Author Topic: Avast! stopped working  (Read 8513 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

HLS

  • Guest
Re: Avast! stopped working
« Reply #15 on: September 11, 2009, 07:58:47 PM »
Another thing I've noticed while chasing down this problem is that the Avast system isn't starting up automatically when I boot up. I have alway had it set up to start and update automatically something seem to be preventing that from happening. I'm wondering if that allowed this virus to get in or if the virus caused this problem also. I found the info below in the FAQs and have repeated the procedure all the way through "repair" at least 5x in the last 24 hrs and everytime I reboot it is back to the previous condition.

Q: ThereĀ“s a red circle on avast! a-ball icon in system tray and when I click on it, the error message appears saying "the AAVM subsystem detected a RPC error". How to fix this?

A: First, use Windows Update to be sure that all Windows components (including "RPC") is up to date. Then restart your computer and check if the problem persists. If it persists, follow these instructions:
Right-click the icon MY COMPUTER and select MANAGE.
In left column unroll SERVICES AND APPLICATIONS.
Click on SERVICES.
In the right column, look at the state of service avast! Antivirus.
If the service isn't set to start automatically, set it that way (right-click it and select PROPERTIES and the STARTUP TYPE set to AUTOMATIC). Restart the computer after making the change.
If it was already set to "Automatic", check the status of the service. If it not "Started", try to start it (right-click it and select START).
If the service cannot be started, your avast! installation might be corrupted. Try repairing the avast! installation: click START -> CONTROL PANEL -> ADD/REMOVE PROGRAMS -> avast! Antivirus -> CHANGE/REMOVE and select REPAIR.
This solution works on Windows NT, 2000, XP and 2003 only.

HLS

  • Guest
Re: Avast! stopped working
« Reply #16 on: September 12, 2009, 01:14:47 AM »
I finally got connected to support at Microsoft and they determined I have a rootkit virus. They are taking it to level 2 and will be contacting me by phone to work through it. 

mahhhh

  • Guest
Re: Avast! stopped working
« Reply #17 on: September 12, 2009, 10:08:15 AM »
Hi read my thread here.
http://forum.avast.com/index.php?topic=48584.0
Do a file repair of windows go to run type cmd press enter, then in the command window type sfc /scannow it will ask you for your windows cd I put mine in and it still asks for it 1000 times just keep clicking retry or cancel.
Also check the boot loader in Control Panel/System/Advanced/Startup and Recovery.
If it has things missing from it or is blank you will have problems and will need to replace the text.