Author Topic: Slow Startup with avast  (Read 3892 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

rassel

  • Guest
Slow Startup with avast
« on: August 19, 2008, 09:23:41 AM »
I just did an experiment and found out that it takes 3 minutes to start up everything and also some crashes with avast but without avast it only takes 1 minutes for everything to start up. So is there any idea to fix this problem?

Thanks.

YoKenny

  • Guest
Re: Slow Startup with avast
« Reply #1 on: August 19, 2008, 09:26:40 AM »
What operating system are you running and service pack plus how much RAM and what is the CPU type and processing speed?

rassel

  • Guest
Re: Slow Startup with avast
« Reply #2 on: August 19, 2008, 09:31:58 AM »
Window XP Professional
 service pack 2
 a damn 248 of ram

    Intel Pentium M
processor 1500MHz
1.49GHz

Offline DavidR

  • Avast √úberevangelist
  • Certainly Bot
  • *****
  • Posts: 86946
  • No support PMs thanks
Re: Slow Startup with avast
« Reply #3 on: August 19, 2008, 04:21:38 PM »
What is critical are the other processes that start on boot and you don't mention any of those. With your limited RAM you have to be brutal with what you allow to start on boot, only absolutely no non-essential applications, security apps only, AV, Firewall and windows services.

Your RAM is really an issue, 256MB with XP really would be considered a minimum and then you add other applications so there will be much swapping RAM content out to the pagefile.sys so lots of HDD thrashing. If your HDD isn't particularly fast that too would be another bottleneck.

If you have an integrated graphics card that too will be grabbing RAM and since you report 248MB of RAM and not 256MB that could be why.

Whilst your system is a little underpowered RAM is your biggest issue. My advice get at least another 256MB to take you to 512MB of RAM, or preferably upgrade to 1GB and you will see a drastic improvement in system response and not just at boot.
Windows 10 Home 64bit/ Acer Aspire F15/ Intel Core i5 7200U 2.5GHz, 8GB DDR4 memory, 256GB SSD, 1TB HDD/ avast! free 22.9.6034 (build 22.9.7554.734) UI 1.0.728/ Firefox, uBlock Origin, uMatrix/ MailWasher Pro/ Avast! Mobile Security

Offline Lisandro

  • Avast team
  • Certainly Bot
  • *
  • Posts: 67235
Re: Slow Startup with avast
« Reply #4 on: August 20, 2008, 04:26:28 AM »
a damn 248 of ram
It's almost a miracle that you just wait 3 minutes to boot/logon... And your processor is not that fast. Anyway, try Startup Delayer.
This freeware controls the windows startup (Windows 98\Me\2k\XP) that does not follow a strict order.

Since avast! version 4.7.807 the Standard Shield has a feature called do not scan system libraries (by default on) that dramatically decrease the number of files scanned during computer boot.
The best things in life are free.

rassel

  • Guest
Re: Slow Startup with avast
« Reply #5 on: August 20, 2008, 08:31:09 AM »
Quote
processes that start on boot and you don't mention any of those.

Just a few processes which is MSN Messenger,SoftModem Messaging Applet(IBM).

I have unchecked all the unwanted program even some of the part of Microsoft processes but it still the same.

Quote
My advice get at least another 256MB to take you to 512MB of RAM, or preferably upgrade to 1GB and you will see a drastic improvement in system response and not just at boot.
I know it is about the ram and I will try to upgrade it some days.
« Last Edit: August 20, 2008, 08:36:09 AM by rassel »

Offline DavidR

  • Avast √úberevangelist
  • Certainly Bot
  • *****
  • Posts: 86946
  • No support PMs thanks
Re: Slow Startup with avast
« Reply #6 on: August 20, 2008, 03:46:13 PM »
I wouldn't class MSN Messenger, nor the SoftModem Messaging Applet(IBM) as essential:
1. You don't need MSN Messenger to load until you want to connect to it not on boot.
2. Unless the SoftModem Messaging Applet(IBM) is actually required as connection related rather than Messenger related, that too could be a candidate for manual start-up.
Windows 10 Home 64bit/ Acer Aspire F15/ Intel Core i5 7200U 2.5GHz, 8GB DDR4 memory, 256GB SSD, 1TB HDD/ avast! free 22.9.6034 (build 22.9.7554.734) UI 1.0.728/ Firefox, uBlock Origin, uMatrix/ MailWasher Pro/ Avast! Mobile Security

wyrmrider

  • Guest
Re: Slow Startup with avast
« Reply #7 on: August 20, 2008, 06:52:07 PM »
blackviper.com
slim down your os with the "safe" choices

rassel

  • Guest
Re: Slow Startup with avast
« Reply #8 on: August 21, 2008, 09:13:05 AM »
Quote
the SoftModem Messaging Applet(IBM) is actually required as connection

Yes, I used it for Wireless connection.

Quote
You don't need MSN Messenger to load

I will disable this afterward.

Quote
blackviper.com
slim down your os with the "safe" choices

Good one! But I'm confused so I need some time to understand it. ;)