Author Topic: ASLR/DEP disabled to AvastUI.exe  (Read 15390 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline SafeSurf

  • Avast Evangelist
  • Ultra Poster
  • ***
  • Posts: 5203
Re: ASLR/DEP disabled to AvastUI.exe
« Reply #30 on: August 05, 2010, 09:01:48 AM »
Took me a couple of minutes on Google to find where to go to change (dep) settings. :-[
       So now dep is showing on (AvastSvc.exe and also AvastUI.exe.)

Since others, I'm sure will be wanting to know how to do this, perhaps you can share your knowledge with others who need their shears sharpened.  ;)  Thanks.
Mac 10.9.4 /Safari and Firefox (NoScript/AdBlockPlus/BetterPrivacy/Ghostey)/
Vista Home Prem (same add-on's)/Avast Free/Online Armor Premium Firewall/MBAM Premium)/ Mobile MBAM.

crofty59

  • Guest
Re: ASLR/DEP disabled to AvastUI.exe
« Reply #31 on: August 05, 2010, 09:17:33 AM »
Took me a couple of minutes on Google to find where to go to change (dep) settings. :-[
       So now dep is showing on (AvastSvc.exe and also AvastUI.exe.)

Since others, I'm sure will be wanting to know how to do this, perhaps you can share your knowledge with others who need their shears sharpened.  ;)  Thanks.

I find a whetstone is good for my shears ;)

Here is a link to the site i went to:
http://techblissonline.com/enable-disable-dep-in-windows-xp-vista/

I just changed it from (Turn on DEP for essential Windows programs and services only) to “Turn on DEP for all programs and services except those I select:”
Then i rebooted the computer:

Cheers :)
« Last Edit: August 05, 2010, 09:22:01 AM by crofty59 »

Offline SafeSurf

  • Avast Evangelist
  • Ultra Poster
  • ***
  • Posts: 5203
Re: ASLR/DEP disabled to AvastUI.exe
« Reply #32 on: August 05, 2010, 09:31:15 AM »
Thanks Crofty for the information.  ;)

Mac 10.9.4 /Safari and Firefox (NoScript/AdBlockPlus/BetterPrivacy/Ghostey)/
Vista Home Prem (same add-on's)/Avast Free/Online Armor Premium Firewall/MBAM Premium)/ Mobile MBAM.

Offline DavidR

  • Avast Überevangelist
  • Certainly Bot
  • *****
  • Posts: 82561
  • No support PMs thanks
Re: ASLR/DEP disabled to AvastUI.exe
« Reply #33 on: August 05, 2010, 02:44:16 PM »
Well if you read the last few posts, it may be that I'm forcing it to be used by my selection of the software DEP protection for all applications (my last image posted).

Thanks DavidR
<snip>
Edit: Took me a couple of minutes on Google to find where to go to change (dep) settings. :-[
       So now dep is showing on (AvastSvc.exe and also AvastUI.exe.)
 
      Thanks once again DavidR

You're welcome, so now you have a little more reassurance, though I have to admit I haven't a clue as to how this really impacts on avast.

Only in the columns that are viewed if you don't have that category selected then there will be no corresponding column.

Hi David...

Got it, thank you! :)

You're welcome.
WinXP ProSP3/ Core2Duo E8300/ 4GB Ram/ avast! free 18.5.2342/ Firefox ESR, uBlock Origin, uMatrix/ MailWasher Pro7.11.0/ DropMyRights/ WinPatrol+/ Drive Image 7.1/ SnagIt 10.0/ avast! mobile security
Windows 10 Home 1909 64bit/ Acer Aspire F15/ Intel Core i5 7200U 2.5GHz, 8GB DDR4 memory, 256GB SSD, 1TB HDD/ avast! free 19.8.2393 (build 19.8.4257.552) UI-1.0.440/ WinPatrol+/ Firefox, uBlock Origin, uMatrix/ MailWasher Pro7.11.0/ WinPatrol+/

Offline Gopher John

  • Avast Evangelist
  • Super Poster
  • ***
  • Posts: 2096
Re: ASLR/DEP disabled to AvastUI.exe
« Reply #34 on: August 05, 2010, 03:24:26 PM »
Mine is less than two years and the intel Core2Duo E8300 is less than two years old I believe and it was able to detect that correctly and say that Hardware DEP is disabled on my system (I need to check out the BIOS settings), so only software DEP protection.

Is your WinXP ProSP3 64bit?  See the Securable site near the bottom of the page.  Some processors are able to 'mask' their capabilities.  Shortened quote below.

Quote
So if SecurAble displays “OFF?” it believes that the system may have hardware DEP capabilities that are being suppressed by the BIOS or the operating system, but that it is unable to verify this due to the limitations of the environment in which is it running.

AMD A6-5350M APU with Radeon HD Graphics, 8.0GB RAM, Win7 Pro SP1 64bit, IE11
i7-3610QM 2.3GHZ, 8.0GB Ram,  Nvidia GeForce GT 630M 2GB, Win7 Pro SP1 64bit, IE 11
Common to both: Avast Premium Security 19.7.2388, WinPatrol Plus, SpywareBlaster 5.5, Opera 12.18, Firefox 68.0.2, MBam Free, CCleaner

Offline DavidR

  • Avast Überevangelist
  • Certainly Bot
  • *****
  • Posts: 82561
  • No support PMs thanks
Re: ASLR/DEP disabled to AvastUI.exe
« Reply #35 on: August 05, 2010, 03:32:23 PM »
No it is 32 bit, XP Pro SP3 can't be 64bit as the XP Pro 64bit version is bases on windows server 2003 and only has up to SP2 released.
WinXP ProSP3/ Core2Duo E8300/ 4GB Ram/ avast! free 18.5.2342/ Firefox ESR, uBlock Origin, uMatrix/ MailWasher Pro7.11.0/ DropMyRights/ WinPatrol+/ Drive Image 7.1/ SnagIt 10.0/ avast! mobile security
Windows 10 Home 1909 64bit/ Acer Aspire F15/ Intel Core i5 7200U 2.5GHz, 8GB DDR4 memory, 256GB SSD, 1TB HDD/ avast! free 19.8.2393 (build 19.8.4257.552) UI-1.0.440/ WinPatrol+/ Firefox, uBlock Origin, uMatrix/ MailWasher Pro7.11.0/ WinPatrol+/

Offline Gopher John

  • Avast Evangelist
  • Super Poster
  • ***
  • Posts: 2096
Re: ASLR/DEP disabled to AvastUI.exe
« Reply #36 on: August 05, 2010, 03:40:06 PM »
No it is 32 bit, XP Pro SP3 can't be 64bit as the XP Pro 64bit version is bases on windows server 2003 and only has up to SP2 released.

The sad thing is that I knew this, having had to check in a different forum just a few days ago.  Not enough coffee yet, I guess. :-[
AMD A6-5350M APU with Radeon HD Graphics, 8.0GB RAM, Win7 Pro SP1 64bit, IE11
i7-3610QM 2.3GHZ, 8.0GB Ram,  Nvidia GeForce GT 630M 2GB, Win7 Pro SP1 64bit, IE 11
Common to both: Avast Premium Security 19.7.2388, WinPatrol Plus, SpywareBlaster 5.5, Opera 12.18, Firefox 68.0.2, MBam Free, CCleaner

Offline DavidR

  • Avast Überevangelist
  • Certainly Bot
  • *****
  • Posts: 82561
  • No support PMs thanks
Re: ASLR/DEP disabled to AvastUI.exe
« Reply #37 on: August 05, 2010, 03:42:08 PM »
I have been off the coffee for a long time and decaff when I do ;D
WinXP ProSP3/ Core2Duo E8300/ 4GB Ram/ avast! free 18.5.2342/ Firefox ESR, uBlock Origin, uMatrix/ MailWasher Pro7.11.0/ DropMyRights/ WinPatrol+/ Drive Image 7.1/ SnagIt 10.0/ avast! mobile security
Windows 10 Home 1909 64bit/ Acer Aspire F15/ Intel Core i5 7200U 2.5GHz, 8GB DDR4 memory, 256GB SSD, 1TB HDD/ avast! free 19.8.2393 (build 19.8.4257.552) UI-1.0.440/ WinPatrol+/ Firefox, uBlock Origin, uMatrix/ MailWasher Pro7.11.0/ WinPatrol+/

Offline YoKenny

  • Serious Graphoman
  • **
  • Posts: 8788
Re: ASLR/DEP disabled to AvastUI.exe
« Reply #38 on: August 05, 2010, 06:01:57 PM »

Here is a link to the site i went to:
http://techblissonline.com/enable-disable-dep-in-windows-xp-vista/

I just changed it from (Turn on DEP for essential Windows programs and services only) to “Turn on DEP for all programs and services except those I select:”
Then i rebooted the computer:

Cheers :)
That works for Windows 7 as well  :)
E5200 2.5GHZ, 4GB RAM, 320GB HD, Windows 7 Home Premium 64bit, avast! V9.0 Free, IE10
P4 2.8GHZ, 1.5GB RAM, 40GB HD, XP Pro SP3 32bit, avast! V9.0 Free, Google Chrome
with hpHosts, MVPS HOSTS files, SpeedFan, WinPatrol PLUS

Offline SafeSurf

  • Avast Evangelist
  • Ultra Poster
  • ***
  • Posts: 5203
Re: ASLR/DEP disabled to AvastUI.exe
« Reply #39 on: August 05, 2010, 11:22:07 PM »
You're welcome, so now you have a little more reassurance, though I have to admit I haven't a clue as to how this really impacts on avast.
True, but I also needed it enabled for another security product that does use it.  Upon checking, it actually was enabled, so I was all set anyway.  Good to know.  Thanks.  ;)
Mac 10.9.4 /Safari and Firefox (NoScript/AdBlockPlus/BetterPrivacy/Ghostey)/
Vista Home Prem (same add-on's)/Avast Free/Online Armor Premium Firewall/MBAM Premium)/ Mobile MBAM.