Author Topic: Avast Home not blocking an infection  (Read 1994 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline vpxavier

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 23
  • I tried Avast... I bought it!!!
Avast Home not blocking an infection
« on: May 03, 2010, 10:07:04 PM »
Hello,
I'm currently removing, for the second time, an infection from a user's computer. ("Security tool": see this post: https://forum.avast.com/index.php?topic=52667.msg446196#msg446196)
What I don't understand is that the user is using an up-to-date version of Avast Home Edition.

Why is this "security tool" not detected by Avast? Would it be the same with the Avast Pro version?
Thanks for the explanation.

doktornotor

  • Guest
Re: Avast Home not blocking an infection
« Reply #1 on: May 03, 2010, 10:47:48 PM »
Please understand that these rogue "security" applications have hundreds of mutations per day. An antivirus (ANY of them, not just avast) cannot be the only line of defense you rely on. AVs are for the most part a reactive technology and always a couple of steps behind the malware writers.

So - for starters, if that users didn't browse web under an administrator account, chances of getting infected would be greatly reduced. Some applies for SRP (for normal users, no need to be able to execute anything beyond %WINDIR% and %ProgramFiles% where they don't have write access. And then there are sandboxes, such as the one in Avast Pro or Sandboxie (both free and paid). With those, the malware would be gone once the browser/sandbox gets closed and flushed.

Offline Pondus

  • Probably Bot
  • ****
  • Posts: 36812
Re: Avast Home not blocking an infection
« Reply #2 on: May 03, 2010, 11:13:31 PM »