Author Topic: Problem with most recent Avast update and Vista  (Read 20117 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline skyguy

  • Newbie
  • *
  • Posts: 12
Re: Problem with most recent Avast update and Vista
« Reply #15 on: June 08, 2008, 03:29:05 AM »
Vista has a long history of problems with AV programs, and it appears Avast is the latest victim.

Interesting.  I'd restate this a little more broadly:  "Programmers have a long history of thinking they know what they are doing, but usually they can't, don't, or won't test thoroughly to prove it.  It appears that Avast programmers fall into this trap also."

I've used Vista Ultimate 32 bit on a laptop for well over a year now.  I'm quite happy with the operating system and its performance.  It seems to be resilient and resist problems fairly well, where XP would just hang.  I suspect I pay a bit of performance penalty compared to XP, but that performance goes into a considerable amount of background monitoring of events and diagnostics that are relatively easy to find and interpret and that I never had with XP.  I had a few driver issues early on with external devices, but those manufacturers caught up.  The only serious problem I have had is with the Vista built in backup.  It worked great for a while then stopped.  I gave up on it and purchased a highly rated 3rd party product for $35 to solve that problem.  I wish all my problems could be solved for only $35.

I use Avast because I have had poor experience with purchased A/V products.  McAfee seems to be indistinguishable from adware, Symantec is prone to crashing the machine, TrendMicro seems to be leaky, Panda duns you with e-mails, etc.  I'd pay for reliable, trouble-free A/V software that leaves me alone and does its job, but I haven't found it.   I turned to free A/V software like Avast because it was highly rated and it irked me to pay for trouble with purchased A/V products.

Avast, amazingly, seemed to be both reliable and trouble-free, or at least it did until the 4.8 update.  Since then, I have had recurring, intermittent problems.  If I turn off Avast, the problems go away.  If I turn it on, they recur.  Vista has been out for a couple of years, 4.8 has been out for 2 weeks, and it seems pretty clear that the new problems I've been having in the past 2 weeks are Avast's, not Vista's.

My problems seem to be:
1)  Sometimes, when I start up Outlook the first time after startup, I can't get Outlook to run normally.  If I switch folders, there is an indefinite waiting period of several minutes before loading the folder seems to complete.  If I restart, Outlook may or may not (but usually will) run properly.  When Outlook runs slowly, if I halt Avast, close Outlook, and restart Outlook, Outlook works fine.  If I restart Avast without rebooting, usually Outlook will run slowly again.  I have a sense that there is some timing relationship between system start, Avast start, and Outlook start that has to be just right.
2)  Sometimes web pages load very slowly.  Sometimes it is certain web pages, sometimes it is every web page.  If I stop Avast, then close and restart the browser, any pages that were previously slow will now load quickly.  When I restart Avast, things seem to continue to run at the expected speed rather than becoming slow again.  It's taken me a while to learn the trick, but now whenever my browser runs slowly, I turn off Avast.

This is not a criticism of the original post or the author.  I used the opening quote because I don't want the spotlight to be redirected away from Avast (our dear friend) to Vista (a M$ product, therefore bad).  I do think there is something that has changed for the worse in 4.8 and needs to be fixed.  Everything I see tells me this is a problem with Avast and not with Vista.  I like Avast and would like to see them fix the problem.

Offline alanrf

  • Avast Evangelist
  • Massive Poster
  • ***
  • Posts: 3866
  • Just an avast user
Re: Problem with most recent Avast update and Vista
« Reply #16 on: June 08, 2008, 05:29:44 AM »
skyguy

You have not mentioned doing so - so I have to ask ...

To improve the performance on starting Outlook have you tried the simple expedient of turning off the scanning of archived messages on the startup of Outlook (In the Outlook Exchange provider > Customize > General tab)?

Offline skyguy

  • Newbie
  • *
  • Posts: 12
Re: Problem with most recent Avast update and Vista
« Reply #17 on: June 10, 2008, 07:40:22 AM »
I'll try that.  Thanks.

Meanwhile, I've attached a screen shot of the task manager during my most recent Avast incident.  This shows one of about 4 screens full of duplicate web scanner processes. 


Offline skyguy

  • Newbie
  • *
  • Posts: 12
Re: Problem with most recent Avast update and Vista
« Reply #18 on: June 10, 2008, 07:44:15 AM »
And I forgot to mention - these multiple copies of this service don't go away after I stop all providers.  They are protected, too, so I can't kill them manually - understandable, since I wouldn't want some malware stopping them, but a nuisance when apps go wild.

Update:  they did go away when I closed the browser.
« Last Edit: June 10, 2008, 07:48:59 AM by skyguy »

Offline alanrf

  • Avast Evangelist
  • Massive Poster
  • ***
  • Posts: 3866
  • Just an avast user
Re: Problem with most recent Avast update and Vista
« Reply #19 on: June 11, 2008, 02:47:11 AM »
skyguy,

is the issue of multiple instances of the ashWevSve.exe process a persistent one?

Whether it is or not it would probably be worthwhile to see if the following steps might overcome the problems you are seeing with avast 4.8

1) the repair option (in Add/Remove programs) of avast.

it that does not help then

2) a full uninstall and reinstall of avast.

Offline palmpilot

  • Newbie
  • *
  • Posts: 1
Re: Problem with most recent Avast update and Vista
« Reply #20 on: June 11, 2008, 04:49:24 PM »
Wow, I need to report a problem - Skyguy has been using my Wife's new Toshiba laptop.  OH, wait a minute - no I must be mistaken.  Just because I'm running Vista and avast! 4.8 and I'm experiencing the EXACT same problem as Skyguy - it must be just a coincident.  Again, Skyguy's description of Outlook and the web page loading problems is perfectly in snyc with the issues I'm experiencing with my wife's laptop.   

Here's what I also find strange, my new (6 months old) Lenovo laptop running XP (with all the latest updates) is not having ANY problems with avast! 4.8 ??????

Question, did Skyguy or anyone else find a simple cure for this - maybe a simple setting that would eliminate this Vista problem? I'm currently just shutting down avast! 4.8 on my Wife's computer since trying to explain all the options for working around this issues just confuses her - I'm in the process of switching all my computers (4 of them) from AVG to avast! 4.8 due to all the negative reviews on AVG's new interface.

any help is appreciated.

Palmpilot

Offline valdir

  • Newbie
  • *
  • Posts: 1
Re: Problem with most recent Avast update and Vista
« Reply #21 on: June 14, 2008, 06:38:05 AM »
Hi everybody,

I've been running Vista 64 bit since 10/2007 without any kind of problems, until last may, 20.

That day I made several changes in my computer: changed the case, the graphic card and its drivers (a new 8800 GTS 512), a new power supply, new HD Audio drivers for ASUS Maximus Extreme mobo, installed SP1 and changed from AVG7  (because bad news from AVG8) to Avast 4.8.

And problems began to pop up daily: many crashes and hangs in Windows Mail, IE, others applications and many, many BSOD with several stop errors.

Since then I've been methodically disabling and reverting every change made (less the case change!).

As I used Avast before, with XP, with very good results and without any glitch, removing it was the last thing I did, and was the cure for all problems I had.

Immediately after removing it the rate of errors dropped greatly, but no one error occurred only when I manually removed (because they were leftovers of uninstallation) 4 dll Avast files (asw files)from C: Windows>system 32>drivers.

One of the files was aswSP.sys, the others I don't remember.

Since then, 5 days ago, everything runs smoothly, without any BSOD, errors or hangs until now.

I hope this could help somebody.

valdir

Offline FulValBot

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 20
Re: Problem with most recent Avast update and Vista
« Reply #22 on: June 15, 2008, 10:01:18 AM »
uhm i have tested last version of avast on vista ultimate 32 bit and i see that bug of lags is NOT fixed -.-

and i think that there is a conflict between avast 4.8 and spybot. also when tietimer option on spybot is disabled...
« Last Edit: June 15, 2008, 10:22:51 AM by FulValBot »

Offline TroubledSoul

  • Newbie
  • *
  • Posts: 3
Re: Problem with most recent Avast update and Vista
« Reply #23 on: June 15, 2008, 05:16:13 PM »
I am using Vista Home Prem, 32bit and am experiencing similar crashes since 4.8 update.  Have had no problems with Vista previous to update.  Always seems to freeze computer during IE usage post Avast updates of virus data.  Also when installing Windows updates, Avast icon is active and comp freezes up as well, not allowing update to install.  Often have to push power button to shut down as softboot won't work.  Screen becomes faded and totally frozen.  Otherwise loved Avast prev to 4.8!

Offline TroubledSoul

  • Newbie
  • *
  • Posts: 3
Re: Problem with most recent Avast update and Vista
« Reply #24 on: June 15, 2008, 05:57:48 PM »
Should have mentioned that post Avast regular virus data updates, computer freezes upon IE7 use, but once I reboot (which is sometimes not easy), everything works fine...i.e seems to be immediately following updated files, needs a reboot for things to be OK.  ???

Offline Lisandro

  • Avast team
  • Certainly Bot
  • *
  • Posts: 67255
Re: Problem with most recent Avast update and Vista
« Reply #25 on: June 15, 2008, 08:43:19 PM »
I am using Vista Home Prem, 32bit and am experiencing similar crashes since 4.8 update.  Have had no problems with Vista previous to update.  Always seems to freeze computer during IE usage post Avast updates of virus data.  Also when installing Windows updates, Avast icon is active and comp freezes up as well, not allowing update to install.  Often have to push power button to shut down as softboot won't work.  Screen becomes faded and totally frozen.  Otherwise loved Avast prev to 4.8!
Really? ??? I don't have such a trouble with almost the same computer configuration...
Which other security programs are you using? Any other antivirus preinstalled (OEM)?
The best things in life are free.

Offline TroubledSoul

  • Newbie
  • *
  • Posts: 3
Re: Problem with most recent Avast update and Vista
« Reply #26 on: June 18, 2008, 01:57:48 AM »
No other AV, came with Norton but uninstalled it (also used Norton Removal tool) and all was well for months before 4.8 update.  Have Ad-Aware and Spybot installed as well but run manually.  Since last post I have stopped Avast auto update and update manually, have had no problems since doing manual updates.  Sooo...seemed to cause problems when I was online using IE7 and auto update took place.  As long as I'm not multitasking I guess things may be OK?? I'll see how things work and try auto update in a week or so.  Thanks for listening!

Offline Lisandro

  • Avast team
  • Certainly Bot
  • *
  • Posts: 67255
Re: Problem with most recent Avast update and Vista
« Reply #27 on: June 18, 2008, 03:30:20 AM »
Wish you luck TroubledSoul... I wish your name would be HappySoul ;)
The best things in life are free.