Author Topic: Avast automatic update does not work  (Read 24882 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

badak

  • Guest
Re: Avast automatic update does not work
« Reply #45 on: November 26, 2008, 02:23:15 AM »
Quote
25.11.2008   14:46:00.000   1227642360   general   Started: 25.11.2008, 14:46:00
25.11.2008   14:46:00.000   1227642360   general   Running setup_av_pro-50a (1290)
25.11.2008   14:46:00.000   1227642360   system   Operating system: WindowsXP ver 5.1, build 2600, sp 3.0 [Service Pack 3]
25.11.2008   14:46:00.000   1227642360   system   Memory: 54% load. Phys:89996/196080K free, Page:252268/478204K free, Virt:2069476/2097024K free
25.11.2008   14:46:00.000   1227642360   system   Computer WinName: CAROLYN-E248B25
25.11.2008   14:46:00.000   1227642360   system   Windows Net User: CAROLYN-E248B25\Carolyn
25.11.2008   14:46:00.000   1227642360   general   Cmdline: /downloadpkgs /noreboot /updatevps /silent /progress 
25.11.2008   14:46:00.000   1227642360   general   DldSrc set to inet
25.11.2008   14:46:00.000   1227642360   general   Operation set to INST_OP_UPDATE_GET_PACKAGES
25.11.2008   14:46:00.000   1227642360   general   Old version: 50a (1290)
25.11.2008   14:46:00.000   1227642360   system   Using temp: C:\DOCUME~1\Carolyn\LOCALS~1\Temp\_av_proI.tm~a01920 (30302M free)
25.11.2008   14:46:00.000   1227642360   general   SGW32P::CheckIfInstalled set m_bAlreadyInstalled to 1
25.11.2008   14:46:00.000   1227642360   internet   SYNCER: Agent=Syncer/4.80 (av_pro-1290;p)
25.11.2008   14:46:00.000   1227642360   system   Computer DnsName: carolyn-e248b25
25.11.2008   14:46:00.000   1227642360   system   Computer Ip Addr: 66.xxx.xxx.xx
25.11.2008   14:46:00.000   1227642360   system   Installed in: C:\Program Files\Alwil Software\Avast4 (30302M free)
25.11.2008   14:46:00.000   1227642360   internet   SYNCER: Type: use IE settings
25.11.2008   14:46:00.000   1227642360   internet   SYNCER: Auth: another authentication, use WinInet
25.11.2008   14:46:00.000   1227642360   package   Part prg_av_pro-50a is installed
25.11.2008   14:46:00.000   1227642360   package   Part vps-8112300 is installed
25.11.2008   14:46:00.000   1227642360   package   Part news-4b is installed
25.11.2008   14:46:00.000   1227642360   package   Part setup_av_pro-50a is installed
25.11.2008   14:46:00.000   1227642360   package   Part jrog-65 is installed
25.11.2008   14:46:00.000   1227642360   general   Old version: 50a (1290)
25.11.2008   14:46:00.000   1227642360   general   GUID: 0aa04c99-f6e3-49a1-a80a-2a2d81d3977b
25.11.2008   14:46:01.000   1227642361   general   Server definition(s) loaded for 'main': 196 (maintenance:0)
25.11.2008   14:46:01.000   1227642361   general   SelectCurrent: selected server 'Download605 AVAST Server' from 'main'
25.11.2008   14:46:01.000   1227642361   internet   SYNCER: Type: use IE settings
25.11.2008   14:46:01.000   1227642361   internet   SYNCER: Auth: another authentication, use WinInet
25.11.2008   14:46:02.000   1227642362   internet   SYNCER: Agent=Syncer/4.80 (av_pro-1290;f)
25.11.2008   14:46:02.000   1227642362   internet   Used server: http://75.125.192.114/iavs4x
25.11.2008   14:46:03.000   1227642363   general   Server definition(s) loaded for 'main': 196 (maintenance:0)
25.11.2008   14:46:03.000   1227642363   general   SelectCurrent: selected server 'Download913 AVAST Server' from 'main'
25.11.2008   14:46:03.000   1227642363   internet   SYNCER: Type: use IE settings
25.11.2008   14:46:03.000   1227642363   internet   SYNCER: Auth: another authentication, use WinInet
25.11.2008   14:46:03.000   1227642363   internet   Used server: http://download913.avast.com/iavs4x
25.11.2008   14:46:03.000   1227642363   internet   Used server: http://download913.avast.com/iavs4x
25.11.2008   14:46:03.000   1227642363   file   GetFileWithRetry: prod-av_pro.vpu downloaded .
25.11.2008   14:46:03.000   1227642363   package   LoadProductVpu: C:\Program Files\Alwil Software\Avast4\Setup\prod-av_pro.vpu
25.11.2008   14:46:03.000   1227642363   package   LoadPartInfo: jrog = jrog-66 returned 00000000
25.11.2008   14:46:03.000   1227642363   package   LoadPartInfo: news = news-4b returned 00000000
25.11.2008   14:46:03.000   1227642363   package   LoadPartInfo: program = prg_av_pro-50a returned 00000000
25.11.2008   14:46:03.000   1227642363   package   LoadPartInfo: setup = setup_av_pro-50a returned 00000000
25.11.2008   14:46:03.000   1227642363   package   LoadPartInfo: vps = vps-8112400 returned 00000000
25.11.2008   14:46:03.000   1227642363   package   LoadProductVpu: C:\Program Files\Alwil Software\Avast4\Setup\prod-av_pro.vpu ended with 00000000
25.11.2008   14:46:04.000   1227642364   internet   Used server: http://download913.avast.com/iavs4x
25.11.2008   14:46:04.000   1227642364   file   GetFileWithRetry: part-vps-8112400.vpu downloaded  and verified
25.11.2008   14:46:04.000   1227642364   package   Part vps-8112400 was set to be installed
« Last Edit: November 26, 2008, 03:04:15 AM by badak »

badak

  • Guest
Re: Avast automatic update does not work
« Reply #46 on: November 26, 2008, 02:26:14 AM »
Okay, that's it. I'm sorry if I was not suppose to post the whole file, but it was not that long since it started on October 31. I hoping you will be able to pick out why it is not updating from these posts.

badak

  • Guest
Re: Avast automatic update does not work
« Reply #47 on: November 26, 2008, 03:31:42 AM »
Here is a comparison of the Notice.log file from my system and the Notice.log file on the system that will not automatically update.

Quote
My Notice.log file

11/19/2008   8:40:33 PM   1227145233   SYSTEM   1748   VRDB (Virus Recovery Database) generation was successfully completed. 
11/20/2008   9:46:01 PM   1227235561   SYSTEM   1732   The virus database (VPS 081120-0) was automatically updated. 
11/21/2008   5:20:06 PM   1227306006   SYSTEM   1748   The virus database (VPS 081121-0) was automatically updated. 
11/22/2008   3:48:52 PM   1227386932   SYSTEM   1748   The virus database (VPS 081122-0) was automatically updated. 
11/23/2008   11:27:22 PM   1227500842   admin   1748   The virus database (VPS 081123-0) was automatically updated. 
11/24/2008   8:29:52 PM   1227576592   SYSTEM   1744   The virus database (VPS 081124-0) was automatically updated. 
11/25/2008   5:15:14 PM   1227651314   SYSTEM   1752   The virus database (VPS 081125-1) was automatically updated. 


Quote
System that will not auto update Notice.log file

11/21/2008   6:21:12 PM   1227309672   SYSTEM   1104   VRDB (Virus Recovery Database) generation was successfully completed. 


This clearly indicates that the system has not had a virus database update since November 21, the reinstall date for version 4.8.1290.

Offline alanrf

  • Avast Evangelist
  • Massive Poster
  • ***
  • Posts: 3866
  • Just an avast user
Re: Avast automatic update does not work
« Reply #48 on: November 26, 2008, 05:28:27 AM »
There is no indication in the logs you have posted that there has ever been any automatic VPS update on this system (even in the logs prior to the 4.8.1290 installation update all updates are manual).

Can you please double check that VPS updates on this system are set to automatic and that that Update (Connections) settings is correct (ie does not say Dialup if a broadband connection is used).   

Offline Lisandro

  • Avast team
  • Certainly Bot
  • *
  • Posts: 67247
Re: Avast automatic update does not work
« Reply #49 on: November 26, 2008, 12:35:39 PM »
badak, again, see no trouble in your logs... Please, check what Alanrf suggested and check into Update (Basic) > Details which is the update period (120 minutes is the less for Home version).
The best things in life are free.

badak

  • Guest
Re: Avast automatic update does not work
« Reply #50 on: November 26, 2008, 04:02:05 PM »
Quote
Originally Posted by alanrf
There is no indication in the logs you have posted that there has ever been any automatic VPS update on this system (even in the logs prior to the 4.8.1290 installation update all updates are manual).

Can you please double check that VPS updates on this system are set to automatic and that that Update (Connections) settings is correct (ie does not say Dialup if a broadband connection is used).

Quote
Originally Posted by Tech
badak, again, see no trouble in your logs... Please, check what Alanrf suggested and check into Update (Basic) > Details which is the update period (120 minutes is the less for Home version).

Okay, here are three screen shots of the Update (Basic), Update (Connections), and Proxy server settings from the system. Every thing looks good to me, but let me know if you see something. Is there something else I could be missing?

As I mentioned a couple of posts ago, looking at the Notice.log file clearly indicates that the system has never performed an automatic virus database update.

This is really making me scratch my head.  ???








badak

  • Guest
Re: Avast automatic update does not work
« Reply #51 on: November 26, 2008, 04:09:47 PM »
Tech;

Here is a screeen shot of the Update (Basic) -> Details settings.

Not sure what you mean by (120 minutes is the less for Home version). Could you explain please?


« Last Edit: November 26, 2008, 04:16:10 PM by badak »

Offline Lisandro

  • Avast team
  • Certainly Bot
  • *
  • Posts: 67247
Re: Avast automatic update does not work
« Reply #52 on: November 26, 2008, 06:10:04 PM »
Not sure what you mean by (120 minutes is the less for Home version). Could you explain please?
The minimum elapse time between two automatic updates in the Home (free) version is 120.
If you set a smaller time, it won't work. It will be block internally by the updater that will, automatically, work only each 120 minutes. The manual update does not have this limitation, although.
The best things in life are free.

badak

  • Guest
Re: Avast automatic update does not work
« Reply #53 on: November 26, 2008, 06:22:15 PM »
Quote
Originally Posted by Tech
The minimum elapse time between two automatic updates in the Home (free) version is 120.
If you set a smaller time, it won't work. It will be block internally by the updater that will, automatically, work only each 120 minutes. The manual update does not have this limitation, although.

I checked the "Detail" settings on my personal system and they are they same as on this problem system. Do you have any idea what might be causing this problem? Do you have any other suggestions for a possible resolution?

Offline Lisandro

  • Avast team
  • Certainly Bot
  • *
  • Posts: 67247
Re: Avast automatic update does not work
« Reply #54 on: November 26, 2008, 11:16:38 PM »
Do you have any idea what might be causing this problem? Do you have any other suggestions for a possible resolution?
I wish I could help further... but I found nothing in your logs...
I'm not sure I have already asked, but the manual update works, doesn't it?
Any firewall issue that you could suggest that is causing this?
The best things in life are free.

ace2701

  • Guest
Re: Avast automatic update does not work
« Reply #55 on: November 26, 2008, 11:38:53 PM »
Looking at your update (connections) image, I notice that you don't have any box checked.
I have the ....permanently connected... box checked even though I turn off my computer
at night.  When it's on, it's connected via cable.  My avast has been working perfectly since I
started using it.  All my updates have been loaded automatically.

sariza

  • Guest
Re: Avast automatic update does not work
« Reply #56 on: November 27, 2008, 01:17:26 AM »
badak; do what ace2701 suggested, I did a test witout that check box and I was only able to update via Push iAVS, with the check box activated, the update came before any mail message from Avast.

Best Regards
Sergio Ariza.
« Last Edit: November 27, 2008, 01:24:22 AM by Sergio C. Ariza Montero »

badak

  • Guest
Re: Avast automatic update does not work
« Reply #57 on: November 27, 2008, 01:37:38 AM »
Looking at your update (connections) image, I notice that you don't have any box checked.
I have the ....permanently connected... box checked even though I turn off my computer
at night.  When it's on, it's connected via cable.  My avast has been working perfectly since I
started using it.  All my updates have been loaded automatically.

On installation of Avast, that is the default setting (no checked boxes for either type of connection). I usually just leave them unchecked after install and automatic updates normally work fine, but at this point, I will try anything.

Since the affected computer is on a high-speed wireless internet connection, I will put a check in "My computer is permanently connected to the internet" box and report back.

Thanks.
« Last Edit: November 27, 2008, 01:39:44 AM by badak »

badak

  • Guest
Re: Avast automatic update does not work
« Reply #58 on: November 27, 2008, 01:39:06 AM »
badak; do what ace2701 suggested, I did a test witout that check box and I was only able to update via Push iAVS, with the check box activated, the update came before any mail message from Avast.

Best Regards
Sergio Ariza.

I will give it a try and report back. Thanks for the suggestions guys. I really appreciate it.

wsx123

  • Guest
Re: Avast automatic update does not work
« Reply #59 on: November 28, 2008, 03:37:59 AM »
I am having the same problem.
I changed proxy settings to "direct connection" and unchecked "use internet explorer settings" because I use Firefox and not internet explorer.
I hope this solves my problem of the program not auto updating. Mine has never autoupdated although the virus database updates fine.