Author Topic: Avast 5.0.377 - Tray Icon not showing at start-up  (Read 13412 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline WhiteZero

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 62
Avast 5.0.377 - Tray Icon not showing at start-up
« on: January 19, 2010, 10:46:38 PM »
I just updated to build 377 from 373.
When I load my desktop, the Avast tray icon will not show. I need to go into Settings, Disable and Re-Enable the Tray Icon option for it to appear.
Anyone else having this issue?
I'm on Windows 7 x64.
« Last Edit: January 19, 2010, 10:50:51 PM by WhiteZero »

Offline disPlay

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 240
  • DISPLAY!
Re: Avast 5.0.377 - Tray Icon not showing at start-up
« Reply #1 on: January 19, 2010, 11:02:44 PM »
I only had that problem when I Installed the avast.
"The quieter you become, the more you are able to hear."

Offline WhiteZero

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 62
Re: Avast 5.0.377 - Tray Icon not showing at start-up
« Reply #2 on: January 19, 2010, 11:05:35 PM »
Well, I've rebooted a couple times and it's still an issue.

Offline DavidR

  • Avast Überevangelist
  • Certainly Bot
  • *****
  • Posts: 83537
  • No support PMs thanks
Re: Avast 5.0.377 - Tray Icon not showing at start-up
« Reply #3 on: January 20, 2010, 01:57:37 AM »
Try a repair of avast. Add Remove programs, select 'avast! Anti-Virus,' click the Change/Remove button and scroll down to Repair, click next and follow.
WinXP ProSP3/ Core2Duo E8300/ 4GB Ram/ avast! free 18.5.2342/ Firefox ESR, uBlock Origin, uMatrix/ MailWasher Pro7.11.0/ DropMyRights/ WinPatrol+/ Drive Image 7.1/ SnagIt 10.0/ avast! mobile security
Windows 10 Home 1909 64bit/ Acer Aspire F15/ Intel Core i5 7200U 2.5GHz, 8GB DDR4 memory, 256GB SSD, 1TB HDD/ avast! free 20.6.2420 (build 20.6.5495.561) UI-1.0.541/ WinPatrol+/ Firefox, uBlock Origin, uMatrix/ MailWasher Pro

Offline WhiteZero

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 62
Re: Avast 5.0.377 - Tray Icon not showing at start-up
« Reply #4 on: January 20, 2010, 02:21:58 AM »
Ahh, that did it! Thanks for the tip.

Offline DavidR

  • Avast Überevangelist
  • Certainly Bot
  • *****
  • Posts: 83537
  • No support PMs thanks
Re: Avast 5.0.377 - Tray Icon not showing at start-up
« Reply #5 on: January 20, 2010, 02:30:33 AM »
You're welcome.
WinXP ProSP3/ Core2Duo E8300/ 4GB Ram/ avast! free 18.5.2342/ Firefox ESR, uBlock Origin, uMatrix/ MailWasher Pro7.11.0/ DropMyRights/ WinPatrol+/ Drive Image 7.1/ SnagIt 10.0/ avast! mobile security
Windows 10 Home 1909 64bit/ Acer Aspire F15/ Intel Core i5 7200U 2.5GHz, 8GB DDR4 memory, 256GB SSD, 1TB HDD/ avast! free 20.6.2420 (build 20.6.5495.561) UI-1.0.541/ WinPatrol+/ Firefox, uBlock Origin, uMatrix/ MailWasher Pro

Offline pburch

  • Newbie
  • *
  • Posts: 2
Re: Avast 5.0.377 - Tray Icon not showing at start-up
« Reply #6 on: January 20, 2010, 05:18:06 PM »
I just updated to build 377 from 373.
When I load my desktop, the Avast tray icon will not show. I need to go into Settings, Disable and Re-Enable the Tray Icon option for it to appear.
Anyone else having this issue?
I'm on Windows 7 x64.

I have the same problem. First, I have to start manually Avast from the desktop, then I need to go into Basic Settings and click OK. I tried to repair Avast in the control panel, but I still have the same problem after rebooting.
I am on Winsows XP x32.

Offline austinabrady

  • Newbie
  • *
  • Posts: 7
Re: Avast 5.0.377 - Tray Icon not showing at start-up
« Reply #7 on: January 20, 2010, 05:40:09 PM »
Same here.
The repair did not fix it. Trying a fresh install...
« Last Edit: January 20, 2010, 06:27:42 PM by austinabrady »

Offline austinabrady

  • Newbie
  • *
  • Posts: 7
Re: Avast 5.0.377 - Tray Icon not showing at start-up
« Reply #8 on: January 20, 2010, 07:27:01 PM »
Well the fresh install did not fix the problem.
I CAN get the icon to show up by going into settings and uncheck show icon,
click OK and then go back in and re-check show icon and click OK.

The icon then shows in the system tray until I restart the computer,
Then I have to do it again to see the tray icon.

Seems like it will be an easy fix in the next version/update... :)

Offline pburch

  • Newbie
  • *
  • Posts: 2
Re: Avast 5.0.377 - Tray Icon not showing at start-up
« Reply #9 on: January 20, 2010, 08:48:56 PM »
I have the same problem here. I did a fresh install and it didn't fix the problem.

Offline PhilR

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 92
Re: Avast 5.0.377 - Tray Icon not showing at start-up
« Reply #10 on: January 20, 2010, 08:55:21 PM »
Same problem here.
AMD Richland A4-4000, 4GB RAM, XP SP3

Offline jaikrishna

  • Newbie
  • *
  • Posts: 19
Re: Avast 5.0.377 - Tray Icon not showing at start-up
« Reply #11 on: January 21, 2010, 02:20:56 AM »
Its the same thing happening for me.
Amazingly the icon appears for other users.(for the first logon itself)
I can make the icon appear by log off and on(the same user[me]).

It would be helpful if others give their startup programs.
Mine are:
  • PC tools firewall
  • Vmware workstation
  • Open dns updater
  • Launchy

Offline DavidR

  • Avast Überevangelist
  • Certainly Bot
  • *****
  • Posts: 83537
  • No support PMs thanks
Re: Avast 5.0.377 - Tray Icon not showing at start-up
« Reply #12 on: January 21, 2010, 02:36:47 AM »
I might be stating the obvious for most here for those where the repair didn't work, but is the icon hidden, check the shoe hidden icons < button, see image.
WinXP ProSP3/ Core2Duo E8300/ 4GB Ram/ avast! free 18.5.2342/ Firefox ESR, uBlock Origin, uMatrix/ MailWasher Pro7.11.0/ DropMyRights/ WinPatrol+/ Drive Image 7.1/ SnagIt 10.0/ avast! mobile security
Windows 10 Home 1909 64bit/ Acer Aspire F15/ Intel Core i5 7200U 2.5GHz, 8GB DDR4 memory, 256GB SSD, 1TB HDD/ avast! free 20.6.2420 (build 20.6.5495.561) UI-1.0.541/ WinPatrol+/ Firefox, uBlock Origin, uMatrix/ MailWasher Pro

Offline jaikrishna

  • Newbie
  • *
  • Posts: 19
Re: Avast 5.0.377 - Tray Icon not showing at start-up
« Reply #13 on: January 21, 2010, 02:53:48 AM »
Hi David,
I already checked that out.
Using task manager, i found that avastui.exe is also running.
But the icon doesn't show up

Offline DavidR

  • Avast Überevangelist
  • Certainly Bot
  • *****
  • Posts: 83537
  • No support PMs thanks
Re: Avast 5.0.377 - Tray Icon not showing at start-up
« Reply #14 on: January 21, 2010, 03:03:48 AM »
Yes, I though many would have checked, but last week (4.8) on a topic we spent ages chasing this only to find it was hidden.

I'm hoping that one of the Alwil team can pick up on this as 5.0 doesn't seem to have as many tips/tricks to restore the icon.
WinXP ProSP3/ Core2Duo E8300/ 4GB Ram/ avast! free 18.5.2342/ Firefox ESR, uBlock Origin, uMatrix/ MailWasher Pro7.11.0/ DropMyRights/ WinPatrol+/ Drive Image 7.1/ SnagIt 10.0/ avast! mobile security
Windows 10 Home 1909 64bit/ Acer Aspire F15/ Intel Core i5 7200U 2.5GHz, 8GB DDR4 memory, 256GB SSD, 1TB HDD/ avast! free 20.6.2420 (build 20.6.5495.561) UI-1.0.541/ WinPatrol+/ Firefox, uBlock Origin, uMatrix/ MailWasher Pro