Author Topic: Avast 4.8 update (manual/auto) failed!  (Read 9487 times)

Offline Tech

  • avast! team
  • Certainly Bot
  • *
  • Posts: 64867
  • Gender: Male
    • Personal Message (Offline)
Re: Avast 4.8 update (manual/auto) failed!
« Reply #15 on: April 10, 2008, 10:53:26 PM »
Can you try if the latest beta version solves this?
Download the updater (http://files.avast.com/files/beta/aswbeta.exe) and run it or go here for more information.
The best things in life are free.

Offline rcassick

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 25
  • Gender: Male
  • Even bad results show an attempt.
    • Personal Message (Offline)
Re: Avast 4.8 update (manual/auto) failed!
« Reply #16 on: April 11, 2008, 12:10:48 AM »
Nope, sorry. Same error.

It also threw that error (cannot connect to www2.avast.com) during the installation of the beta.
------------------------------------------------------------------
You are fully capable of deciding your own destiny;
The question you face is which path will you choose?

-Ambassador Sarek

Offline Tech

  • avast! team
  • Certainly Bot
  • *
  • Posts: 64867
  • Gender: Male
    • Personal Message (Offline)
Re: Avast 4.8 update (manual/auto) failed!
« Reply #17 on: April 11, 2008, 01:04:16 AM »
I am behind an ISA firewall and running the firewall client.
Seems a firewall block...
The best things in life are free.

Offline alanrf

  • avast! Evangelist
  • Massive Poster
  • ***
  • Posts: 3866
  • Gender: Male
  • Just an avast user
    • Personal Message (Offline)
Re: Avast 4.8 update (manual/auto) failed!
« Reply #18 on: April 11, 2008, 01:56:24 AM »
Little too much of this for me to believe this is always a firewall block.  I will be very happy to be proved wrong.

However I cannot suggest any diagnostics that come to mind to test with - but I hate leaving folks in this predicament.

Clutching at straws -  have all of the options available in the avast Program Settings > Update Connections > Proxy been tested.   

Offline rcassick

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 25
  • Gender: Male
  • Even bad results show an attempt.
    • Personal Message (Offline)
Re: Avast 4.8 update (manual/auto) failed!
« Reply #19 on: April 11, 2008, 05:30:35 AM »
Yeah, I went through all the settings int he test area and none of them worked. Normally I would think this was a firewall block too but I have literally changed nothing anywhere in the last 6 months. It's been 3 months since the firewall was rebooted, maybe I will try that and see if it fixes things, but I never had to do any custom rules for Avast to work before so nothing should need to be set now. I also run with the XP firewall turned off.

------------------------------------------------------------------
You are fully capable of deciding your own destiny;
The question you face is which path will you choose?

-Ambassador Sarek

Offline rcassick

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 25
  • Gender: Male
  • Even bad results show an attempt.
    • Personal Message (Offline)
Re: Avast 4.8 update (manual/auto) failed!
« Reply #20 on: April 11, 2008, 06:20:49 AM »
Just seems really odd that even though I have Avast set up for my proxy server and to use NTLM authentication (and I have a good domain\user and password setup) I am seeing this in the log:

11.04.2008 02:15:30 internet: SYNCER: Proxy enter01:8080
11.04.2008 02:15:30 internet: SYNCER: Type: standard HTTP proxy (rfc2616,2617)
11.04.2008 02:15:30 internet: SYNCER: Auth: no authentication
11.04.2008 02:15:30 internet: SYNCER: Proxy l/p: enterprocity\administrator/***

Also, when I sniff using Wireshark the HTTP GET results in a 407 (proxy requires authentication).

Kind of looks to me like the connection is being made using no authentication
------------------------------------------------------------------
You are fully capable of deciding your own destiny;
The question you face is which path will you choose?

-Ambassador Sarek

Offline Yuri_N

  • Newbie
  • *
  • Posts: 1
  • Gender: Male
    • Personal Message (Offline)
Re: Avast 4.8 update (manual/auto) failed!
« Reply #21 on: April 11, 2008, 10:57:31 AM »
Greetings!

After updating the program up to version 4.8 I have received the same problem. Version 4.7 works normally.
For the Internet I use MS ISA Proxy with authorization.

Excuse for my English :)

Offline rcassick

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 25
  • Gender: Male
  • Even bad results show an attempt.
    • Personal Message (Offline)
Re: Avast 4.8 update (manual/auto) failed!
« Reply #22 on: April 11, 2008, 01:34:14 PM »
Interesting results...

As a lst ditch effort last night I rebooted my firewall server and no joy.. still had the problem...

To try to determine if this was a firewall issue (even though all the sniffing I was doing did not indicate it was) I did this:

1) Changed my NIC default gateway to use a gateway address that bypasses the ISA firewall. I have a secondary egress router that routs around things for a few devices that I have that I can't get to go through the ISA server (IE: Playstation, TiVO, etc..)
2) Disabled the ISA firewall client.
3) Ran a connection test and is PASSED!

OK, so then I started to think this was my firewall all of a sudden. I was able to run an update and get Avast to update all it files. I then rebooted.

I figured that if I had to do this once in a while I could live with it. I put my setting back tot he way they were and just for a heck of it I ran another test. It FAILED! :( I went to bed feeling beat...

This morning I woke up and checked the windows event log before coming into work. It updated on its own at roughly 6am this morning!

I am going to run a few more tests when I get home today but so far this looks promising.
------------------------------------------------------------------
You are fully capable of deciding your own destiny;
The question you face is which path will you choose?

-Ambassador Sarek

Offline mdduan

  • Newbie
  • *
  • Posts: 3
    • Personal Message (Offline)
Re: Avast 4.8 update (manual/auto) failed!
« Reply #23 on: April 13, 2008, 03:23:12 PM »
i'm having this problem too. trying to update at office behind ms isa proxy and it failed. before updating to 4.8 it's update just fine.


edit: sorry.. my connection just sucks :'(
« Last Edit: April 13, 2008, 03:34:35 PM by mdduan »

Offline Tech

  • avast! team
  • Certainly Bot
  • *
  • Posts: 64867
  • Gender: Male
    • Personal Message (Offline)
Re: Avast 4.8 update (manual/auto) failed!
« Reply #24 on: April 13, 2008, 03:25:48 PM »
The best things in life are free.

Offline se2mobile

  • Newbie
  • *
  • Posts: 12
    • Personal Message (Offline)
Re: Avast 4.8 update (manual/auto) failed!
« Reply #25 on: April 14, 2008, 05:44:57 AM »
After checking + modify ZoneAlarm settings with no avail, I tried to uninstall it and install Comodo Firewall Pro (free edition).
Then I tried to check Avast update manually... with SUCCESS  ;D

I still don't know why Avast could not update with ZoneAlarm installed and behind proxy (I already deleted all the programs on ZA program lists except some windows services that were not recommended to be deleted by ZA).
It could be the Windows services that were not deleted from the ZA program lists but it could be something else.

But, I am glad that I can check update behind proxy again  8)


Offline van10

  • Newbie
  • *
  • Posts: 2
    • Personal Message (Offline)
Re: Avast 4.8 update (manual/auto) failed!
« Reply #26 on: April 18, 2008, 11:09:26 AM »
The same problem.
It doesn't depend on type of proxy or firewall.
It doesn't depend on type of authentication.
Agree with rcassick
Kind of looks to me like the connection is being made using no authentication
Wireshark confirms that.

Offline aheel

  • Newbie
  • *
  • Posts: 1
    • Personal Message (Offline)
Re: Avast 4.8 update (manual/auto) failed!
« Reply #27 on: May 06, 2008, 12:08:07 PM »
What's new with this problem?
when avast 4.8 will correctly complate authentication ?

Offline Forejt

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 233
    • ALWIL Software
    • Personal Message (Offline)
Re: Avast 4.8 update (manual/auto) failed!
« Reply #28 on: May 06, 2008, 12:57:21 PM »
Beta version build 1178 still had bug in NTLM authentication, but is fixed in latest beta build 1187.

Since you probably cannot update program, here is link for english setup:
avast! Home
http://public.avast.com/~forejt/1187/setupeng.exe
avast! Professional
http://public.avast.com/~forejt/1187/setupengpro.exe

Uninstall previous version, restart and install this beta version. Then in proxy settings for updates fill proxy server address and port, and set NTLM authentication.

If you'll need setup for another language, just let me know.

Offline van10

  • Newbie
  • *
  • Posts: 2
    • Personal Message (Offline)
Re: Avast 4.8 update (manual/auto) failed!
« Reply #29 on: May 07, 2008, 02:49:13 PM »
Beta version build 1178 still had bug in NTLM authentication, but is fixed in latest beta build 1187.

Thanks a lot! It works!

 

Google Chrome

AVAST recommends using the FREE Google Chrome™ browser.

Download Google Chrome Now