Author Topic: Thunderbird so slow ... found the cause!  (Read 8017 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Calgary Gal

  • Newbie
  • *
  • Posts: 2
Thunderbird so slow ... found the cause!
« on: May 29, 2010, 06:00:01 PM »
I was having huge slowdowns with Thunderbird 3.0.4 - taking up to 15 seconds to show a message and as much or more to delete the same message! Firefox 3.6.3 was much slower as well.

After some playing around with Avast!, I found that if I stop the "Behavior Shield", everything speeds up back to normal.

I am curious - is there something else that could be at the root of this slowdown as well? And am I at terrible risk by doing what I did?

Thanks for any input.


I have a Toshiba A200 laptop running Vista Home Premium, Thunderbird 3.0.4, Firefox 3.6.3, Avast! 5.0.545

Offline Calgary Gal

  • Newbie
  • *
  • Posts: 2
Re: Thunderbird so slow ... found the cause!
« Reply #1 on: May 29, 2010, 07:08:09 PM »
Follow-up ... I set my laptop to reboot, went upstairs and came down 30 min. later. The email was nice and perky; Firefox popped up like it used to. I checked Avast! and ... ALL services were on!

So, in retrospect, maybe all I needed was a reboot?! So much anguish, maybe such a simple solution. Why does it take us so long to remember the simpler things about these machines?!!

Offline aname

  • Newbie
  • *
  • Posts: 7
Re: Thunderbird so slow ... found the cause!
« Reply #2 on: June 07, 2010, 02:04:40 AM »
Hey, my thunderbird will not connect to my mail server because it times out. What are your port settings? how did you get Avast to scan Thunderbird e-mails? Mine will not scan anything and just slows everything down.


I posted screen shots of my settings in another thread if you want to see them.
http://forum.avast.com/index.php?topic=60497.0

Does anyone know?
« Last Edit: June 07, 2010, 02:06:54 AM by aname »

Offline Asyn

  • Avast √úberevangelist
  • Probably Bot
  • *****
  • Posts: 32144
    • >>>  Avast Forum - Deutschsprachiger Bereich  <<<
Re: Thunderbird so slow ... found the cause!
« Reply #3 on: June 07, 2010, 01:53:40 PM »
Hey, my thunderbird will not connect to my mail server because it times out. What are your port settings? how did you get Avast to scan Thunderbird e-mails? Mine will not scan anything and just slows everything down.

I posted screen shots of my settings in another thread if you want to see them.
http://forum.avast.com/index.php?topic=60497.0

Does anyone know?

Hi aname,
I looked at the other thread and your screenshots. Usually there are no problems with avast and thunderbird, but if I remember right there are some special settings for gmail...!??
I think Logos knows them...
asyn
XP SP3 - Avast 10.3.2222.R3.RC - CIS 3.14 [FW/D+] - MBAM 1.75 [OD] - Firefox ESR 31.8 [NS/ABP/EHH/BP/SVC] - Thunderbird 38.0.1 [EM]
Deutschsprachiger Bereich -> Avast Wissenswertes (Downloads, Anleitungen und Infos):
https://forum.avast.com/index.php?topic=60523.0

Offline aname

  • Newbie
  • *
  • Posts: 7
Re: Thunderbird so slow ... found the cause!
« Reply #4 on: June 07, 2010, 09:06:40 PM »
I fixed it!!!

In Avast my SMTP needed to be set to TLS for both Live mail and for Gmail. Also under Avast troubleshooting I needed to add 587,25 to SMTP ports.
 
Thanks Asyn!

Offline Asyn

  • Avast √úberevangelist
  • Probably Bot
  • *****
  • Posts: 32144
    • >>>  Avast Forum - Deutschsprachiger Bereich  <<<
Re: Thunderbird so slow ... found the cause!
« Reply #5 on: June 08, 2010, 11:48:13 AM »
You're welcome..!
asyn
XP SP3 - Avast 10.3.2222.R3.RC - CIS 3.14 [FW/D+] - MBAM 1.75 [OD] - Firefox ESR 31.8 [NS/ABP/EHH/BP/SVC] - Thunderbird 38.0.1 [EM]
Deutschsprachiger Bereich -> Avast Wissenswertes (Downloads, Anleitungen und Infos):
https://forum.avast.com/index.php?topic=60523.0