Author Topic: Emails carrying virus  (Read 2688 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Rodders

  • Newbie
  • *
  • Posts: 4
Emails carrying virus
« on: November 29, 2008, 03:07:07 PM »
My server informs me of emails containing viruses that have been deleted at source. These are normally from obscure addresses. Recently I had notification of one that apparently came from one of my own email addresses that I use with a website I operate. Is this something to be concerned about?

Online DavidR

  • Avast Überevangelist
  • Certainly Bot
  • *****
  • Posts: 85782
  • No support PMs thanks
Re: Emails carrying virus
« Reply #1 on: November 29, 2008, 03:20:59 PM »
No it isn't they aren't coming from you but someone using your email address in the from field, which is easy to forge. The possibility is that a friend, colleague or someone that you have corresponded with is infected and your email is in their address book. The malware on that system harvests email addresses from that system and sends emails out to try an infect other systems.

This is a common tactic as emails from you would if you had get through any anti-spam filters as your email address is likely to be white listed, so is trying to get by weak defences.

Fortunately your email server scans emails, but it is likely that avast would also have detected it, so at least you have two lines of defence.
Windows 10 Home 64bit/ Acer Aspire F15/ Intel Core i5 7200U 2.5GHz, 8GB DDR4 memory, 256GB SSD, 1TB HDD/ avast! free 21.8.2487 (build 21.8.6586.697) UI 1.0.666/ Firefox, uBlock Origin, uMatrix/ MailWasher Pro/ Avast! Mobile Security

Offline Rodders

  • Newbie
  • *
  • Posts: 4
Re: Emails carrying virus
« Reply #2 on: November 29, 2008, 04:16:07 PM »
Thanks very much David R, very reassuring. Lesson learned about posting on the wrong board, sorry.

Online DavidR

  • Avast Überevangelist
  • Certainly Bot
  • *****
  • Posts: 85782
  • No support PMs thanks
Re: Emails carrying virus
« Reply #3 on: November 29, 2008, 04:57:47 PM »
No problem, welcome to the forums.
Windows 10 Home 64bit/ Acer Aspire F15/ Intel Core i5 7200U 2.5GHz, 8GB DDR4 memory, 256GB SSD, 1TB HDD/ avast! free 21.8.2487 (build 21.8.6586.697) UI 1.0.666/ Firefox, uBlock Origin, uMatrix/ MailWasher Pro/ Avast! Mobile Security