Author Topic: update problem  (Read 9317 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline chz

  • Newbie
  • *
  • Posts: 13
update problem
« on: February 28, 2008, 09:41:24 PM »
always get this error:

26.02.2008   17:13:03   1204042383   SYSTEM   1992   An error has occured while attempting to update. Please check the logs. 
26.02.2008   17:44:03   1204044243   user   2948   Function setifaceUpdatePackages() has failed. Return code is 0x20000004, dwRes is 20000004. 
28.02.2008   21:03:07   1204228987   SYSTEM   2004   Function setifaceUpdateFiles() has failed. Return code is 0x00000426, dwRes is 000004C8. 
28.02.2008   21:03:07   1204228987   SYSTEM   2004   An error has occured while attempting to update. Please check the logs. 
28.02.2008   21:03:07   1204228987   admin   2216   Function setifaceUpdatePackages() has failed. Return code is 0x00000426, dwRes is 000004C8. 

Setup.log:

28.02.2008   21:07:48.000   1204229268   general   Started: 28.02.2008, 21:07:48
28.02.2008   21:07:48.000   1204229268   general   Running setup_av_pro-44a (1098)
28.02.2008   21:07:48.000   1204229268   system   Operating system: WindowsXP ver 5.1, build 2600, sp 2.0 [Service Pack 2]
28.02.2008   21:07:48.000   1204229268   system   Memory: 50% load. Phys:259180/523184K free, Page:1276680/1541836K free, Virt:2069216/2097024K free
28.02.2008   21:07:48.000   1204229268   system   Computer WinName: IBMT40
28.02.2008   21:07:48.000   1204229268   system   Windows Net User: IBMT40\admin
28.02.2008   21:07:48.000   1204229268   general   Cmdline: /silent /noreboot  /stopstat "C:\DOKUME~1\admin\LOKALE~1\Temp\aswUpdSum.ini" 
28.02.2008   21:07:48.000   1204229268   general   Operation set to INST_OP_[16]
28.02.2008   21:07:48.000   1204229268   general   Old version: 44a (1098)
28.02.2008   21:07:48.000   1204229268   system   Using temp: C:\DOKUME~1\admin\LOKALE~1\Temp\_av_proI.tm~a00852 (30112M free)
28.02.2008   21:07:48.000   1204229268   general   SGW32P::CheckIfInstalled set m_bAlreadyInstalled to 1
28.02.2008   21:07:48.000   1204229268   system   Installed in: C:\Programme\Avast4 (30112M free)
28.02.2008   21:07:48.000   1204229268   internet   SYNCER: Type: use IE settings
28.02.2008   21:07:48.000   1204229268   internet   SYNCER: Auth: another authentication, use WinInet
28.02.2008   21:07:48.000   1204229268   package   Part prg_av_pro-44a is installed
28.02.2008   21:07:48.000   1204229268   package   Part vps-8022800 is installed
28.02.2008   21:07:48.000   1204229268   package   Part news-4b is installed
28.02.2008   21:07:48.000   1204229268   package   Part setup_av_pro-44a is installed
28.02.2008   21:07:48.000   1204229268   package   Part jrog-2f is installed
28.02.2008   21:07:48.000   1204229268   general   Old version: 44a (1098)
28.02.2008   21:07:55.000   1204229275   package   Transferred files: 0
28.02.2008   21:07:55.000   1204229275   package   Transferred bytes: 0
28.02.2008   21:07:55.000   1204229275   package   Transfer time: 0 ms
28.02.2008   21:07:55.000   1204229275   package   Retries total: 0
28.02.2008   21:07:55.000   1204229275   package   Retried files: 0
28.02.2008   21:07:55.000   1204229275   package   Tried servers: 0
28.02.2008   21:07:55.000   1204229275   file   NeedReboot=false
28.02.2008   21:07:55.000   1204229275   general   Return code: 0x20000001 [Nothing done]
28.02.2008   21:07:55.000   1204229275   general   Stopped: 28.02.2008, 21:07:55
 :(

Offline rassel

  • Avast Evangelist
  • Poster
  • ***
  • Posts: 469
  • Avast always the best choice
    • www.avast.com
Re: update problem
« Reply #1 on: February 29, 2008, 09:43:50 AM »
The Best way for me to you is uninstall it and reinstall.

Offline chz

  • Newbie
  • *
  • Posts: 13
Re: update problem
« Reply #2 on: February 29, 2008, 09:18:53 PM »
have done complete reinstall.
If I goto "update" - what happens is siply nothing.
no log
no message
nothing at all

Offline Lisandro

  • Avast team
  • Certainly Bot
  • *
  • Posts: 67275
Re: update problem
« Reply #3 on: February 29, 2008, 10:41:57 PM »
We will need more information to be able to help you:
- Which OS are you using? Is it up to date?
- Do you use a firewall? Which one?
- Do you have any other antivirus installed in your system?  Did you have in the past?
- Any other security programs that could interfere?
- Seems that you take the very bottom of the setup.log (nothing done message). Can you post a little bit more of this file, 200-250 lines?
The best things in life are free.

Offline rassel

  • Avast Evangelist
  • Poster
  • ***
  • Posts: 469
  • Avast always the best choice
    • www.avast.com
Re: update problem
« Reply #4 on: March 01, 2008, 07:45:11 AM »
What do you mean of "have done complete reinstall.
If I goto "update" - what happens is siply nothing.
no log
no message
nothing at all
"? Is your problem fixed or not?

Offline TedNelly

  • Avast Evangelist
  • Super Poster
  • ***
  • Posts: 1538
  • Trust No-One!
Re: update problem
« Reply #5 on: March 01, 2008, 08:19:16 AM »
Suggest you right click Avast tray Icon/Program settings/Update (Basic)/Details/

Do you have silent selected?
Windows 10 Pro | Intel I7 CPU | 16 Gig 2133 RAM | Avast beta 17.5.2295 | Firefox 54 b9(64-bit) | Cyberfox 52.1 | T-Bird 52.1.1 | SpyWareBlaster 5.5 | MalwareBytes 3.0.0.865 | WinPatrol 35.5.2 | GlassWire 1.2.100 | Cybereason Ransomfree 2.2.7 |  Pulla-dePlug Final!

Offline Lisandro

  • Avast team
  • Certainly Bot
  • *
  • Posts: 67275
Re: update problem
« Reply #6 on: March 01, 2008, 03:02:20 PM »
What do you mean of "have done complete reinstall"?
An installation from the scratch:

1. Uninstall avast from Control Panel first.
2. Boot.
3. Use Avast Uninstall for complete uninstallation.
4. Boot.
5. Install again the last version.
6. Boot.
7. Check and post the results.
The best things in life are free.

Offline chz

  • Newbie
  • *
  • Posts: 13
Re: update problem
« Reply #7 on: March 03, 2008, 08:59:52 PM »
thanks for the tipps.
I have now done the uninstall with the utility.
reinstalled avast.
update is NOT silent.
I will post the results of automatic update.

Offline Lisandro

  • Avast team
  • Certainly Bot
  • *
  • Posts: 67275
Re: update problem
« Reply #8 on: March 03, 2008, 11:09:48 PM »
I will post the results of automatic update.
Mine is working ;)
The best things in life are free.

Offline chz

  • Newbie
  • *
  • Posts: 13
Re: update problem
« Reply #9 on: March 04, 2008, 07:57:28 PM »
no automatic update, same error ( one automatic update worked under admin account ):

04.03.2008   16:16:31   1204643791   SYSTEM   2028   An error has occured while attempting to update. Please check the logs. 
04.03.2008   16:18:41   1204643921   user   2064   Function setifaceUpdatePackages() has failed. Return code is 0x20000004, dwRes is 20000004. 

Offline chz

  • Newbie
  • *
  • Posts: 13
Re: update problem
« Reply #10 on: March 04, 2008, 08:12:10 PM »
errors in setup.log:



04.03.2008   16:16:58.000   1204643818   general   Started: 04.03.2008, 16:16:58
04.03.2008   16:16:58.000   1204643818   general   Running setup_av_pro-44a (1098)
04.03.2008   16:16:58.000   1204643818   system   Operating system: WindowsXP ver 5.1, build 2600, sp 2.0 [Service Pack 2]
04.03.2008   16:16:58.000   1204643818   system   Memory: 47% load. Phys:273104/523184K free, Page:1289636/1541836K free, Virt:2069216/2097024K free
04.03.2008   16:16:58.000   1204643818   system   Computer WinName: IBMT40
04.03.2008   16:16:58.000   1204643818   system   Windows Net User: NT-AUTORIT√ĄT\SYSTEM
04.03.2008   16:16:58.000   1204643818   general   Cmdline: /downloadpkgs /noreboot /updatevps /silent /progress  
04.03.2008   16:16:58.000   1204643818   general   DldSrc set to inet
04.03.2008   16:16:58.000   1204643818   general   Operation set to INST_OP_UPDATE_GET_PACKAGES
04.03.2008   16:16:58.000   1204643818   general   Old version: 44a (1098)
04.03.2008   16:16:58.000   1204643818   system   Using temp: C:\WINDOWS\TEMP\_av_proI.tm~a01952 (29894M free)
04.03.2008   16:16:58.000   1204643818   general   SGW32P::CheckIfInstalled set m_bAlreadyInstalled to 1
04.03.2008   16:16:58.000   1204643818   internet   SYNCER: Agent=Syncer/4.70 (av_pro-1098;p)
04.03.2008   16:16:58.000   1204643818   system   Computer DnsName: ibmt40
04.03.2008   16:16:58.000   1204643818   system   Computer Ip Addr: 127.0.0.1
04.03.2008   16:16:58.000   1204643818   system   Installed in: C:\Programme\Alwil Software\Avast4 (29894M free)
04.03.2008   16:16:58.000   1204643818   internet   SYNCER: Type: use IE settings
04.03.2008   16:16:58.000   1204643818   internet   SYNCER: Auth: another authentication, use WinInet
04.03.2008   16:16:58.000   1204643818   package   Part prg_av_pro-44a is installed
04.03.2008   16:16:58.000   1204643818   package   Part vps-8030200 is installed
04.03.2008   16:16:58.000   1204643818   package   Part news-4b is installed
04.03.2008   16:16:58.000   1204643818   package   Part setup_av_pro-44a is installed
04.03.2008   16:16:58.000   1204643818   package   Part jrog-30 is installed
04.03.2008   16:16:58.000   1204643818   general   Old version: 44a (1098)
04.03.2008   16:16:58.000   1204643818   file   SetExistingFilesBitmap: 1045->145->145
04.03.2008   16:16:58.000   1204643818   general   GUID: e2186c94-ed61-4678-b7c8-d96699cba5dc
04.03.2008   16:16:58.000   1204643818   general   Server definition(s) loaded for 'main': 180 (maintenance:0)
04.03.2008   16:16:58.000   1204643818   general   SelectCurrent: selected server 'Download933 AVAST Server' from 'main'
04.03.2008   16:16:58.000   1204643818   package   GetPackages - set proxy for inet
04.03.2008   16:16:58.000   1204643818   internet   SYNCER: Type: use IE settings
04.03.2008   16:16:58.000   1204643818   internet   SYNCER: Auth: another authentication, use WinInet
04.03.2008   16:16:58.000   1204643818   general   Entered SetupProcessPro::Do( INST_OP_UPDATE_GET_PACKAGES )
04.03.2008   16:16:58.000   1204643818   general   Entered SetupProcessWin32Avast::Do( INST_OP_UPDATE_GET_PACKAGES )
04.03.2008   16:16:58.000   1204643818   general   Entered SetupProcessWin32::Do( INST_OP_UPDATE_GET_PACKAGES )
04.03.2008   16:16:58.000   1204643818   general   Entered SetupProcess::Do( INST_OP_UPDATE_GET_PACKAGES )
04.03.2008   16:16:58.000   1204643818   general   progress thread start
04.03.2008   16:16:58.000   1204643818   general   progress start - 1
04.03.2008   16:16:58.000   1204643818   internet   SYNCER: Agent=Syncer/4.70 (av_pro-1098;f)
04.03.2008   16:16:58.000   1204643818   general   progress start - 2
04.03.2008   16:17:02.000   1204643822   package   ERROR:HttpGetWininet, catch returned 0x00002EE7
04.03.2008   16:17:02.000   1204643822   package   ERROR:HttpGetWininet, catch returned 0x00002EE7
04.03.2008   16:17:02.000   1204643822   general   InvalidateCurrent: invalidated server 'Download933 AVAST Server' from 'main'
04.03.2008   16:17:02.000   1204643822   general   SelectCurrent: selected server 'Download202 AVAST Server' from 'main'
04.03.2008   16:17:02.000   1204643822   package   GetPackages - set proxy for inet
04.03.2008   16:17:02.000   1204643822   internet   SYNCER: Type: use IE settings
04.03.2008   16:17:02.000   1204643822   internet   SYNCER: Auth: another authentication, use WinInet
04.03.2008   16:17:02.000   1204643822   internet   while trying to get file 'servers.def.vpu', error 0x20000004 has occured, try 1
04.03.2008   16:17:03.000   1204643823   package   ERROR:HttpGetWininet, catch returned 0x00002EE7
04.03.2008   16:17:03.000   1204643823   general   InvalidateCurrent: invalidated server 'Download202 AVAST Server' from 'main'
04.03.2008   16:17:03.000   1204643823   general   SelectCurrent: selected server 'Download632 AVAST Server' from 'main'
04.03.2008   16:17:03.000   1204643823   package   GetPackages - set proxy for inet
04.03.2008   16:17:03.000   1204643823   internet   SYNCER: Type: use IE settings
04.03.2008   16:17:03.000   1204643823   internet   SYNCER: Auth: another authentication, use WinInet
04.03.2008   16:17:03.000   1204643823   internet   while trying to get file 'servers.def.vpu', error 0x20000004 has occured, try 2
04.03.2008   16:17:05.000   1204643825   package   ERROR:HttpGetWininet, catch returned

Offline Lisandro

  • Avast team
  • Certainly Bot
  • *
  • Posts: 67275
Re: update problem
« Reply #11 on: March 04, 2008, 11:21:38 PM »
Check if the servers.def file is corrupt or 0KB (C:\Program Files\Alwil Software\Avast4\Setup\servers.def).
You can try and download the servers.def file, http://files.avast.com/iavs4x/servers.def and replace the one in the avast setup folder.
The best things in life are free.

Offline psw

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 286
Re: update problem
« Reply #12 on: March 04, 2008, 11:59:11 PM »
Are you connected to Inet at all?
Error 0x2EE7 = 12007
Error 12007: The server name could not be resolved ERROR_INTERNET_NAME_NOT_RESOLVED
http://techsupt.winbatch.com/TS/T000002003F5.html

Offline alanrf

  • Avast Evangelist
  • Massive Poster
  • ***
  • Posts: 3867
  • Just an avast user
Re: update problem
« Reply #13 on: March 05, 2008, 12:22:24 AM »
The log posted shows that there is nothing wrong with the severs.def file (it contained 180 entries) and avast was trying to access valid servers but failing to make a network connection to them as noted by psw.

It may be that another function on the system is, for whatever reason, blocking outbound access at the time avast is trying to connect at startup.  I was talking earlier today with a Vista user on a brand new high end quad core Dell machine who is getting periodic errors just like this from avast at startup.

It would be work trying to delay the avast automatic update a little to allow any other functions potentially blocking avast to finish before avast attempts to connect to the network.  To do this requires an edit to the avast4.ini file.

See this post for details:   

http://forum.avast.com/index.php?topic=32870.msg274819#msg274819

Offline chz

  • Newbie
  • *
  • Posts: 13
Re: update problem
« Reply #14 on: March 05, 2008, 08:36:06 PM »
I created a new servers.def
and changed avast.ini:
[InetWD]
RASWaitSeconds=120
UpdatePeriod=240
UseRAS=0
AssumeAlwaysConnected=0

I will post the results asap.