Author Topic: The AAVM subsystem detected an RPC error!  (Read 10716 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

MegaShark

  • Guest
The AAVM subsystem detected an RPC error!
« on: December 25, 2008, 10:54:33 PM »
Q: ThereĀ“s a red circle on avast! a-ball icon in system tray and when I click on it, the error message appears saying "the AAVM subsystem detected a RPC error". How to fix this?

A: First, use Windows Update to be sure that all Windows components (including "RPC") is up to date. Then restart your computer and check if the problem persists. If it persists, follow these instructions:

Hi there,

I've tried everything:


Right-click the icon MY COMPUTER and select MANAGE.
In left column unroll SERVICES AND APPLICATIONS.
Click on SERVICES.
In the right column, look at the state of service avast! Antivirus.
If the service isn't set to start automatically, set it that way (right-click it and select PROPERTIES and the STARTUP TYPE set to AUTOMATIC). Restart the computer after making the change.
If it was already set to "Automatic", check the status of the service. If it not "Started", try to start it (right-click it and select START).
If the service cannot be started, your avast! installation might be corrupted. Try repairing the avast! installation: click START -> CONTROL PANEL -> ADD/REMOVE PROGRAMS -> avast! Antivirus -> CHANGE/REMOVE and select REPAIR.
This solution works on Windows NT, 2000, XP and 2003 only.


... but still not working (the process is started and on automatic) . I'm on Vista SP1 and this happened just from a few days ago. Can you help me?

Thanks in advance.

Offline Lisandro

  • Avast team
  • Certainly Bot
  • *
  • Posts: 67198
Re: The AAVM subsystem detected an RPC error!
« Reply #1 on: December 25, 2008, 11:21:09 PM »
Do you use a firewall? Which one?
Do you have any other antivirus installed in your system?  Did you have in the past?
Anything that came installed with the computer?
The best things in life are free.

pogo1945

  • Guest
Re: The AAVM subsystem detected an RPC error!
« Reply #2 on: December 26, 2008, 12:47:40 PM »

MegaShark

  • Guest
Re: The AAVM subsystem detected an RPC error!
« Reply #3 on: December 26, 2008, 05:44:59 PM »
@pogo1945: that post simply redirects to the same FAQ I've posted here... though it's scary to even think I have infections with Avast and Windows defender always up to date, on a clean Vista SP1 install only a few weeks old with nothing tricky installed.

@Tech: I do not use a firewall (apart from Vista's). I do not have any other antivirus nor I had (it's a clean Vista SP1 install only a few weeks old). Some stuff came installed with the PC, but Avast has worked before up until a few days ago.

Any clues?

Offline Lisandro

  • Avast team
  • Certainly Bot
  • *
  • Posts: 67198
Re: The AAVM subsystem detected an RPC error!
« Reply #4 on: December 26, 2008, 05:46:50 PM »
@Tech: I do not use a firewall (apart from Vista's). I do not have any other antivirus nor I did (it's a clean Vista SP1 install only a few weeks old). Some stuff came installed with the PC, but Avast has worked before up until a few days ago.
Can you try to repair your installation?
Go to Control Panel > Add/Remove programs > avast! antivirus > Remove. Then choose Repair function in the popup window (Repair).
The best things in life are free.

MegaShark

  • Guest
Re: The AAVM subsystem detected an RPC error!
« Reply #5 on: December 26, 2008, 11:54:57 PM »
@Tech: I do not use a firewall (apart from Vista's). I do not have any other antivirus nor I did (it's a clean Vista SP1 install only a few weeks old). Some stuff came installed with the PC, but Avast has worked before up until a few days ago.
Can you try to repair your installation?
Go to Control Panel > Add/Remove programs > avast! antivirus > Remove. Then choose Repair function in the pop up window (Repair).

Just did that, followed by a restart. In fact, now I don't get the error message, but the Avast icon still shows the red sign and when I right click on it and choose "Start On access protection" nothing happens. If I double click the traybar icon and choose "Start" on the On-Access Scanner window, nothing happens.

Any clues?

Offline Lisandro

  • Avast team
  • Certainly Bot
  • *
  • Posts: 67198
Re: The AAVM subsystem detected an RPC error!
« Reply #6 on: December 27, 2008, 09:49:34 PM »
In which path are you trying to install avast? The default one?
The best things in life are free.

MegaShark

  • Guest
Re: The AAVM subsystem detected an RPC error!
« Reply #7 on: December 27, 2008, 09:58:07 PM »
In which path are you trying to install avast? The default one?

Yes, C:\Program Files\Alwil Software\Avast4\

MegaShark

  • Guest
Re: The AAVM subsystem detected an RPC error!
« Reply #8 on: December 30, 2008, 10:45:17 PM »
Any clues?

After a few restarts, I still have the red circle and Vista reports Avast as turned off...

Offline Lisandro

  • Avast team
  • Certainly Bot
  • *
  • Posts: 67198
Re: The AAVM subsystem detected an RPC error!
« Reply #9 on: December 30, 2008, 11:07:17 PM »
Please, post the last 300-350 lines of avast log: C:\Program Files\Alwil Software\Avast4\DATA\log\Setup.log
The best things in life are free.

MegaShark

  • Guest
Re: The AAVM subsystem detected an RPC error!
« Reply #10 on: January 02, 2009, 07:25:11 PM »
Feliz ano novo!

Sure, there you go (in attachment).

Offline Lisandro

  • Avast team
  • Certainly Bot
  • *
  • Posts: 67198
Re: The AAVM subsystem detected an RPC error!
« Reply #11 on: January 02, 2009, 08:36:20 PM »
It's a very short log... you seem to have edited it...
In this part, nothing wrong...
Some infections prevent avast to be installed.
Maybe you should run full computer on-line scanning:
Kaspersky (very good detection rates)
ESET NOD32
Trendmicro housecall
F-Secure
BitDefender (free removal of the malware)
The best things in life are free.

MegaShark

  • Guest
Re: The AAVM subsystem detected an RPC error!
« Reply #12 on: January 03, 2009, 12:05:47 AM »
It's a very short log... you seem to have edited it...

Only the last 350 lines, weren't it?

Let me try Kaspersky anyway then. Shouldn't I try the solution you posted here as well? http://forum.avast.com/index.php?topic=40110.0

Offline Lisandro

  • Avast team
  • Certainly Bot
  • *
  • Posts: 67198
Re: The AAVM subsystem detected an RPC error!
« Reply #13 on: January 03, 2009, 01:06:33 AM »
Shouldn't I try the solution you posted here as well? http://forum.avast.com/index.php?topic=40110.0
Which exactly solution?
The best things in life are free.

MegaShark

  • Guest
Re: The AAVM subsystem detected an RPC error!
« Reply #14 on: January 03, 2009, 04:08:42 AM »
2. Right Click on avast system tray icon. Click Program Settings and goto the Troubleshooting section. Check the box (Delay loading of avast! services after other system services) and click the OK button.
This is there exactly to prevent RPC errors.

This one.