Author Topic: avast 4.8 use too much CPU ?  (Read 5203 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

FulValBot

  • Guest
avast 4.8 use too much CPU ?
« on: April 01, 2008, 12:27:06 AM »
my avast 4.8 use too much CPU and sometimes my mouse lag -.-

is a new bug of this version? i have windows vista ultimate 32 bit. on italy sp1 coming on april. for now i have already applied all updates from windows update, also all nvidia hotfixes.

Offline Lisandro

  • Avast team
  • Certainly Bot
  • *
  • Posts: 67194
Re: avast 4.8 use too much CPU ?
« Reply #1 on: April 01, 2008, 12:51:17 AM »
I don't think there is a bug. If you open Standard Shield, which is the file being scanned?
Do you use the Home or the Pro version?
The best things in life are free.

FulValBot

  • Guest
Re: avast 4.8 use too much CPU ?
« Reply #2 on: April 01, 2008, 01:05:11 AM »
home edition.

and my pc is not a slow pc.

Offline DavidR

  • Avast Überevangelist
  • Certainly Bot
  • *****
  • Posts: 89343
  • No support PMs thanks
Re: avast 4.8 use too much CPU ?
« Reply #3 on: April 01, 2008, 02:38:40 AM »
My system is no racehorse and I don't see that (it also isn't running Vista though), what other security software are you running.
Windows 10 Home 64bit/ Acer Aspire F15/ Intel Core i5 7200U 2.5GHz, 8GB DDR4 memory, 256GB SSD, 1TB HDD/ avast! free 24.5.6116 (build 24.5.9153.762) UI 1.0.808/ Firefox, uBlock Origin, uMatrix/ MailWasher Pro/ Avast! Mobile Security

Offline Lisandro

  • Avast team
  • Certainly Bot
  • *
  • Posts: 67194
Re: avast 4.8 use too much CPU ?
« Reply #4 on: April 01, 2008, 04:18:41 AM »
Please, answer...
If you open Standard Shield, which is the file being scanned?

Did you set the Standard Shield sensitivity to High or it is on Normal level?
The best things in life are free.

FulValBot

  • Guest
Re: avast 4.8 use too much CPU ?
« Reply #5 on: April 01, 2008, 09:23:04 AM »
high level. there is also spybot installed.

Offline DavidR

  • Avast Überevangelist
  • Certainly Bot
  • *****
  • Posts: 89343
  • No support PMs thanks
Re: avast 4.8 use too much CPU ?
« Reply #6 on: April 01, 2008, 02:10:36 PM »
I would set it to Normal, the default, which provides the best balance between protection and performance and what I have been using for just under 4 years.

Spybot S&D (if that is what you are talking about) may have an impact on your system if you have the resident part of it enabled (disabled by default). Wehen I used it I didn't have the resident function enabled.
Windows 10 Home 64bit/ Acer Aspire F15/ Intel Core i5 7200U 2.5GHz, 8GB DDR4 memory, 256GB SSD, 1TB HDD/ avast! free 24.5.6116 (build 24.5.9153.762) UI 1.0.808/ Firefox, uBlock Origin, uMatrix/ MailWasher Pro/ Avast! Mobile Security

Offline Lisandro

  • Avast team
  • Certainly Bot
  • *
  • Posts: 67194
Re: avast 4.8 use too much CPU ?
« Reply #7 on: April 01, 2008, 02:26:18 PM »
high level.
So... maybe this is the reason for the high CPU usage like David said.
The best things in life are free.

FulValBot

  • Guest
Re: avast 4.8 use too much CPU ?
« Reply #8 on: April 01, 2008, 06:21:30 PM »
I would set it to Normal, the default, which provides the best balance between protection and performance and what I have been using for just under 4 years.

Spybot S&D (if that is what you are talking about) may have an impact on your system if you have the resident part of it enabled (disabled by default). Wehen I used it I didn't have the resident function enabled.

i don't use resident protection.

Offline DavidR

  • Avast Überevangelist
  • Certainly Bot
  • *****
  • Posts: 89343
  • No support PMs thanks
Re: avast 4.8 use too much CPU ?
« Reply #9 on: April 01, 2008, 06:25:15 PM »
Then it shouldn't impact on CPU unless you happen to be doing an on-demand scan with S&D, so your issue if the High sensitivity you have set in the standard shield. Set to Normal and test.
Windows 10 Home 64bit/ Acer Aspire F15/ Intel Core i5 7200U 2.5GHz, 8GB DDR4 memory, 256GB SSD, 1TB HDD/ avast! free 24.5.6116 (build 24.5.9153.762) UI 1.0.808/ Firefox, uBlock Origin, uMatrix/ MailWasher Pro/ Avast! Mobile Security

Offline Lisandro

  • Avast team
  • Certainly Bot
  • *
  • Posts: 67194
Re: avast 4.8 use too much CPU ?
« Reply #10 on: April 01, 2008, 10:06:52 PM »
i don't use resident protection.
Of Spybot? Ok, but the better will be letting Standard Shield at Normal level and not High...
The best things in life are free.