Security

Offline Asmarka

  • Newbie
  • *
  • Posts: 13
  • Ain't no mountain high enough....
    • Lug Walk 1999
Re: Delayed Loading
« Reply #5 on: October 14, 2007, 05:06:29 PM »
I've done a repair and will report back when I restart my computer again.

Thank you  :)
Dell Dimension E520 Pentium D 945 (3.40Ghz); Win XP Media Center '05; 1.024 Ghz ram; 500GB HD; 500gb external drive; OE 6; IE 7; Comodo firewall; Avast! Home antivirus; Roboform; Diskeeper; AVG anti-Spyware; K9 spam blocker

Offline DavidR

  • Avast Überevangelist
  • Certainly Bot
  • *****
  • Posts: 84783
  • No support PMs thanks
Re: Delayed Loading
« Reply #6 on: October 14, 2007, 05:15:17 PM »
Your welcome.
Windows 10 Home 2004 64bit/ Acer Aspire F15/ Intel Core i5 7200U 2.5GHz, 8GB DDR4 memory, 256GB SSD, 1TB HDD/ avast! free 21.3.2459 (build 21.3.6164.561) UI 1.0.609/ Firefox, uBlock Origin, uMatrix/ MailWasher Pro/ Avast! Mobile Security

Offline Lisandro

  • Avast team
  • Certainly Bot
  • *
  • Posts: 67255
Re: Delayed Loading
« Reply #7 on: October 14, 2007, 07:59:26 PM »
'Error Message - system cannot find the file specified.'
How do you connect the Internet? Permanent connection or dial-up?
Do you use a firewall? Is avast.setup allowed to connect?
The best things in life are free.