Author Topic: Avast 5.0594 Slow Startup  (Read 20588 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline brian890

  • Newbie
  • *
  • Posts: 9
Avast 5.0594 Slow Startup
« on: July 14, 2010, 04:07:37 PM »
I'm currently using Windows XP SP3 with Avast 5.0594. Since I installed Avast, my start up has gotten slower. It used to stay at the welcome screen for 10-15 seconds and after my desktop loaded, the Avast icon would have an exclamation mark on it for 2 seconds, then it would be loaded. But recently, the welcome screen stays for 20-25 seconds and Avast starts with an red X icon and takes 5-10 seconds before its ready. Any help here?

Offline Silviu C.

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 108
  • White'n nerdy
Re: Avast 5.0594 Slow Startup
« Reply #1 on: July 14, 2010, 05:30:21 PM »
Install "Soluto" and see what loads and slows bootup

Get it from http://www.soluto.com/
Someone is speaking well of you.

How unusual!

Offline Asyn

  • Avast Überevangelist
  • Certainly Bot
  • *****
  • Posts: 67958
    • >>>  Avast Forum - Deutschsprachiger Bereich  <<<
Re: Avast 5.0594 Slow Startup
« Reply #2 on: July 14, 2010, 05:31:43 PM »
I'm currently using Windows XP SP3 with Avast 5.0594. Since I installed Avast, my start up has gotten slower. It used to stay at the welcome screen for 10-15 seconds and after my desktop loaded, the Avast icon would have an exclamation mark on it for 2 seconds, then it would be loaded. But recently, the welcome screen stays for 20-25 seconds and Avast starts with an red X icon and takes 5-10 seconds before its ready. Any help here?

Which other security related programs are running on your system..?
asyn
Win 8.1 [x64] - Avast PremSec 20.10.2440.Beta#3 [UI.581] - CC 5.74 - EEK - FF ESR 78.5 [NS/AOS/uBO/PB] - TB 78.5 - SB/CP/SL/DU.B
Deutschsprachiger Bereich -> Avast Wissenswertes (Downloads, Anleitungen & Infos): https://forum.avast.com/index.php?topic=60523.0

Offline brian890

  • Newbie
  • *
  • Posts: 9
Re: Avast 5.0594 Slow Startup
« Reply #3 on: July 14, 2010, 08:00:27 PM »
Install "Soluto" and see what loads and slows bootup

Get it from http://www.soluto.com/
Soluto failed to analyze my boot 3 times and I couldn't gather the results.

I believe the only security tools I use are Windows Firewall and Avast. And super antispyware and malwarebytes antimalware for malware removal.

Offline Lisandro

  • Avast team
  • Certainly Bot
  • *
  • Posts: 67274
Re: Avast 5.0594 Slow Startup
« Reply #4 on: July 14, 2010, 08:14:58 PM »
Soluto failed to analyze my boot 3 times and I couldn't gather the results.
Seems you have a problem... I never saw a Soluto error.
Which is the error message?
It has a forum and you can also get help with their email support.
The best things in life are free.

Offline brian890

  • Newbie
  • *
  • Posts: 9
Re: Avast 5.0594 Slow Startup
« Reply #5 on: July 14, 2010, 08:22:15 PM »
It says "Soluto failed to analyze most recent boot" I've read their forums and "Soluto failed to analyze most recent boot" is the most common error with 35 people. I have already sent them an email

Offline Lisandro

  • Avast team
  • Certainly Bot
  • *
  • Posts: 67274
Re: Avast 5.0594 Slow Startup
« Reply #6 on: July 14, 2010, 09:00:39 PM »
It says "Soluto failed to analyze most recent boot" I've read their forums and "Soluto failed to analyze most recent boot" is the most common error with 35 people. I have already sent them an email
Hope they could help you solve this.
But, look, in your first post you've said delays of 10-15 or 20-25 seconds... I see this is perfect normal...
The best things in life are free.

Offline brian890

  • Newbie
  • *
  • Posts: 9
Re: Avast 5.0594 Slow Startup
« Reply #7 on: July 14, 2010, 11:25:15 PM »
Staying at the welcome screen for 20-25 seconds is normal? I thought that everything was supposed to load after the welcome screen  ???

Offline Lisandro

  • Avast team
  • Certainly Bot
  • *
  • Posts: 67274
Re: Avast 5.0594 Slow Startup
« Reply #8 on: July 14, 2010, 11:31:55 PM »
Staying at the welcome screen for 20-25 seconds is normal? I thought that everything was supposed to load after the welcome screen  ???
Try setting the avast services to load after other Windows ones (Troubleshooting tab of settings).
The best things in life are free.

Offline cek333

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 20
Re: Avast 5.0594 Slow Startup
« Reply #9 on: July 15, 2010, 05:55:48 AM »
My bootup was also slow with ver 5.0594. I read some reviews about http://www.soluto.com/ on some other sites and decided not to install it. I have the install files for some previous versions so I decided to try that next. So I rolled back to 5.0.545 but it had the same problem. So then I rolled back to 4.8.1368 and now my boot up is quick again. But now I get a pop-up message stating that 4.8 is obsolete or something like that. I'll probably stick with 4.8 for now until the next update ... hopefully it will be fixed then.

Cecil.

Offline SafeSurf

  • Avast Evangelist
  • Ultra Poster
  • ***
  • Posts: 5202
Re: Avast 5.0594 Slow Startup
« Reply #10 on: July 15, 2010, 09:42:42 AM »
My bootup was also slow with ver 5.0594.<snip>I have the install files for some previous versions so I decided to try that next. So I rolled back to 5.0.545 but it had the same problem. So then I rolled back to 4.8.1368 and now my boot up is quick again. But now I get a pop-up message stating that 4.8 is obsolete or something like that. I'll probably stick with 4.8 for now until the next update ... hopefully it will be fixed then.Cecil.
Hi Cecil,

You cannot roll back to a prior version, you need to uninstall it and do a clean install, which I will give you the directions in a moment.  Remnants of other versions (4.0 and 5.0) can cause conflicts, which may be why you were seeing your system slowing down.

Version 4.8 will not be supported after the end of this year, so you will continue to see the pop-ups reminding you to upgrade or do a clean install.  Version 5.0.594 is the latest and most stable version.

Doing an uninstall of Avast and CLEAN install[/b] to fix your problems:

1. Save a copy of newest version of Avast (5.0.594) for the version you need and save it to your HDD:
Freehttp://files.avast.com/iavs5x/setup_av_free.exe
Pro  –  http://files.avast.com/iavs5x/setup_av_pro.exe
AIS  –  http://files.avast.com/iavs5x/setup_ais.exe
2. Download the Avast Uninstall Utility, aswClear5.exe http://www.avast.com/uninstall-utility and save it to your HDD (it has uninstall tools for both 4.0 and 5.0).  You will need to uninstall BOTH versions of 4.0 and 5.0.
3. Disconnect from the Internet at this time; turn off your connection from the Internet.
4. Uninstall Avast through "Add/Remove Programs" through Control Panel. 
5. Boot into Safe Mode (hit F8 repeatedly) and run the Avast Uninstall Tool.
6. Reboot twice.
7. Clean your computer up (clean up cache, temporary Internet files, etc.).
8. Install the newest version of Avast and reboot twice.
9. Get Internet access and update Avast definitions.
10. Register your copy or add the license key for Free, Pro or AIS.
11. Reset your settings, if needed.

Mac 10.9.4 /Safari and Firefox (NoScript/AdBlockPlus/BetterPrivacy/Ghostey)/
Vista Home Prem (same add-on's)/Avast Free/Online Armor Premium Firewall/MBAM Premium)/ Mobile MBAM.

Offline TranceAddict

  • Newbie
  • *
  • Posts: 6
Re: Avast 5.0594 Slow Startup
« Reply #11 on: July 15, 2010, 07:25:12 PM »
Also try running checkdisk service it helped me with my slow boot...
1. You must go "my computer".
2. Right click on ur syster volume, then properties:

3. Then "service" inlay.
4. Then press "run checking" or something like that, i can't say for sure, cus i'm running russian windows ;)

« Last Edit: July 15, 2010, 07:27:55 PM by TranceAddict »

Offline brian890

  • Newbie
  • *
  • Posts: 9
Re: Avast 5.0594 Slow Startup
« Reply #12 on: July 15, 2010, 10:46:28 PM »
Running Check Disk did not have any effect on the boot

Offline cek333

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 20
Re: Avast 5.0594 Slow Startup
« Reply #13 on: July 16, 2010, 04:38:19 AM »
Hello SafeSurf:

Thanks for the info. I actually did use the Avast Uninstall Utility, aswClear5.exe, during my 'rollback'. My steps weren't as detailed as you've listed though. But I booted into safe mode, ran aswClear5.exe, rebooted into normal mode, installed my older version of avast, then rebooted to see the effect on the boot-time. (I'm running Windows XP Home SP3 by the way). Lots of rebooting, lol.

Yesterday the result of rolling back seemed to be a definite improvement, today however, after a few tries, my boot up was again on the slow side. (So sorry for any misinformation my original post may have caused.) I guess the correct approach, as was suggested earlier in this thread, is to use a boot profiler to first identify the problem. I'll try to play with that when I have some more time.

Best of luck brian890, like you I find slow boots are really annoying.
Cecil.

Offline Asyn

  • Avast Überevangelist
  • Certainly Bot
  • *****
  • Posts: 67958
    • >>>  Avast Forum - Deutschsprachiger Bereich  <<<
Re: Avast 5.0594 Slow Startup
« Reply #14 on: July 16, 2010, 07:35:54 AM »
Running Check Disk did not have any effect on the boot

Did you already try Tech's suggestion in reply #8...!??
Also consider to defrag your HD...
asyn
Win 8.1 [x64] - Avast PremSec 20.10.2440.Beta#3 [UI.581] - CC 5.74 - EEK - FF ESR 78.5 [NS/AOS/uBO/PB] - TB 78.5 - SB/CP/SL/DU.B
Deutschsprachiger Bereich -> Avast Wissenswertes (Downloads, Anleitungen & Infos): https://forum.avast.com/index.php?topic=60523.0