Author Topic: Internet Connection Problem  (Read 18446 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline DavidR

  • Avast Überevangelist
  • Certainly Bot
  • *****
  • Posts: 87069
  • No support PMs thanks
Re: Internet Connection Problem
« Reply #30 on: November 24, 2006, 10:53:07 PM »
Sorry for the delay in replying, but I'm at a bit of a loss to see how avast can have this interaction.

Quote
Avast used to run alright although it would connect to the internet when I rebooted, rather than using my internet settings like my previous Antivirus did "AntiVir classic"

Again, avast doesn't initiate a connection, dial-up or broadband, it only checks for the presence if a conection. So some program is trying to establish a connection and avast merely detects that connection and uses it to check for updates and or monitor http traffic in the web shield provider.

Or as mentioned in your quote from Vlk, a Ping test would pop-up the dial-up dialogue, not establish a connection. However, with the later updates of avast > 4.x.235, the change not to use Ping but the UseRAS feature should have stopped even that from happening.

You have to find the program responsibe for establishing the connection because it isn't avast, it has no mechanism to establish a connection. I don't know if you have a firewall that monitors and logs outbound connections as that may reveal the initiating program.

Quote
Avast used to run alright although it would connect to the internet when I rebooted, rather than using my internet settings like my previous Antivirus did "AntiVir classic"
And nothing has changed in the avast program to make this change.

Well you clearly have your answer from Vlk.

And there are several point in it that are relevant and should also show why avast shouldn't be establishing (or rather win98 displaying a dial-up dialogue window) since avast no longer uses the Ping method of checking the status of the modem.

Quote
Dynamode emulates a Dialup modem,
The connection it installs  is called wiptech
The connection phone number is  p0,38

To connect to my ISP I doubleclick the wiptech icon and it dials into my ISP

Your Dynamode DSL modem and dial-up adapter in my opinion may be doing a good job of impersonation a non-broadband dial-up modem, in that it is confusing the UseRAS checking modem status it believe an connection already exists.

I still don't know if you should be using the UseRAS setting under this circumstance, but I'm unable to test this as I don't have broadband or the equipment to try.

Would it help to add the wiptech to the startup folder so it connects on or shortly after boot ?
You may need to also delay the avast auto update to allow time for the boot to complete and allow the connection to be established.

Use a text editor and edit the avast4.ini file, the default installation location is C:\Program Files\Alwil Software\Avast4\DATA\avast4.ini (I would advise you copy avast4.ini before editing it, just in case).

Add the following lines to the [InetWD] section or edit them if they exist. This is a bit of belt and braces to delat bot dial-up or Always connected to wait 120 seconds before checking for an update.

[InetWD]
RASWaitSeconds=120
AlwaysConnectedWaitSeconds=120
Windows 10 Home 64bit/ Acer Aspire F15/ Intel Core i5 7200U 2.5GHz, 8GB DDR4 memory, 256GB SSD, 1TB HDD/ avast! free 22.10.6038 (build 22.10.7633.734) UI 1.0.733/ Firefox, uBlock Origin, uMatrix/ MailWasher Pro/ Avast! Mobile Security

sebon

  • Guest
Re: Internet Connection Problem
« Reply #31 on: November 25, 2006, 02:03:55 PM »
DavidR
 will have to disagree, In my previous posts I mentioned that

I tested it by

disabling Avast in Msconfig
ASHWEBSV.EXE
ASHSERV.EXE


http://forum.avast.com/index.php?topic=5942.msg204626#msg204626

When Avast is disabled from starting up
on reboot,the settings(dialup & internet) stick
Ie Always dial my connection is on

When I renable Avast the problem returns
ie Never dial a connection is on
What more proof do I have to provide?


To reiterate:
when Avast is disabled from startup, Nothing tries to open my dialup connection nor get access to the internet.

The only other thing I can think of is this!

AME_CSA
which Loads ADSL modem Control Panel applet
I will disable that in Startup
set Update to dialup
If that doesnt work I will set it to always on






I dont use a firewall
see my setup here
http://forum.avast.com/index.php?topic=5942.msg204760#msg204760

Offline DavidR

  • Avast Überevangelist
  • Certainly Bot
  • *****
  • Posts: 87069
  • No support PMs thanks
Re: Internet Connection Problem
« Reply #32 on: November 25, 2006, 02:37:11 PM »
You can disagree if you like I'm only stating my own personal dial-up experiences and others in the forums avast doesn't establish a connection it monitors traffic.

If you don't have a firewall you should (as I have probably mentioned), not only would it provide you with outbound protection it could also provide useful connection information.

As I said I haven't a broadband connection or equipment (nor OS) to check furthes, so I have to say I'm done.
Windows 10 Home 64bit/ Acer Aspire F15/ Intel Core i5 7200U 2.5GHz, 8GB DDR4 memory, 256GB SSD, 1TB HDD/ avast! free 22.10.6038 (build 22.10.7633.734) UI 1.0.733/ Firefox, uBlock Origin, uMatrix/ MailWasher Pro/ Avast! Mobile Security

Offline bob3160

  • Avast Überevangelist
  • Probably Bot
  • *****
  • Posts: 47557
  • 62 Years of Happiness
    • bob3160 Protecting Yourself, Your Computer and, Your Identity
Re: Internet Connection Problem
« Reply #33 on: November 25, 2006, 05:36:10 PM »
When you have DSl or cable, your setting in avast should reflect "always connected"
Free avast! Security Seminar: http://bit.ly/2N1eaR2  -  Important: http://www.organdonor.gov/ -- My Web Site: http://bob3160.strikingly.com/ - Win 11 Pro v21H2 64bit, 16 Gig Ram, 1TB SSD, Avast Free 22.5, How to Successfully Install Avast http://goo.gl/VLXdeRepair & Clean Install https://goo.gl/t7aJGq -- My Online Activity https://

Offline OrangeCrate

  • Avast Evangelist
  • Advanced Poster
  • ***
  • Posts: 798
Re: Internet Connection Problem
« Reply #34 on: November 25, 2006, 06:16:58 PM »
It is a bug in Avast, I have reported it to Avast, hopefully they will fix it in the next build.

This has been an interesting conversation, but just out of curiosity, did you know you reopened a thread that was almost 2 1/2 years old, and that Vlk's comment you referenced was from 2003?
« Last Edit: November 25, 2006, 06:22:31 PM by OrangeCrate »

neal62

  • Guest
Re: Internet Connection Problem
« Reply #35 on: November 25, 2006, 06:44:10 PM »
Orangecrate, are you talking about this thread?

Offline OrangeCrate

  • Avast Evangelist
  • Advanced Poster
  • ***
  • Posts: 798
Re: Internet Connection Problem
« Reply #36 on: November 25, 2006, 06:52:48 PM »
Orangecrate, are you talking about this thread?

Yes.

The last reply on the original thread (#20) is dated 7/17/04.

Reply #21, Sebon's first, which reopened this thread, is dated 11/19/06.

Vlk's comment, that Sebon quoted, is dated 7/21/03.
« Last Edit: November 25, 2006, 07:13:15 PM by OrangeCrate »