Author Topic: (FIXED) avast 5 cannot connet to the server for update!  (Read 10130 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

SmartGuy

  • Guest
(FIXED) avast 5 cannot connet to the server for update!
« on: June 24, 2010, 11:41:37 AM »
Hi there
Im using avast5 (Free edition) and my firewall was comodo's free edition.
there was no problem till some days ago, when i wanted to update my virus database, i saw this message: "Cannot connect to the server"

i thought maybe my firewall (comodo) blocked it.... then i changed my firewall to Ashampoo Free Firewall, but i still have this problem!

please help me....
thanks in advance
« Last Edit: June 30, 2010, 02:55:28 PM by SmartGuy »

Offline Lisandro

  • Avast team
  • Certainly Bot
  • *
  • Posts: 67235
Re: avast 5 cannot connet to the server for update!
« Reply #1 on: June 24, 2010, 02:04:32 PM »
Set the avast Update settings to "No proxy" instead of "Auto detect" and test again.
As far I know, Comodo firewall is far superior of Ashampoo. It's not a firewall fault, but, maybe, a firewall glitch.
The best things in life are free.

Offline patrice58

  • Advanced Poster
  • **
  • Posts: 684
  • I'm a llama!
Re: avast 5 cannot connet to the server for update!
« Reply #2 on: June 24, 2010, 02:09:40 PM »
A firewall glitch with two firewalls?.....................................
Vista Home Premium 32 bit (user account) CISC 4.1.150349.920 + CAV (On Access) + Sandbox,V-Engine 2.7.0.37, SpywareBlaster 4.3, SAS (free), a-squared (free) MBAM (free) Finjan Secure Browsing, Windows Defender (scanner only), Zemana AntiLogger 1.9.2.206,

SmartGuy

  • Guest
Re: avast 5 cannot connet to the server for update!
« Reply #3 on: June 24, 2010, 02:50:42 PM »
now, i have only 1 firewall (ashampoo)

Set the avast Update settings to "No proxy" instead of "Auto detect" and test again.
i did it.... but nothing happened! the result is same (cannot connect to the server) :( :(

and yes.... as u said, comodo is much better.
but i thought maybe comodo blocked my avast.... that why i changed it. but it seems i was wrong!

thanks again guys

SmartGuy

  • Guest
Re: avast 5 cannot connet to the server for update!
« Reply #4 on: June 26, 2010, 10:51:25 PM »
please help.... i really need your helps :( :( :( :( :( :(

Offline Lisandro

  • Avast team
  • Certainly Bot
  • *
  • Posts: 67235
Re: avast 5 cannot connet to the server for update!
« Reply #5 on: June 26, 2010, 11:32:01 PM »
SmartGuy, delete all entries of avast into the firewall program settings.
Boot.
Allow them again after boot.
avast.setup need access.

Yes, if anyone is surprised, I use avast firewall (AIS).  8)
The best things in life are free.

SmartGuy

  • Guest
Re: avast 5 cannot connet to the server for update!
« Reply #6 on: June 28, 2010, 12:03:56 AM »
SmartGuy, delete all entries of avast into the firewall program settings.
Boot.
Allow them again after boot.
avast.setup need access.
i did... i even turned my firewall completely off... but it cannot connect to the server!
i really dont know what should i have to do...

Offline Asyn

  • Avast Überevangelist
  • Certainly Bot
  • *****
  • Posts: 76079
  • Urlaub/Vacation
    • >>>  Avast Forum - Deutschsprachiger Bereich  <<<
Re: avast 5 cannot connet to the server for update!
« Reply #7 on: June 28, 2010, 12:06:11 AM »
What do you see in settings - updates ..??
Could you post a screenshot..?
asyn
W8.1 [x64] - Avast PremSec 22.7.7366.BC [UI.713] - Firefox ESR 91.11 [NS/uBO/PB] - Thunderbird 91.11
Avast-Tools: Secure Browser 103.0 - Cleanup 22.2 - SecureLine 5.18 - DriverUpdater 22.2 - CCleaner 6.01
Avast Wissenswertes (Downloads, Anleitungen & Infos): https://forum.avast.com/index.php?topic=60523.0

Offline Asyn

  • Avast Überevangelist
  • Certainly Bot
  • *****
  • Posts: 76079
  • Urlaub/Vacation
    • >>>  Avast Forum - Deutschsprachiger Bereich  <<<
Re: avast 5 cannot connet to the server for update!
« Reply #8 on: June 28, 2010, 12:10:14 AM »
Ooops, just saw you're using Ashampoo...
If so, drop it..!
Or are you back to comodo..?
I'm a bit confused...
asyn
W8.1 [x64] - Avast PremSec 22.7.7366.BC [UI.713] - Firefox ESR 91.11 [NS/uBO/PB] - Thunderbird 91.11
Avast-Tools: Secure Browser 103.0 - Cleanup 22.2 - SecureLine 5.18 - DriverUpdater 22.2 - CCleaner 6.01
Avast Wissenswertes (Downloads, Anleitungen & Infos): https://forum.avast.com/index.php?topic=60523.0

SmartGuy

  • Guest
Re: avast 5 cannot connet to the server for update!
« Reply #9 on: June 28, 2010, 11:48:09 PM »
now, im just using Ashampoo... but i even turned it off! the result was same.
and here a screenshot of my settings.
http://www.jpeghoster.com/images/flgeiogl3ht8iu5ws52s.jpg

Gargamel360

  • Guest
Re: avast 5 cannot connet to the server for update!
« Reply #10 on: June 29, 2010, 12:12:14 AM »
Try specifying how you connect to the internet, dial-up or always connected?

Offline Vlk

  • Avast CEO
  • Serious Graphoman
  • *
  • Posts: 11660
  • Please don't send me IM's. Email only. Thx.
    • ALWIL Software
Re: avast 5 cannot connet to the server for update!
« Reply #11 on: June 29, 2010, 12:50:40 AM »
In case of Ashampoo, it's not enough to turn it off. It still stays loaded and blocks access.

There's a known bug in Ashampoo that prevents the popups from being displayed for services that don't have the "Interact with desktop" flag set (such as the avast service).
If at first you don't succeed, then skydiving's not for you.

SmartGuy

  • Guest
Re: avast 5 cannot connet to the server for update!
« Reply #12 on: June 29, 2010, 01:22:26 AM »
Try specifying how you connect to the internet, dial-up or always connected?
I'm using ADSL....

In case of Ashampoo, it's not enough to turn it off. It still stays loaded and blocks access.

There's a known bug in Ashampoo that prevents the popups from being displayed for services that don't have the "Interact with desktop" flag set (such as the avast service).
before using ashampoo, i had this problem.... that time i used Comodo's free edition firewall.... i thought maybe comodo blocked avast that why i changed it to ashampoo but the problem still exist

Gargamel360

  • Guest
Re: avast 5 cannot connet to the server for update!
« Reply #13 on: June 29, 2010, 01:31:19 AM »
Try specifying how you connect to the internet, dial-up or always connected?
I'm using ADSL....

In case of Ashampoo, it's not enough to turn it off. It still stays loaded and blocks access.

There's a known bug in Ashampoo that prevents the popups from being displayed for services that don't have the "Interact with desktop" flag set (such as the avast service).
before using ashampoo, i had this problem.... that time i used Comodo's free edition firewall.... i thought maybe comodo blocked avast that why i changed it to ashampoo but the problem still exist
The first time might have been related to your settings.  You changed those after switching to Ashampoo, so that might have fixed the original cause while Ashampoo creates new problem, same symptom.

Offline Asyn

  • Avast Überevangelist
  • Certainly Bot
  • *****
  • Posts: 76079
  • Urlaub/Vacation
    • >>>  Avast Forum - Deutschsprachiger Bereich  <<<
Re: avast 5 cannot connet to the server for update!
« Reply #14 on: June 29, 2010, 09:36:19 AM »
now, im just using Ashampoo... but i even turned it off! the result was same.
and here a screenshot of my settings.
http://www.jpeghoster.com/images/flgeiogl3ht8iu5ws52s.jpg

Your settings are ok.
As said, drop Ashampoo, it's buggy.
Either go back to comodo or use another free fw. (pctools, etc.)
asyn
W8.1 [x64] - Avast PremSec 22.7.7366.BC [UI.713] - Firefox ESR 91.11 [NS/uBO/PB] - Thunderbird 91.11
Avast-Tools: Secure Browser 103.0 - Cleanup 22.2 - SecureLine 5.18 - DriverUpdater 22.2 - CCleaner 6.01
Avast Wissenswertes (Downloads, Anleitungen & Infos): https://forum.avast.com/index.php?topic=60523.0