Author Topic: Avast's Simple User Interface Cannot Load  (Read 2462 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Solemn

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 85
  • Life is long.
Avast's Simple User Interface Cannot Load
« on: April 26, 2008, 11:42:15 PM »
Well as the title says I got this surprising error quite out of the blue for no apparent visible reason at all.  I tried running avast! just to check up on it and after the memory scan, I got this error message which is shown on the attached screenshot.  This has never happened to me before until now, and I am running 4.8.1185.  Nothing appears to be showing up in the error logs and apparently I wasn't doing anything except simply running avast.  After clicking "OK" on that error message though I tried rerunning avast! and interestingly enough this time it ran like it should have.


I'm not sure if I can reproduce this, but I have not rebooted my computer yet If there's anything I can do to do some additional checks at the moment, I'll see what I can do.
- Cheers, Solemn
Win7 SP1 x64  +  Win XP SP3
Avast 7.0.1474 + MBAM Pro + Sandboxie + Spywareblaster

Offline Lisandro

  • Avast team
  • Certainly Bot
  • *
  • Posts: 67247
Re: Avast's Simple User Interface Cannot Load
« Reply #1 on: April 26, 2008, 11:52:54 PM »
Storage error... a very old one from times of old storage methods from avast...

Can you try to repair your installation?
Go to Control Panel > Add/Remove programs > avast! antivirus > Remove. Then choose Repair function in the popup window (Repair).
If this does not help, can you uninstall / boot / install / boot again?
The best things in life are free.

Offline Solemn

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 85
  • Life is long.
Re: Avast's Simple User Interface Cannot Load
« Reply #2 on: April 27, 2008, 12:05:04 AM »
Hmmm...well I'm not entirely clear what a repair might do since I'm using a beta version so could I get some clarification on whether its safe or not?  I might try it out, but for the most part this error hasn't really popped up at all except once--does this mean that it will keep coming back or that a reinstall will fully fix it?  Just a bit curious though since I personally find a full reinstall a bit extreme at the moment.
- Cheers, Solemn
Win7 SP1 x64  +  Win XP SP3
Avast 7.0.1474 + MBAM Pro + Sandboxie + Spywareblaster

Offline Lisandro

  • Avast team
  • Certainly Bot
  • *
  • Posts: 67247
Re: Avast's Simple User Interface Cannot Load
« Reply #3 on: April 27, 2008, 04:15:01 PM »
Hmmm...well I'm not entirely clear what a repair might do since I'm using a beta version so could I get some clarification on whether its safe or not?
Repair works the same for beta and official releases.

does this mean that it will keep coming back or that a reinstall will fully fix it?
Well... intermittent errors are difficult to troubleshoot. An installation from scratch, if you don't mind, could solve the problem.
The best things in life are free.

Offline Vlk

  • Avast CEO
  • Serious Graphoman
  • *
  • Posts: 11664
  • Please don't send me IM's. Email only. Thx.
    • ALWIL Software
Re: Avast's Simple User Interface Cannot Load
« Reply #4 on: April 29, 2008, 09:26:48 AM »
Should (hopefully) be fixed in build 4.8.1187.
http://forum.avast.com/index.php?topic=34612.msg295052#msg295052
If at first you don't succeed, then skydiving's not for you.