Author Topic: Updates OS - Current version of avast! is not working.  (Read 4685 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Dirkenberg

  • Guest
Updates OS - Current version of avast! is not working.
« on: August 18, 2009, 06:58:53 PM »
Hi,

I had a fresh installation of Vista Business and after setting up the necessary drivers, i proceed to download and install avast! Home. The installation went smoothly but upon re-booting the system, there's a pop up message that says along the line :

"you might have recently updated my operating system and the current version / installation of avast is not working. You may need to re-install the program"

This pop up message will appear upon every boot / reboot of the OS. I do not encounter this problem previously on Vista Business so it's quite mystifying to see it this time round. The initial boot scan was working fine and i was able to do the usual updating and setting via the control panel. The only difference is that the avast icons are not appearing at the task bar, besides the error pop up message.

Seeking advice and solution..

Thanks.

Offline nmb

  • Avast Evangelist
  • Massive Poster
  • ***
  • Posts: 3054
Re: Updates OS - Current version of avast! is not working.
« Reply #1 on: August 18, 2009, 07:01:10 PM »
Hello Dirkenberg

you mean to say you downloaded all the drivers and the avast installation file from internet without any protection(antivirus)?

Dirkenberg

  • Guest
Re: Updates OS - Current version of avast! is not working.
« Reply #2 on: August 18, 2009, 07:03:37 PM »
Hi,

The OS drivers for my HP laptop were already stored in my other partition. I merely installed them from there.

The installation file for avast! was downloaded from the site directly and yes, w/o running any virus scan in the OS, since it's a fresh installation.

Thanks.

Offline nmb

  • Avast Evangelist
  • Massive Poster
  • ***
  • Posts: 3054
Re: Updates OS - Current version of avast! is not working.
« Reply #3 on: August 18, 2009, 07:09:10 PM »
you did a bad thing.

you might have got a spyware something like that. anyways, can you post the screenshot of the error. to make sure whether it is genuine or not. while posting use additional option to upload a file.
« Last Edit: August 18, 2009, 07:14:11 PM by nmb »

Dirkenberg

  • Guest
Re: Updates OS - Current version of avast! is not working.
« Reply #4 on: August 18, 2009, 07:24:05 PM »
I have already uninstalled the application from the system. Before i re-install and capture the screenshot of the error, i have listed down the log file upon cancelling the downloading of the avast_home_setup.exe file from download.cnet.com.

19.08.2009 01:16:14 general: Started: 19.08.2009, 01:16:14
19.08.2009 01:16:14 system: Operating system: WindowsXP ver 5.1, build 2600, sp 1.0 [Service Pack 2]
19.08.2009 01:16:14 system: Memory: 27% load. Phys:1048575/1048575K free, Page:1048575/2097151K free, Virt:2029232/2097024K free
19.08.2009 01:16:14 system: Computer WinName: DV6-1106TX
19.08.2009 01:16:14 system: Windows Net User: dv6-1106TX\Daron Tay
19.08.2009 01:16:14 general: Old version: ffffffff (-1)
19.08.2009 01:16:14 system: Using temp: C:\Users\DARONT~1\AppData\Local\Temp\_av_inet.tm~a02844 (56215M free)
19.08.2009 01:16:14 internet: SYNCER: Type: use IE settings
19.08.2009 01:16:14 internet: SYNCER: Auth: another authentication, use WinInet
19.08.2009 01:16:14 general: Install check: Program folder does NOT exist in registry
19.08.2009 01:16:14 general: SGW32P::CheckIfInstalled set m_bAlreadyInstalled to 0
19.08.2009 01:16:19 internet: SYNCER: Type: use IE settings
19.08.2009 01:16:19 internet: SYNCER: Auth: another authentication, use WinInet
19.08.2009 01:16:19 general: progress thread start
19.08.2009 01:16:19 general: Destination: C:\Users\DARONT~1\AppData\Local\Temp\_av_inet.tm~a02844
19.08.2009 01:16:19 general: Starting download: http://www.avast.com/go.php?verb=get-avast-home&type=cnet&langid=eng
19.08.2009 01:16:49 general: Download finished from server download534.avast.com, result: 0x000004C7, server response: 200
19.08.2009 01:16:49 general: Stats download534.avast.com, server response: 1223
19.08.2009 01:16:50 general: POST result: 0x00000000, server response: 204

I realised that the operating system listed at the top of the log is Windows XP. Is that referring to the OS detected in my system? Could this be the reason that the error message is related to the OS version?

Offline nmb

  • Avast Evangelist
  • Massive Poster
  • ***
  • Posts: 3054
Re: Updates OS - Current version of avast! is not working.
« Reply #5 on: August 18, 2009, 07:29:19 PM »
if you have uninstalled avast,

do not use the cnet file or the online installation file. use the required full installer(including the language) from here : http://www.avast.com/eng/download-avast-home.html

disconnect from the internet.

install avast

select yes if asked for a boot time scan.

restart

let the boot time scan run.

if it finds anything, move it to chest.

login.

should the same previous error pop up, come back.

maxwachtel

  • Guest
Re: Updates OS - Current version of avast! is not working.
« Reply #6 on: August 19, 2009, 03:53:33 AM »
The installation file for avast! was downloaded from the site directly and yes, w/o running any virus scan in the OS, since it's a fresh installation.

8.Thou shalt not connect unto thy internet w/o thine protection.

I hope you at least have a hardware router with built-in firewall, if not, go get one. They are not very expensive these days. I got mine on sale for 40$US.