Author Topic: Avast on Windows ME  (Read 12120 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline apprentice 2 sa

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 24
Avast on Windows ME
« on: October 10, 2008, 10:01:19 PM »
I've an old laptop running Windows ME which I hadn't used for a while.

I've put Avast on and it now runs very very slowly. Anything I get it to do. Very slow.

Is there an older or stripped down version of Avast that would be better for it?

Offline Lisandro

  • Avast team
  • Certainly Bot
  • *
  • Posts: 67249
Re: Avast on Windows ME
« Reply #1 on: October 10, 2008, 11:25:21 PM »
Which is your Standard Shield security level?
Is there any other security program (antivirus, antispyware, etc.) installed?
The best things in life are free.

Offline wyrmrider

  • Avast Evangelist
  • Super Poster
  • ***
  • Posts: 1298
Re: Avast on Windows ME
« Reply #2 on: October 11, 2008, 12:55:11 AM »
How much memory do you have? cpu?
memory is cheap
can you max out your laptop?
Avast runs fine on my W98SE systems 256kb, 512, 1mb

Offline apprentice 2 sa

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 24
Re: Avast on Windows ME
« Reply #3 on: October 11, 2008, 10:21:45 AM »
Which is your Standard Shield security level?
Is there any other security program (antivirus, antispyware, etc.) installed?

I also downloaded the latest Spybot at the same time.

Nothing else.

Offline apprentice 2 sa

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 24
Re: Avast on Windows ME
« Reply #4 on: October 11, 2008, 10:23:03 AM »
How much memory do you have? cpu?
memory is cheap
can you max out your laptop?
Avast runs fine on my W98SE systems 256kb, 512, 1mb

I can have a look but I don't want to spend money buying more memory and I don't have the ability to install it either.

I'm looking for free solutions on my budget. (Partly why I'm using lovely Avast in the first place!)
« Last Edit: October 11, 2008, 10:25:58 AM by apprentice 2 sa »

Offline wyrmrider

  • Avast Evangelist
  • Super Poster
  • ***
  • Posts: 1298
Re: Avast on Windows ME
« Reply #5 on: October 11, 2008, 05:17:36 PM »
I have some wonderful old laptops
A Zenith 286 turbosport with the expansion chassis- excellent screen  runs Dos and Qemm and wordstar
A Toshiba DX2 with 24 Mb ram  that's max  Dos and Win 3.11  1992 vintage Iron
They just do not ever get hooked to the internet directly
Laplink when necessary

Offline CharleyO

  • Avast Evangelist
  • Starting Graphoman
  • ***
  • Posts: 7085
  • Be alert for error code - ID 10T
Re: Avast on Windows ME
« Reply #6 on: October 11, 2008, 08:11:44 PM »
***

I've an old laptop running Windows ME which I hadn't used for a while.

I've put Avast on and it now runs very very slowly. Anything I get it to do. Very slow.

Is there an older or stripped down version of Avast that would be better for it?

Did you have some other av program on this laptop before avast?

If so, how did you remove it?


***
Self-built desktop (8 years old) - AMD64 3200+_Gigabyte GA-K8NS Ultra-939_4 gb RAM_GeForceFX 5800w/256 ram_XP/SP3_Avast 7_MBAM_ZA Free __and__ Toshiba Satellite Laptop_W7-64bit_ 4 gb Ram_Avast 8_MBAM

Offline apprentice 2 sa

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 24
Re: Avast on Windows ME
« Reply #7 on: October 11, 2008, 08:30:09 PM »
***

I've an old laptop running Windows ME which I hadn't used for a while.

I've put Avast on and it now runs very very slowly. Anything I get it to do. Very slow.

Is there an older or stripped down version of Avast that would be better for it?

Did you have some other av program on this laptop before avast?

If so, how did you remove it?


***

I had just reinstalled everything, wiping the hard drive as part of the process. It ran at a normal speed until I put Avast on.

Offline CharleyO

  • Avast Evangelist
  • Starting Graphoman
  • ***
  • Posts: 7085
  • Be alert for error code - ID 10T
Re: Avast on Windows ME
« Reply #8 on: October 11, 2008, 08:58:05 PM »
***

OK ... was just checking on that. Perhaps another route of exploring might help.

Please download HijackThis from the link below. Do not download HJT to the desktop but instead download it into it's own folder on the hard drive.

Run the program but do not make any fixes and then post the log results using the "copy & paste" method. It will probably take more than one post to be able to get the complete log posted.

OR, you can post it as an attachment to your post by clicking on "Additional Options..." below left of the posting box.  Someone will review your log and then offer help.

http://filehippo.com/download_hijackthis/


***
Self-built desktop (8 years old) - AMD64 3200+_Gigabyte GA-K8NS Ultra-939_4 gb RAM_GeForceFX 5800w/256 ram_XP/SP3_Avast 7_MBAM_ZA Free __and__ Toshiba Satellite Laptop_W7-64bit_ 4 gb Ram_Avast 8_MBAM

Offline apprentice 2 sa

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 24
Re: Avast on Windows ME
« Reply #9 on: October 11, 2008, 10:43:49 PM »
***

OK ... was just checking on that. Perhaps another route of exploring might help.

Please download HijackThis from the link below. Do not download HJT to the desktop but instead download it into it's own folder on the hard drive.

Run the program but do not make any fixes and then post the log results using the "copy & paste" method. It will probably take more than one post to be able to get the complete log posted.

OR, you can post it as an attachment to your post by clicking on "Additional Options..." below left of the posting box.  Someone will review your log and then offer help.

http://filehippo.com/download_hijackthis/


***

Logfile of Trend Micro HijackThis v2.0.2
Scan saved at 21:25:16, on 11/10/2008
Platform: Windows ME (Win9x 4.90.3000)
MSIE: Internet Explorer v5.50 (5.50.4134.0100)
Boot mode: Normal

Running processes:
C:\WINDOWS\SYSTEM\KERNEL32.DLL
C:\WINDOWS\SYSTEM\MSGSRV32.EXE
C:\WINDOWS\SYSTEM\SPOOL32.EXE
C:\WINDOWS\SYSTEM\MPREXE.EXE
C:\WINDOWS\SYSTEM\MSTASK.EXE
C:\WINDOWS\SYSTEM\SSDPSRV.EXE
C:\PROGRAM FILES\ALWIL SOFTWARE\AVAST4\ASHSERV.EXE
C:\WINDOWS\SYSTEM\mmtask.tsk
C:\WINDOWS\SYSTEM\RESTORE\STMGR.EXE
C:\WINDOWS\EXPLORER.EXE
C:\WINDOWS\TASKMON.EXE
C:\WINDOWS\SYSTEM\SYSTRAY.EXE
C:\PROGRAM FILES\APOINT\APOINT.EXE
C:\WINDOWS\SYSTEM\ICONSPY.EXE
C:\PROGRAM FILES\ALWIL SOFTWARE\AVAST4\ASHWEBSV.EXE
C:\PROGRAM FILES\ALWIL SOFTWARE\AVAST4\ASHMAISV.EXE
C:\PROGRAM FILES\SPYBOT - SEARCH & DESTROY\TEATIMER.EXE
C:\WINDOWS\SYSTEM\WMIEXE.EXE
C:\PROGRAM FILES\APOINT\APWHEEL.EXE
C:\WINDOWS\SYSTEM\RPCSS.EXE
C:\PROGRAM FILES\ALWIL SOFTWARE\AVAST4\SETUP\AVAST.SETUP
C:\WINDOWS\SYSTEM\DDHELP.EXE
C:\PROGRAM FILES\TREND MICRO\HIJACKTHIS\HIJACKTHIS.EXE
C:\WINDOWS\SYSTEM\WBEM\WINMGMT.EXE

R0 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Start Page = http://www.sonystyle-europe.com/
R1 - HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Default_Page_URL = htpp://www.sonystyle-europe.com
R0 - HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Start Page = http://www.sonystyle-europe.com/
O2 - BHO: Spybot-S&D IE Protection - {53707962-6F74-2D53-2644-206D7942484F} - C:\Program Files\Spybot - Search & Destroy\SDHelper.dll
O3 - Toolbar: @msdxmLC.dll,-1@1033,&Radio - {8E718888-423F-11D2-876E-00A0C9082467} - C:\WINDOWS\SYSTEM\MSDXM.OCX
O4 - HKLM\..\Run: [ScanRegistry] C:\WINDOWS\scanregw.exe /autorun
O4 - HKLM\..\Run: [TaskMonitor] C:\WINDOWS\taskmon.exe
O4 - HKLM\..\Run: [PCHealth] C:\WINDOWS\PCHealth\Support\PCHSchd.exe -s
O4 - HKLM\..\Run: [SystemTray] SysTray.Exe
O4 - HKLM\..\Run: [LoadPowerProfile] Rundll32.exe powrprof.dll,LoadCurrentPwrScheme
O4 - HKLM\..\Run: [AlpsPoint] C:\Progra~1\Apoint\Apoint.exe
O4 - HKLM\..\Run: [Mouse Suite 98 Daemon] ICONSPY.EXE
O4 - HKLM\..\Run: [avast! Web Scanner] C:\PROGRA~1\ALWILS~1\AVAST4\ASHWEBSV.EXE
O4 - HKLM\..\Run: [ashMaiSv] C:\PROGRA~1\ALWILS~1\AVAST4\ashmaisv.exe
O4 - HKLM\..\RunServices: [LoadPowerProfile] Rundll32.exe powrprof.dll,LoadCurrentPwrScheme
O4 - HKLM\..\RunServices: [SchedulingAgent] mstask.exe
O4 - HKLM\..\RunServices: [SSDPSRV] C:\WINDOWS\SYSTEM\ssdpsrv.exe
O4 - HKLM\..\RunServices: [*StateMgr] C:\WINDOWS\System\Restore\StateMgr.exe
O4 - HKLM\..\RunServices: [avast!] C:\Program Files\Alwil Software\Avast4\ashServ.exe
O4 - HKCU\..\Run: [SpybotSD TeaTimer] C:\Program Files\Spybot - Search & Destroy\TeaTimer.exe
O4 - HKUS\.DEFAULT\..\Run: [SpybotSD TeaTimer] C:\Program Files\Spybot - Search & Destroy\TeaTimer.exe (User 'Default user')
O9 - Extra button: Related - {c95fe080-8f5d-11d2-a20b-00aa003c157a} - C:\WINDOWS\web\related.htm
O9 - Extra 'Tools' menuitem: Show &Related Links - {c95fe080-8f5d-11d2-a20b-00aa003c157a} - C:\WINDOWS\web\related.htm
O9 - Extra button: Messenger - {FB5F1910-F110-11d2-BB9E-00C04F795683} - C:\PROGRA~1\MESSEN~1\MSMSGS.EXE
O9 - Extra 'Tools' menuitem: MSN Messenger Service - {FB5F1910-F110-11d2-BB9E-00C04F795683} - C:\PROGRA~1\MESSEN~1\MSMSGS.EXE
O9 - Extra button: (no name) - {DFB852A3-47F8-48C4-A200-58CAB36FD2A2} - C:\Program Files\Spybot - Search & Destroy\SDHelper.dll
O9 - Extra 'Tools' menuitem: Spybot - Search && Destroy Configuration - {DFB852A3-47F8-48C4-A200-58CAB36FD2A2} - C:\Program Files\Spybot - Search & Destroy\SDHelper.dll
O14 - IERESET.INF: START_PAGE_URL=htpp://www.sonystyle-europe.com

--
End of file - 3696 bytes

Offline CharleyO

  • Avast Evangelist
  • Starting Graphoman
  • ***
  • Posts: 7085
  • Be alert for error code - ID 10T
Re: Avast on Windows ME
« Reply #10 on: October 12, 2008, 09:14:10 AM »
***

Sorry, but I do not find much wrong in your HJT log.

These 2 are related to Alexa which I do not much like ......

O9 - Extra button: Related - {c95fe080-8f5d-11d2-a20b-00aa003c157a} - C:\WINDOWS\web\related.htm
O9 - Extra 'Tools' menuitem: Show &Related Links - {c95fe080-8f5d-11d2-a20b-00aa003c157a} - C:\WINDOWS\web\related.htm

...... BUT, they are also related to MSN search. How MS ever got "in bed" with Alexa is beyond my understanding.   :(

http://www.castlecops.com/o9list-12.html

Since you are on an older computer with ME and most likely a low amount of ram, it is possible that Alexa's "snooping around" might be contributing to the slow down. This is just my opinion, though.


***

Self-built desktop (8 years old) - AMD64 3200+_Gigabyte GA-K8NS Ultra-939_4 gb RAM_GeForceFX 5800w/256 ram_XP/SP3_Avast 7_MBAM_ZA Free __and__ Toshiba Satellite Laptop_W7-64bit_ 4 gb Ram_Avast 8_MBAM

Offline apprentice 2 sa

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 24
Re: Avast on Windows ME
« Reply #11 on: October 12, 2008, 11:43:26 AM »
***

Sorry, but I do not find much wrong in your HJT log.

These 2 are related to Alexa which I do not much like ......

O9 - Extra button: Related - {c95fe080-8f5d-11d2-a20b-00aa003c157a} - C:\WINDOWS\web\related.htm
O9 - Extra 'Tools' menuitem: Show &Related Links - {c95fe080-8f5d-11d2-a20b-00aa003c157a} - C:\WINDOWS\web\related.htm

...... BUT, they are also related to MSN search. How MS ever got "in bed" with Alexa is beyond my understanding.   :(

http://www.castlecops.com/o9list-12.html

Since you are on an older computer with ME and most likely a low amount of ram, it is possible that Alexa's "snooping around" might be contributing to the slow down. This is just my opinion, though.


***



Thanks for the help.

This link isn't working for me: http://www.castlecops.com/o9list-12.html "Internet Explorer cannot display the webpage".

Offline YoKenny

  • Serious Graphoman
  • **
  • Posts: 8784
Re: Avast on Windows ME
« Reply #12 on: October 12, 2008, 12:46:14 PM »
Still going on
Quote
Massive DDoS attack KOs CastleCops
The anti-phishing community at CastleCops.com has been knocked out by a massive DDoS (distributed denial-of-service attack).
http://blogs.zdnet.com/security/?p=41
E5200 2.5GHZ, 4GB RAM, 320GB HD, Windows 7 Home Premium 64bit, avast! V9.0 Free, IE10
P4 2.8GHZ, 1.5GB RAM, 40GB HD, XP Pro SP3 32bit, avast! V9.0 Free, Google Chrome
with hpHosts, MVPS HOSTS files, SpeedFan, WinPatrol PLUS

Offline CharleyO

  • Avast Evangelist
  • Starting Graphoman
  • ***
  • Posts: 7085
  • Be alert for error code - ID 10T
Re: Avast on Windows ME
« Reply #13 on: October 13, 2008, 07:34:16 AM »
***

The link seems to be working now. Click the image below to enlarge.


***
Self-built desktop (8 years old) - AMD64 3200+_Gigabyte GA-K8NS Ultra-939_4 gb RAM_GeForceFX 5800w/256 ram_XP/SP3_Avast 7_MBAM_ZA Free __and__ Toshiba Satellite Laptop_W7-64bit_ 4 gb Ram_Avast 8_MBAM