Author Topic: No Scan!!  (Read 11313 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline DavidR

  • Avast Überevangelist
  • Certainly Bot
  • *****
  • Posts: 83348
  • No support PMs thanks
Re: No Scan!!
« Reply #15 on: May 07, 2008, 06:08:30 PM »
It would still be interesting to know what came down the pipe with a VPS to cause this anomaly.
WinXP ProSP3/ Core2Duo E8300/ 4GB Ram/ avast! free 18.5.2342/ Firefox ESR, uBlock Origin, uMatrix/ MailWasher Pro7.11.0/ DropMyRights/ WinPatrol+/ Drive Image 7.1/ SnagIt 10.0/ avast! mobile security
Windows 10 Home 1909 64bit/ Acer Aspire F15/ Intel Core i5 7200U 2.5GHz, 8GB DDR4 memory, 256GB SSD, 1TB HDD/ avast! free 20.5.2415 (build 20.5.5410.561) UI-1.0.532/ WinPatrol+/ Firefox, uBlock Origin, uMatrix/ MailWasher Pro

Offline onlysomeone

  • Avast Evangelist
  • Super Poster
  • ***
  • Posts: 1270
Re: No Scan!!
« Reply #16 on: May 07, 2008, 06:10:31 PM »
The issue seems to be fixed with today's update (080507-0, 07/05/08).

i agree with you :)

also tried it before and after the update and it in any case changed... :)

(allthrough i usually only use the intensive-scan (or however it is named in the English version))

Offline Marc57

  • Avast Evangelist
  • Super Poster
  • ***
  • Posts: 1944
  • KISS Rules The World!!!
    • KISS Army
Re: No Scan!!
« Reply #17 on: May 07, 2008, 07:50:16 PM »
The issue seems to be fixed with today's update (080507-0, 07/05/08).

Agreed, It doesn't freeze, but the scan speed still seems slow.
You Wanted the Best You Got the Best the Hottest Band in the World KISS!!!

Offline olddog

  • Poster
  • *
  • Posts: 566
Re: No Scan!!
« Reply #18 on: May 08, 2008, 12:06:44 AM »
Yes, I can also confirm that the problem is no longer present. So it wasn't there with VPS update 080505-0, it was present with 080506-0 and gone with 080507-0. Looks like it was something in 080506-0.

In my case, the problem existed with Quick, Normal and Thorough and I understand that the root kit scan is only included in the Normal and Thorough, so perhaps it did not relate to the rootkit part of the scan. Would be nice to know what it was.  :)
3.4Ghz Intel i7, 8Gb Ram, GeForce GTX560, Win 7 Pro 64 bit, Dual 1920x1080 monitors, Avast 2014, Firefox 26, Malwarebytes Pro, Paragon 14

Offline DavidR

  • Avast Überevangelist
  • Certainly Bot
  • *****
  • Posts: 83348
  • No support PMs thanks
Re: No Scan!!
« Reply #19 on: May 08, 2008, 01:07:59 AM »
It was there with 080505-0 as that was the VPS I had when I tested it.

My last regular weekly scan was on Sunday very early morning (4 May 08) so I probably had 080503-0 during that scan so I would think it was in 080504-0 or 080505-0.
WinXP ProSP3/ Core2Duo E8300/ 4GB Ram/ avast! free 18.5.2342/ Firefox ESR, uBlock Origin, uMatrix/ MailWasher Pro7.11.0/ DropMyRights/ WinPatrol+/ Drive Image 7.1/ SnagIt 10.0/ avast! mobile security
Windows 10 Home 1909 64bit/ Acer Aspire F15/ Intel Core i5 7200U 2.5GHz, 8GB DDR4 memory, 256GB SSD, 1TB HDD/ avast! free 20.5.2415 (build 20.5.5410.561) UI-1.0.532/ WinPatrol+/ Firefox, uBlock Origin, uMatrix/ MailWasher Pro

Offline Lisandro

  • Avast team
  • Certainly Bot
  • *
  • Posts: 67275
Re: No Scan!!
« Reply #20 on: May 08, 2008, 03:18:44 AM »
Can you try if the latest beta version solves this?
Download the updater (http://files.avast.com/files/beta/aswbeta.exe) and run it or go here for more information.
There is a new beta, can you try?
The best things in life are free.

Offline olddog

  • Poster
  • *
  • Posts: 566
Re: No Scan!!
« Reply #21 on: May 08, 2008, 06:49:27 AM »
Tech

Have installed 4.8.1192. Scan from Simple user interface starts Ok with no delay on all three Quick, Normal & Thorough settings.  VPS is 080507-0. Scan time in Normal is about the same as it was with 4.8.1187 using the same VPS.

For 4.8.1187/080507-0 it took 16mins 21secs to scan 93,222 files in 10,660 folders 151GB scanned.
For 4.8.1192/080507-0 it tool 16 mins 35secs to scan 93,276 files in  10,664 folders 151GB scanned.

The above is a scan of C:,D:,E:,F: which is 2 drives each 2 partitions. CPU is a 2.40MHz Intel Core2 Duo, memory 1GB. OS is XP-Home, SP2, all current updates. Both scans were carried out with SpybotSD's Teatimer active. 

DavidR,
Yes that is strange, in my case I had no problem with the scan starts with 080505-0, or 080507-0, only 080506-0. Maybe something different in our systems.
« Last Edit: May 08, 2008, 01:14:40 PM by olddog »
3.4Ghz Intel i7, 8Gb Ram, GeForce GTX560, Win 7 Pro 64 bit, Dual 1920x1080 monitors, Avast 2014, Firefox 26, Malwarebytes Pro, Paragon 14

Offline desi3026

  • Newbie
  • *
  • Posts: 16
  • Its life Jim,but not as we know it
Re: No Scan!!
« Reply #22 on: May 08, 2008, 10:56:36 AM »
Yes,can confirm all scans now start within a couple of seconds again,although the message "initialising engine,please wait" is still there briefly.Has that message always been there and I didnt notice?
Regards

Offline Lisandro

  • Avast team
  • Certainly Bot
  • *
  • Posts: 67275
Re: No Scan!!
« Reply #23 on: May 08, 2008, 02:16:42 PM »
Glad to know the latest beta solved this.
The best things in life are free.

Offline alanrf

  • Avast Evangelist
  • Massive Poster
  • ***
  • Posts: 3867
  • Just an avast user
Re: No Scan!!
« Reply #24 on: May 08, 2008, 09:33:13 PM »
But everyone in the thread said it was fixed by the VPS update.

Nobody in the thread said the latest beta fixed it - the beta just made no difference.

Offline DavidR

  • Avast Überevangelist
  • Certainly Bot
  • *****
  • Posts: 83348
  • No support PMs thanks
Re: No Scan!!
« Reply #25 on: May 08, 2008, 09:42:43 PM »
Not to mention the OP didn't have the beta build installed and some others, olddog even restoring did this:

Quote from: olddog
Did complete uninstall of build 4.8.1187, ran aswclear.exe from boot into safe mode.
Installed released version 4.8.1169 and updated VPS to current 080506.0.

Which basically confirms this would appear to have nothing to to with the beta but a VPS issue  as stated here and as I mentioned earlier also as I was on the beta in my previous scan with no issues.

Quote from: DavidR
So It would seem that my last scan on Sunday didn't suffer this delayed start as it was in a little over 12 minutes. So the suggestion this might have something to do with a VPS update is one that might carry some weight as there are other functions carried out other than simply updating the VPS.
WinXP ProSP3/ Core2Duo E8300/ 4GB Ram/ avast! free 18.5.2342/ Firefox ESR, uBlock Origin, uMatrix/ MailWasher Pro7.11.0/ DropMyRights/ WinPatrol+/ Drive Image 7.1/ SnagIt 10.0/ avast! mobile security
Windows 10 Home 1909 64bit/ Acer Aspire F15/ Intel Core i5 7200U 2.5GHz, 8GB DDR4 memory, 256GB SSD, 1TB HDD/ avast! free 20.5.2415 (build 20.5.5410.561) UI-1.0.532/ WinPatrol+/ Firefox, uBlock Origin, uMatrix/ MailWasher Pro

Offline Lisandro

  • Avast team
  • Certainly Bot
  • *
  • Posts: 67275
Re: No Scan!!
« Reply #26 on: May 08, 2008, 10:34:17 PM »
Nobody in the thread said the latest beta fixed it - the beta just made no difference.

Tech
Have installed 4.8.1192.
Beta release ???
The best things in life are free.

Offline alanrf

  • Avast Evangelist
  • Massive Poster
  • ***
  • Posts: 3867
  • Just an avast user
Re: No Scan!!
« Reply #27 on: May 08, 2008, 11:12:34 PM »
Tech

olddog already posted posted, several hours before:

Quote
Yes, I can also confirm that the problem is no longer present. So it wasn't there with VPS update 080505-0, it was present with 080506-0 and gone with 080507-0. Looks like it was something in 080506-0.
 

The later post from olddog was simply comparing scan times with the latest beta versus the old production release.  It did not report that the beta refresh fixed the problem.

Offline Lisandro

  • Avast team
  • Certainly Bot
  • *
  • Posts: 67275
Re: No Scan!!
« Reply #28 on: May 08, 2008, 11:36:30 PM »
Tech

olddog already posted posted, several hours before:

Quote
Yes, I can also confirm that the problem is no longer present. So it wasn't there with VPS update 080505-0, it was present with 080506-0 and gone with 080507-0. Looks like it was something in 080506-0.
 

The later post from olddog was simply comparing scan times with the latest beta versus the old production release.  It did not report that the beta refresh fixed the problem.
You win  ::)
The best things in life are free.

Offline alanrf

  • Avast Evangelist
  • Massive Poster
  • ***
  • Posts: 3867
  • Just an avast user
Re: No Scan!!
« Reply #29 on: May 09, 2008, 01:42:07 AM »
Not a case of winning - just did not want anyone to think that the latest refresh was needed for this problem.