Author Topic: iAVS update does not work  (Read 4055 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Edmar

  • Guest
iAVS update does not work
« on: October 30, 2008, 10:03:05 AM »
My Avast 4.8 Home Edition worked very well for a month or so but suddenly the automatic uiAVS update didn't work anymore. Manual update doesn't work either.
My registration lasts till april 2009, my system time is accurate.

I alsno noticed that if I click on the proxy button in the update connections window, I get no pop-up window. I tried to uninstall the program via the windows control panel, that doesn't work.

I have set the Windows firewall to allow incoming network connections for Avast.

I get the following messages in my logfile (warnings)

29-10-2008 16:12:09   SYSTEM   1740   Function setifaceUpdatePackages() has failed. Return code is 0x00000426, dwRes is 00000002. 
29-10-2008 16:12:23   Edmar   1316   Function setifaceUpdatePackages() has failed. Return code is 0x00000426, dwRes is 00000002. 
29-10-2008 16:19:55   Edmar   2368   Function setifaceUpdatePackages() has failed. Return code is 0x00000426, dwRes is 00000002. 
29-10-2008 16:20:00   Edmar   2368   Function setifaceUpdatePackages() has failed. Return code is 0x00000426, dwRes is 00000002. 
29-10-2008 16:20:39   Edmar   2368   Function setifaceUpdatePackages() has failed. Return code is 0x00000426, dwRes is 00000002. 
29-10-2008 16:20:42   Edmar   2368   Function setifaceUpdatePackages() has failed. Return code is 0x00000426, dwRes is 00000002. 
29-10-2008 16:20:42   Edmar   2368   Function setifaceUpdatePackages() has failed. Return code is 0x00000426, dwRes is 00000002. 
29-10-2008 16:21:34   Edmar   2368   Function setifaceUpdatePackages() has failed. Return code is 0x00000426, dwRes is 00000002. 
29-10-2008 16:21:37   Edmar   2368   Function setifaceUpdatePackages() has failed. Return code is 0x00000426, dwRes is 00000002. 
29-10-2008 16:21:37   Edmar   2368   Function setifaceUpdatePackages() has failed. Return code is 0x00000426, dwRes is 00000002. 
29-10-2008 16:22:08   Edmar   2368   Function setifaceUpdatePackages() has failed. Return code is 0x00000426, dwRes is 00000002. 
29-10-2008 16:22:38   Edmar   2368   Function setifaceUpdatePackages() has failed. Return code is 0x00000426, dwRes is 00000002. 
29-10-2008 16:22:39   Edmar   2368   Function setifaceUpdatePackages() has failed. Return code is 0x00000426, dwRes is 00000002. 
29-10-2008 16:22:40   Edmar   2368   Function setifaceUpdatePackages() has failed. Return code is 0x00000426, dwRes is 00000002. 
29-10-2008 20:57:11   SYSTEM   1740   Function setifaceUpdatePackages() has failed. Return code is 0x00000426, dwRes is 00000002. 
30-10-2008 9:20:39   SYSTEM   1748   Function setifaceUpdatePackages() has failed. Return code is 0x00000426, dwRes is 00000002. 
30-10-2008 9:26:55   Edmar   2992   Function setifaceUpdatePackages() has failed. Return code is 0x00000426, dwRes is 00000002. 

Could you please help me, what is going wrong all of a sudden? What should i do to solve the problem?

Thanks in advance.
Edmar

Edmar

  • Guest
Re: iAVS update does not work
« Reply #1 on: October 30, 2008, 10:19:42 AM »
In addition to my previous post.

I run windows XP professional edition sp 3.
Avast is the only malware protection I have used.

Below the last lines in my C:\Program Files\Alwil Software\Avast4\DATA\log\setup document.



19.10.2008   13:44:14.000   1224416654   general   Started: 19.10.2008, 13:44:14
19.10.2008   13:44:14.000   1224416654   general   Running setup_av_pro-4cd (1229)
19.10.2008   13:44:14.000   1224416654   system   Operating system: WindowsXP ver 5.1, build 2600, sp 3.0 [Service Pack 3]
19.10.2008   13:44:14.000   1224416654   system   Memory: 73% load. Phys:134956/506604K free, Page:886240/1182796K free, Virt:2069368/2097024K free
19.10.2008   13:44:14.000   1224416654   system   Computer WinName: WEITENBERG
19.10.2008   13:44:14.000   1224416654   system   Windows Net User: SYSTEM
19.10.2008   13:44:14.000   1224416654   general   Cmdline: /refresh /noreboot /updatevps /verysilent  /limitcpu  
19.10.2008   13:44:14.000   1224416654   general   Operation set to INST_OP_UPDATE_INSTALL_PACKAGES
19.10.2008   13:44:14.000   1224416654   general   Old version: 4cd (1229)
19.10.2008   13:44:14.000   1224416654   system   Using temp: C:\WINDOWS\TEMP\_av_proI.tm~a01152 (66179M free)
19.10.2008   13:44:14.000   1224416654   general   SGW32P::CheckIfInstalled set m_bAlreadyInstalled to 1
19.10.2008   13:44:14.000   1224416654   system   Installed in: C:\Program Files\Alwil Software\Avast4 (66179M free)
19.10.2008   13:44:14.000   1224416654   internet   SYNCER: Type: use IE settings
19.10.2008   13:44:14.000   1224416654   internet   SYNCER: Auth: another authentication, use WinInet
19.10.2008   13:44:14.000   1224416654   package   Part prg_av_pro-4cd is installed
19.10.2008   13:44:14.000   1224416654   package   Part vps-8101800 is installed
19.10.2008   13:44:14.000   1224416654   package   Part news-4b is installed
19.10.2008   13:44:14.000   1224416654   package   Part setup_av_pro-4cd is installed
19.10.2008   13:44:14.000   1224416654   package   Part jrog-4d is installed
19.10.2008   13:44:14.000   1224416654   general   Old version: 4cd (1229)
19.10.2008   13:44:20.000   1224416660   file   SetExistingFilesBitmap: 1053->153->153
19.10.2008   13:44:20.000   1224416660   general   GUID: 414b321c-2ef6-4eba-bfd0-7cf9c6004c18
19.10.2008   13:44:20.000   1224416660   general   Entering:UpdateInstallPackages
19.10.2008   13:44:20.000   1224416660   package   LoadProductVpu: C:\Program Files\Alwil Software\Avast4\Setup\prod-av_pro.vpu
19.10.2008   13:44:20.000   1224416660   package   LoadPartInfo: jrog = jrog-50 returned 00000000
19.10.2008   13:44:20.000   1224416660   package   LoadPartInfo: news = news-4b returned 00000000
19.10.2008   13:44:20.000   1224416660   package   LoadPartInfo: program = prg_av_pro-4cd returned 00000000
19.10.2008   13:44:20.000   1224416660   package   LoadPartInfo: setup = setup_av_pro-4cd returned 00000000
19.10.2008   13:44:20.000   1224416660   package   LoadPartInfo: vps = vps-8101800 returned 00000000
19.10.2008   13:44:20.000   1224416660   package   LoadProductVpu: C:\Program Files\Alwil Software\Avast4\Setup\prod-av_pro.vpu ended with 00000000
19.10.2008   13:44:20.000   1224416660   package   LoadPartVpu: Loading 'part-prg_av_pro-4cd.vpu' returned 00000000
19.10.2008   13:44:20.000   1224416660   package   LoadPartVpu: Loading 'part-vps-8101800.vpu' returned 00000000
19.10.2008   13:44:20.000   1224416660   package   LoadPartVpu: Loading 'part-news-4b.vpu' returned 00000000
19.10.2008   13:44:20.000   1224416660   package   LoadPartVpu: Loading 'part-setup_av_pro-4cd.vpu' returned 00000000
19.10.2008   13:44:20.000   1224416660   package   WARN:LoadPartVpu ended on no pInfo
19.10.2008   13:44:20.000   1224416660   package   LoadPartVpu: Loading 'part-jrog-4d.vpu' returned 00000000
19.10.2008   13:44:20.000   1224416660   package   FilterOutExistingFiles: 153 & 153 = 0
19.10.2008   13:44:20.000   1224416660   package   FilterOutExistingFiles: 153 & 153 = 0
19.10.2008   13:44:20.000   1224416660   package   IsFullOkay: vps-8101800.vpu - is okay
19.10.2008   13:44:20.000   1224416660   package   IsFullOkay: vpsm-8101800.vpu - is okay
19.10.2008   13:44:20.000   1224416660   package   ArePartsInstallable: 1
19.10.2008   13:45:07.000   1224416707   package   vps: updated [8101800]
19.10.2008   13:45:07.000   1224416707   file   Fix security on: C:\Program Files\Alwil Software\Avast4\*.*
19.10.2008   13:45:12.000   1224416712   file   Fix security on: C:\Program Files\Alwil Software\Avast4\ENGLISH\*.*
19.10.2008   13:45:12.000   1224416712   file   Fix security on: C:\Program Files\Alwil Software\Avast4\ENGLISH\HELP\*.*
19.10.2008   13:45:12.000   1224416712   file   Fix security on: C:\Program Files\Alwil Software\Avast4\ENGLISH\HtmlData\*.*
19.10.2008   13:45:12.000   1224416712   file   Fix security on: C:\Program Files\Alwil Software\Avast4\images\*.*
19.10.2008   13:45:12.000   1224416712   package   Transferred: files 0, bytes 0, time 0 ms
19.10.2008   13:45:12.000   1224416712   package   Retries: total 0, files 0, servers 0
19.10.2008   13:45:12.000   1224416712   file   NeedReboot=false
19.10.2008   13:45:12.000   1224416712   general   Return code: 0x20000000 [Something done]
19.10.2008   13:45:12.000   1224416712   general   Stopped: 19.10.2008, 13:45:12

Offline DavidR

  • Avast Überevangelist
  • Certainly Bot
  • *****
  • Posts: 88749
  • No support PMs thanks
Re: iAVS update does not work
« Reply #2 on: October 30, 2008, 03:48:36 PM »
Has anything else changed on your system just before you noticed this problem ?

Are any avast (or other) messages displayed to the screen when this fails ?

Try a repair of avast. Add Remove programs, select 'avast! Anti-Virus,' click the Change/Remove button and scroll down to Repair, click next and follow.
Windows 10 Home 64bit/ Acer Aspire F15/ Intel Core i5 7200U 2.5GHz, 8GB DDR4 memory, 256GB SSD, 1TB HDD/ avast! free 24.1.6099 (build 24.1.8821.762) UI 1.0.796/ Firefox, uBlock Origin, uMatrix/ MailWasher Pro/ Avast! Mobile Security

Edmar

  • Guest
Re: iAVS update does not work
« Reply #3 on: October 30, 2008, 11:20:04 PM »
no, nothing has changed that i know of.

the add/remove option doesnot work. I do not get any messages, it just does nothing.

regards,
Edmar

Offline DavidR

  • Avast Überevangelist
  • Certainly Bot
  • *****
  • Posts: 88749
  • No support PMs thanks
Re: iAVS update does not work
« Reply #4 on: October 31, 2008, 12:01:50 AM »
What do you mean by "the add/remove option doesnot work," do you mean it doesn't pop-up another window that gives Repair as an option or the Repair didn't work ?
Windows 10 Home 64bit/ Acer Aspire F15/ Intel Core i5 7200U 2.5GHz, 8GB DDR4 memory, 256GB SSD, 1TB HDD/ avast! free 24.1.6099 (build 24.1.8821.762) UI 1.0.796/ Firefox, uBlock Origin, uMatrix/ MailWasher Pro/ Avast! Mobile Security

urstrulii

  • Guest
Re: iAVS update does not work
« Reply #5 on: October 31, 2008, 12:33:44 AM »
yeah that happened to me to.
I right click Avast- Updating> iAVS update, nothing pops.

in addition to that, i do not hear the sound "Virus Database has been updated", that appears at the right end of the Taskbar.

Offline DavidR

  • Avast Überevangelist
  • Certainly Bot
  • *****
  • Posts: 88749
  • No support PMs thanks
Re: iAVS update does not work
« Reply #6 on: October 31, 2008, 12:45:43 AM »
OK, I'm also talking to Edmar about trying to repair avast using the add remove programs option, did you try the avast repair ?

However, you also seem to have other problems if your other topic is anything to go by (previous AV installed, etc.), so it would probably be best to stick with that topic (try the repair) and monitor this one.
« Last Edit: October 31, 2008, 12:47:50 AM by DavidR »
Windows 10 Home 64bit/ Acer Aspire F15/ Intel Core i5 7200U 2.5GHz, 8GB DDR4 memory, 256GB SSD, 1TB HDD/ avast! free 24.1.6099 (build 24.1.8821.762) UI 1.0.796/ Firefox, uBlock Origin, uMatrix/ MailWasher Pro/ Avast! Mobile Security

Edmar

  • Guest
Re: iAVS update does not work
« Reply #7 on: October 31, 2008, 10:21:35 AM »
Right. Nothing happens when I click on the change/remove button in the add or remove programs window. There's just a glimpse of something that might be a pop up window, but nothing to click on that says 'repair'.
With other applications I do get a window with various options.

Offline Lisandro

  • Avast team
  • Certainly Bot
  • *
  • Posts: 67198
Re: iAVS update does not work
« Reply #8 on: October 31, 2008, 02:42:10 PM »
But nothing to click on that says 'repair'.
Isn't it hide and you can see it if you move the scroll down?
The best things in life are free.

Offline DavidR

  • Avast Überevangelist
  • Certainly Bot
  • *****
  • Posts: 88749
  • No support PMs thanks
Re: iAVS update does not work
« Reply #9 on: October 31, 2008, 03:55:59 PM »
This is the window that should pop-up when you click the Change/Remove button in the windows add remove programs list.

If you don't see that there is more wrong than simply the inability to update. So I would suggest that you reinstall avast.

Download the latest version of avast http://www.avast.com/eng/download-avast-home.html and save it to your HDD, somewhere you can find it again. Use that when you reinstall.

Download the avast! Uninstall Utility, find it here and save it to your HDD.

1. Now uninstall (using add remove programs, if you can't do that start from the next step), reboot.

2. run the avast! Uninstall Utility, reboot.  If step 1 failed it may be necessary to run this from safe mode, once complete reboot into normal mode.

3. install the latest version, reboot.
Windows 10 Home 64bit/ Acer Aspire F15/ Intel Core i5 7200U 2.5GHz, 8GB DDR4 memory, 256GB SSD, 1TB HDD/ avast! free 24.1.6099 (build 24.1.8821.762) UI 1.0.796/ Firefox, uBlock Origin, uMatrix/ MailWasher Pro/ Avast! Mobile Security

Edmar

  • Guest
Re: iAVS update does not work
« Reply #10 on: November 03, 2008, 09:48:16 AM »
Thanks, I uninstalled the program using the link you sent me, and reinstalled Avast again. It is working again!

 

Offline DavidR

  • Avast Überevangelist
  • Certainly Bot
  • *****
  • Posts: 88749
  • No support PMs thanks
Re: iAVS update does not work
« Reply #11 on: November 03, 2008, 03:08:30 PM »
You're welcome, thanks for the update.
Windows 10 Home 64bit/ Acer Aspire F15/ Intel Core i5 7200U 2.5GHz, 8GB DDR4 memory, 256GB SSD, 1TB HDD/ avast! free 24.1.6099 (build 24.1.8821.762) UI 1.0.796/ Firefox, uBlock Origin, uMatrix/ MailWasher Pro/ Avast! Mobile Security