Author Topic: Weird Problem - XP Pro SP3 or Avast?  (Read 6623 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline alanrf

  • Avast Evangelist
  • Massive Poster
  • ***
  • Posts: 3870
  • Just an avast user
Re: Weird Problem - XP Pro SP3 or Avast?
« Reply #15 on: May 17, 2008, 01:32:09 PM »
KuSh,

Did you really mean the the security center reported that you have no firewall?

avast is not a firewall at all ... so you would need a firewall product to satisfy the security center.
« Last Edit: May 17, 2008, 01:33:51 PM by alanrf »

KuSh

  • Guest
Re: Weird Problem - XP Pro SP3 or Avast?
« Reply #16 on: May 18, 2008, 07:35:14 PM »
@alanrf: It tells me that I didn't have an antivirus and a minute later neither a firewall (perhaps because avast desactivate internal windows firewall. Perhaps related with the network shield module). I will install a firewall, but it's not my problem currently :)

Anyway I did some further tests and I have reinstalled WinXP pro with SP2 only and the problem is gone.
It seems that SP3 has changed some internal detections of antivirus / firewalls.
I'm staying with SP2 until next avast version at least.
« Last Edit: May 18, 2008, 07:38:50 PM by KuSh »

Offline DavidR

  • Avast Überevangelist
  • Certainly Bot
  • *****
  • Posts: 89021
  • No support PMs thanks
Re: Weird Problem - XP Pro SP3 or Avast?
« Reply #17 on: May 18, 2008, 07:41:36 PM »
avast doesn't de-active the windows firewall, it has no need to it isn't a firewall as Alan said.

The Network Shield isn't a full firewall it only monitors some ports that are commonly used for worm and virus exploits/infection. like DCOM and LSASS exploits and Blaster/Sasser, etc.
Windows 10 Home 64bit/ Acer Aspire F15/ Intel Core i5 7200U 2.5GHz, 8GB DDR4 memory, 256GB SSD, 1TB HDD/ avast! free 24.3.6108 (build 24.3.8975.762) UI 1.0.801/ Firefox, uBlock Origin, uMatrix/ MailWasher Pro/ Avast! Mobile Security

Offline Lisandro

  • Avast team
  • Certainly Bot
  • *
  • Posts: 67194
Re: Weird Problem - XP Pro SP3 or Avast?
« Reply #18 on: May 19, 2008, 03:58:34 AM »
It seems that SP3 has changed some internal detections of antivirus / firewalls.
I'm staying with SP2 until next avast version at least.
Hmmm... I don't think so...
If you have problems with Windows Security Center, see:
http://forum.avast.com/index.php?topic=23457.msg193534#msg193534
http://windowsxp.mvps.org/repairwmi.htm
The best things in life are free.