Author Topic: AVAST server antivirus 4.7 premium edition - update problem  (Read 15714 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Garindan

  • Guest
AVAST server antivirus 4.7 premium edition - update problem
« on: December 14, 2008, 11:34:13 AM »
I have SBS premium version 4.7 of Avast antivirus installed on my sbs 2003 server premium (exchange, ISA and sharepoint that come with it have been installed)

It's been updating without problems for more than a year, but since december 3rd I've been getting error messages in my logs.

System info:
HP Proliant server ML350 G5
OS: MS SBS 2003 Premium, with ISA, Exchange and Sharepoint installed from the beginning.

Avast information:
Avast SBS server premium edition antivirus 4.7
Build 4.7.878
Extreme toolkit 1.9.4.0
Active skin 4.2.7.3
VPS file with compilation date 11-12-2008 (I think antivirus file does update somehow?)
VPS file version 081211-0.

If I manually update(because of the error logs) I the the following message:

<quote>
License for the following products are missing or invalid:
Avast! SharePoint Server Edition

Please make sure you are using the correct license file.
</quote>

 I've checked the license file info in the license manager of avast and it shows the following:

Product                                   / Type    / Count / Valid to     / Update to     / Issued
avast! SBS Edition - Premium / Release / 5       / -unlimited- / Nov 30. 2010 / sep 30. 2007
Avast! Network Client           / Release / 1       / -unlimited  / nov 30. 2010 / sep 30. 2007

As far as I know I have all my lisences in order and in place.
So the questions are:

1. Why does it give the above error message while I have Sharepoint installed for more than a year and everything worked fine before??? Might it be that it tries to update to 4.8?
2. Is 4.8 included in my license or not?
3. What can I do to resolve the errors?

Thanks for any help

Bas

Garindan

  • Guest
Re: AVAST server antivirus 4.7 premium edition - update problem
« Reply #1 on: December 14, 2008, 12:27:51 PM »
Some extra info:

14.12.2008 12:25:20 general: Started: 14.12.2008, 12:25:20
14.12.2008 12:25:20 general: Running setup_av_srv-419 (1049)
14.12.2008 12:25:20 system: Operating system: Windows2003 ver 5.2, build 3790, sp 2.0 [Service Pack 2] SBS SERVER
14.12.2008 12:25:20 system: Memory: 95% load. Phys:149716/2097151K free, Page:274152/3436528K free, Virt:2065436/2097024K free
14.12.2008 12:25:20 system: Computer WinName: DEMETER
14.12.2008 12:25:20 system: Windows Net User: VANZUILEN\Administrator
14.12.2008 12:25:20 general: Cmdline: /downloadpkgs /noreboot /updatevps /silent /progress 
14.12.2008 12:25:20 general: DldSrc set to inet
14.12.2008 12:25:20 general: Operation set to INST_OP_UPDATE_GET_PACKAGES
14.12.2008 12:25:20 general: Old version: 36e (878)
14.12.2008 12:25:20 system: Using temp: C:\DOCUME~1\ADMINI~1\LOCALS~1\Temp\_av_srvI.tm~a00552 (50606M free)
14.12.2008 12:25:20 internet: SYNCER: Agent=Syncer/4.80 (av_srv-1049;p)
14.12.2008 12:25:20 system: Computer DnsName: demeter.vanzuilen.local
14.12.2008 12:25:20 system: Computer Ip Addr: 192.168.0.2
14.12.2008 12:25:20 system: Installed in: C:\Program Files\Alwil Software\Avast4 (50606M free)
14.12.2008 12:25:20 internet: SYNCER: Proxy demeter:8080
14.12.2008 12:25:20 internet: SYNCER: Type: standard HTTP proxy (rfc2616,2617)
14.12.2008 12:25:20 internet: SYNCER: Auth: no authentication
14.12.2008 12:25:20 package: Part prg_av_srv-419 is installed
14.12.2008 12:25:20 package: IsInstalledPartVpuOkay: C:\Program Files\Alwil Software\Avast4\Setup\part-vps-8121100.vpu does not exist
14.12.2008 12:25:20 package: Part vps-8121300 was guessed as installed
14.12.2008 12:25:20 package: Part news-4b is installed
14.12.2008 12:25:20 package: Part setup_av_srv-419 is installed
14.12.2008 12:25:20 package: IsInstalledPartVpuOkay: C:\Program Files\Alwil Software\Avast4\Setup\part-jrog-78.vpu does not exist
14.12.2008 12:25:20 package: Part jrog-7a was guessed as installed
14.12.2008 12:25:20 general: Old version: 36e (878)
14.12.2008 12:25:20 general: GUID: 1fef87b4-2d43-4479-8abb-ef1a10da59c8
14.12.2008 12:25:21 general: Server definition(s) loaded for 'main': 202 (maintenance:0)
14.12.2008 12:25:21 general: SelectCurrent: selected server 'Download935 AVAST Server' from 'main'
14.12.2008 12:25:21 internet: SYNCER: Proxy demeter:8080
14.12.2008 12:25:21 internet: SYNCER: Type: standard HTTP proxy (rfc2616,2617)
14.12.2008 12:25:21 internet: SYNCER: Auth: no authentication
14.12.2008 12:25:21 general: Entered SetupProcessWin32Avast::Do( INST_OP_UPDATE_GET_PACKAGES )
14.12.2008 12:25:21 general: Entered SetupProcessWin32::Do( INST_OP_UPDATE_GET_PACKAGES )
14.12.2008 12:25:21 general: Entered SetupProcess::Do( INST_OP_UPDATE_GET_PACKAGES )
14.12.2008 12:25:21 general: progress thread start
14.12.2008 12:25:21 general: Load license C:\Program Files\Alwil Software\Avast4\DATA\License.dat
14.12.2008 12:25:21 internet: SYNCER: Agent=Syncer/4.80 (av_srv-1049;p)
14.12.2008 12:25:21 internet: HttpGetWinsock(http://download935.avast.com/iavs4x/servers.def.vpu.stamp)
14.12.2008 12:25:21 internet: Used server: http://download935.avast.com/iavs4x
14.12.2008 12:25:21 general: Server definition(s) loaded for 'main': 202 (maintenance:0)
14.12.2008 12:25:21 general: SelectCurrent: selected server 'Download943 AVAST Server' from 'main'
14.12.2008 12:25:21 internet: SYNCER: Proxy demeter:8080
14.12.2008 12:25:21 internet: SYNCER: Type: standard HTTP proxy (rfc2616,2617)
14.12.2008 12:25:21 internet: SYNCER: Auth: no authentication
14.12.2008 12:25:21 internet: HttpGetWinsock(http://download943.avast.com/iavs4x/prod-av_srv.vpu.stamp)
14.12.2008 12:25:22 internet: Used server: http://download943.avast.com/iavs4x
14.12.2008 12:25:22 package: LoadProductVpu: C:\Program Files\Alwil Software\Avast4\Setup\prod-av_srv.vpu
14.12.2008 12:25:22 package: LoadPartInfo: jrog = jrog-7a returned 00000000
14.12.2008 12:25:22 package: LoadPartInfo: news = news-4b returned 00000000
14.12.2008 12:25:22 package: LoadPartInfo: program = prg_av_srv-419 returned 00000000
14.12.2008 12:25:22 package: LoadPartInfo: setup = setup_av_srv-419 returned 00000000
14.12.2008 12:25:22 package: LoadPartInfo: vps = vps-8121300 returned 00000000
14.12.2008 12:25:22 package: LoadProductVpu: C:\Program Files\Alwil Software\Avast4\Setup\prod-av_srv.vpu ended with 00000000
14.12.2008 12:25:22 package: Packages before download
14.12.2008 12:25:22 package: Vpu: C:\Program Files\Alwil Software\Avast4\Setup\vps-8121100.vpu, size: 20330208. md5: 318AD2422473E48092117C50C2AB4E7E, computemd5 returned 0x00000000, sig: 569332D0B0B8111DAC36F5678A764462C19525E7929424FFE262255FEB5FB6178A86E46119725B14 returned 0x00000000
14.12.2008 12:25:22 package: Vpu: C:\Program Files\Alwil Software\Avast4\Setup\vpsm-8121100.vpu, size: 133. md5: 2C7ED107106D8652836D98B2F5FF8DAD, computemd5 returned 0x00000000, sig: 2927788EB758BCBCC89C661AD8F8BDE9DBF9D1CF6F46FFE4B5F4F0A2BE829B95BA2F0F05740C6B27 returned 0x00000000
14.12.2008 12:25:22 general: Invalid license "C:\Program Files\Alwil Software\Avast4\DATA\License.dat", type:AV_SP, return value: 0x0000A4A

nickspiller

  • Guest
Re: AVAST server antivirus 4.7 premium edition - update problem
« Reply #2 on: December 15, 2008, 05:24:38 PM »
I am having the same problem. No auto update and a forced manual update returns the error;

"Licences for the following products are missing or invalid:

Avast! Sharepoint Server Edition

Please make sure you are using the correct licence file
."


Any ideas??

---

System info, Licence info and error log as below.

OS= MS Windows Server 2003 for SBS SP1
Chip= Intel Xeon 2.80Ghz 2.79Ghz
Mem= 3.00Gb RAM    PAE


Product                                   / Type    / Count / Valid to     / Update to     / Issued
avast! Network Client            / Release/10/-unlimited-/Jul 24, 2009/May 24, 2006
avast! SBS Edition - Standard / Release/10/-unlimited-/Jul 24, 2009/May 24, 2006
Avast! Professional Edition      / Release/10/-unlimited-/Jul 24, 2009/May 24, 2006

15.12.2008 15:56:26 general: Started: 15.12.2008, 15:56:26
15.12.2008 15:56:26 general: Running setup_av_srv-419 (1049)
15.12.2008 15:56:26 system: Operating system: Windows2003 ver 5.2, build 3790, sp 1.0 [Service Pack 1] SBS SERVER
15.12.2008 15:56:26 system: Memory: 29% load. Phys:2097151/2097151K free, Page:3318432/4194303K free, Virt:2070592/2097024K free
15.12.2008 15:56:26 system: Computer WinName: DC1
15.12.2008 15:56:26 system: Windows Net User: phillipmccallen\administrator
15.12.2008 15:56:26 general: Cmdline: /downloadpkgs /noreboot /updatevps /silent /progress 
15.12.2008 15:56:26 general: DldSrc set to inet
15.12.2008 15:56:26 general: Operation set to INST_OP_UPDATE_GET_PACKAGES
15.12.2008 15:56:26 general: Old version: 36e (878)
15.12.2008 15:56:26 system: Using temp: C:\DOCUME~1\ADMINI~1.PHI\LOCALS~1\Temp\_av_srvI.tm~a04996 (2804M free)
15.12.2008 15:56:26 internet: SYNCER: Agent=Syncer/4.80 (av_srv-1049;p)
15.12.2008 15:56:26 system: Computer DnsName: dc1.phillipmccallenmotorcycles.local
15.12.2008 15:56:26 system: Computer Ip Addr: 192.168.1.8
15.12.2008 15:56:26 system: Installed in: D:\Alwil Software\Avast4 (100570M free)
15.12.2008 15:56:26 internet: SYNCER: Type: use IE settings
15.12.2008 15:56:26 internet: SYNCER: Auth: another authentication, use WinInet
15.12.2008 15:56:26 package: Part prg_av_srv-419 is installed
15.12.2008 15:56:26 package: IsInstalledPartVpuOkay: D:\Alwil Software\Avast4\Setup\part-vps-8120400.vpu does not exist
15.12.2008 15:56:26 package: Part vps-8121501 was guessed as installed
15.12.2008 15:56:26 package: Part news-4b is installed
15.12.2008 15:56:26 package: Part setup_av_srv-419 is installed
15.12.2008 15:56:26 package: IsInstalledPartVpuOkay: D:\Alwil Software\Avast4\Setup\part-jrog-71.vpu does not exist
15.12.2008 15:56:26 package: Part jrog-7d was guessed as installed
15.12.2008 15:56:26 general: Old version: 36e (878)
15.12.2008 15:56:26 general: GUID: bedd93c9-2687-4644-b16c-a4d0ccbc9dd9
15.12.2008 15:56:27 general: Server definition(s) loaded for 'main': 202 (maintenance:0)
15.12.2008 15:56:27 general: SelectCurrent: selected server 'Download652 AVAST Server' from 'main'
15.12.2008 15:56:27 internet: SYNCER: Type: use IE settings
15.12.2008 15:56:27 internet: SYNCER: Auth: another authentication, use WinInet
15.12.2008 15:56:27 general: Entered SetupProcessWin32Avast::Do( INST_OP_UPDATE_GET_PACKAGES )
15.12.2008 15:56:27 general: Entered SetupProcessWin32::Do( INST_OP_UPDATE_GET_PACKAGES )
15.12.2008 15:56:27 general: Entered SetupProcess::Do( INST_OP_UPDATE_GET_PACKAGES )
15.12.2008 15:56:27 general: progress thread start
15.12.2008 15:56:27 general: Load license D:\Alwil Software\Avast4\DATA\License.dat
15.12.2008 15:56:27 internet: SYNCER: Agent=Syncer/4.80 (av_srv-1049;p)
15.12.2008 15:56:27 internet: Used server: http://74.55.128.82/iavs4x
15.12.2008 15:56:28 general: Server definition(s) loaded for 'main': 202 (maintenance:0)
15.12.2008 15:56:28 general: SelectCurrent: selected server 'Download921 AVAST Server' from 'main'
15.12.2008 15:56:28 internet: SYNCER: Type: use IE settings
15.12.2008 15:56:28 internet: SYNCER: Auth: another authentication, use WinInet
15.12.2008 15:56:28 internet: Used server: http://download921.avast.com/iavs4x
15.12.2008 15:56:28 package: LoadProductVpu: D:\Alwil Software\Avast4\Setup\prod-av_srv.vpu
15.12.2008 15:56:28 package: LoadPartInfo: jrog = jrog-7d returned 00000000
15.12.2008 15:56:28 package: LoadPartInfo: news = news-4b returned 00000000
15.12.2008 15:56:28 package: LoadPartInfo: program = prg_av_srv-419 returned 00000000
15.12.2008 15:56:28 package: LoadPartInfo: setup = setup_av_srv-419 returned 00000000
15.12.2008 15:56:28 package: LoadPartInfo: vps = vps-8121501 returned 00000000
15.12.2008 15:56:28 package: LoadProductVpu: D:\Alwil Software\Avast4\Setup\prod-av_srv.vpu ended with 00000000
15.12.2008 15:56:28 package: Packages before download
15.12.2008 15:56:29 package: Vpu: D:\Alwil Software\Avast4\Setup\vps-8120400.vpu, size: 20176559. md5: 84C4E46ED3610C237BBA245946D7EBD8, computemd5 returned 0x00000000, sig: 3D2969CEFFA0E6A32687AA9CEBF883E7D21905D108B35FCE6CB6A602EB11016DB01F00074AF69321 returned 0x00000000
15.12.2008 15:56:29 package: Vpu: D:\Alwil Software\Avast4\Setup\vpsm-8120400.vpu, size: 133. md5: 991E3D42B655A06EE6258B0EDE06C3F7, computemd5 returned 0x00000000, sig: 90E78EA16B00E4DA3A2CB7376BFB717BB925F4C62922B9E53F43ABDE44AAB0918DE67C42D895048F returned 0x00000000
15.12.2008 15:56:29 general: Invalid license "D:\Alwil Software\Avast4\DATA\License.dat", type:AV_SP, return value: 0x0000A4A7

Garindan

  • Guest
Re: AVAST server antivirus 4.7 premium edition - update problem
« Reply #3 on: December 16, 2008, 06:38:08 PM »
I have taken out a support ticket, so I'll let you know what comes up.

Unless the people here respond with a solution sooner ;P

Bas

nick-ch

  • Guest
Re: AVAST server antivirus 4.7 premium edition - update problem
« Reply #4 on: December 16, 2008, 06:40:19 PM »
same problem here...  ???

Prokopis

  • Guest
Re: AVAST server antivirus 4.7 premium edition - update problem
« Reply #5 on: December 17, 2008, 08:26:07 AM »
Hello,
I also have the same problem for a week now.
Any ideas?

Garindan

  • Guest
Re: AVAST server antivirus 4.7 premium edition - update problem
« Reply #6 on: December 17, 2008, 02:03:40 PM »
I have an answer on my support ticket.

Appearantly all we have to do is uninstall the Sharepoint 2003 plug-in as it is not covered by the SBS license.

I for God cannot understand why not as Sharepoint 2003 is an integral part of SBS 2003, but accoring to Pavel Mourek, this is the case.

I am now changing the installation, but it updates immediately to version 4.8 so I hope I do not end up in the same problems with Exchange....

I have questioned him on why Sharepoint is not part of the SBS license.

Bas

Here is the message from Pavel:

Hello,

thanks for the files, yes the issue is avast! SharePoint plug-in, as no version of avast! Small Business Server Edition (or Suite) contains the license for avast! SharePoint plug-in (based on the setup.log the error was caused by missing license for avast! SharePoint plug-in); this kind of error should be reported during the update if you have SharePoint plug-in (or any other avast! Server Edition plug-in which is not covered by your license - its name is included in the error message) installed. Please see the specifications of avast! Small Business Server Edition/Suite (http://www.avast.com/eng/avast_4_small_business.html or http://www.avast.com/eng/buy-avast-antivirus-sbs-suite.html) - only the license for MS Exchange (both Standard and Premium versions) and MS ISA Server (Premium version only) is included. So please just uninstall this plugin from your avast installation.

Best regards,

ALWIL Software a.s. support team


Offline igor

  • Avast team
  • Serious Graphoman
  • *
  • Posts: 11818
    • AVAST Software
Re: AVAST server antivirus 4.7 premium edition - update problem
« Reply #7 on: December 17, 2008, 02:15:21 PM »
I have questioned him on why Sharepoint is not part of the SBS license.

I'm not sure what kind of answer you expect.
It's a marketing decision I guess - so that's how it is.

The corresponding webpage describes what the SBS Edition includes; for Sharepoint protection, you'd have to buy additional license(s).

Garindan

  • Guest
Re: AVAST server antivirus 4.7 premium edition - update problem
« Reply #8 on: December 17, 2008, 02:31:25 PM »
I don't agree to this completely. I agree additional licenses are needed if you look at the license scheme now.

But the situation is as follows

Sharepoint 2003 plugin was installed when I used add/remove programms to modify the installation today. I did NOT install the plug-in anytime recently, as a matter of fact I haven't installed anything from avast since first installation more than a year ago.

As I see it there are two possibilities:

1. Sharepoint plug-in was installed from the beginning (when I installed 4.6 first) and has not been a problem for more than a year. (I never noticed it being installed)
2. The updater recently (meaning DAYS ago) installed the plug-in WITHOUT asking permission and so causing the problem.

Either way the problem was caused by what Avast did in this update or changed something in the licensing.

Still a little strange though that Sharepoint would not be included as it is a part of SBS2003 (premium).

Bas

Garindan

  • Guest
Re: AVAST server antivirus 4.7 premium edition - update problem
« Reply #9 on: December 17, 2008, 02:40:02 PM »
Furthermore, looking at the pages you mentioned The sharepoint plugin is not even offered for the Avast SBS (premium) versions. It is only mentioned with the Full server versions.

Which makes the situation even more strange....

Bas

Offline igor

  • Avast team
  • Serious Graphoman
  • *
  • Posts: 11818
    • AVAST Software
Re: AVAST server antivirus 4.7 premium edition - update problem
« Reply #10 on: December 17, 2008, 02:43:00 PM »
Well, you are right that something has changed - the previous versions didn't correctly verify the licenses for some products. This omission has now been fixed.

So yes, it must have been installed from the beginning, the update certainly didn't add any new plugins by itself.

Garindan

  • Guest
Re: AVAST server antivirus 4.7 premium edition - update problem
« Reply #11 on: December 17, 2008, 03:14:44 PM »
Anyway, I've used add/remove program to modify the installation (taking out the sharepoint 2003 plug-in) and it not only removed the plug-in but automatically updated to 4.8.

Another strange thing. Anyway I've disabled the " scan at transport level" option as per the other hot topic with 4.8 "Exchange crashes after 4.8.1049 program update", just to be on the safe side.

(procedure for this:
1. Open Avast (right click on a-symbol and choose "start Avast! Antivirus",
2. Go to tasks after the program has finished scanning memory,
3. Right click on "resident protection and choose "Properties"
4. Click on "scanning" under "Exchange 2000/2003" and remove the check in fromt of "Scan at transport level (Exchange 2003 only)
)

Can't have exchange failing on me....

All other things seem to be working atm...

Hope this helps the other 4....

Bas

nickspiller

  • Guest
Re: AVAST server antivirus 4.7 premium edition - update problem
« Reply #12 on: December 17, 2008, 05:01:33 PM »

Hope this helps the other 4....

Bas

All seems good for me atm. Cheers Bas.

Nick.

olt

  • Guest
Re: AVAST server antivirus 4.7 premium edition - update problem
« Reply #13 on: December 17, 2008, 07:39:48 PM »
the issue is avast! SharePoint plug-in, as no version of avast! Small Business Server Edition (or Suite) contains the license for avast! SharePoint plug-in (based on the setup.log the error was caused by missing license for avast! SharePoint plug-in); this kind of error should be reported during the update if you have SharePoint plug-in (or any other avast! Server Edition plug-in which is not covered by your license - its name is included in the error message) installed. Please see the specifications of avast! Small Business Server Edition/Suite (http://www.avast.com/eng/avast_4_small_business.html or http://www.avast.com/eng/buy-avast-antivirus-sbs-suite.html) - only the license for MS Exchange (both Standard and Premium versions) and MS ISA Server (Premium version only) is included. So please just uninstall this plugin from your avast installation.

I hope avast will review the SBS packages urgently because SBS 2008 does not include ISA server (either in Standard or Premium editions) but always includes Sharepoint for CompanyWeb - this was also included in SBS 2003 (both editions).

Could you update us on how avast will handle this?