Author Topic: [Solved] Memory leak with avast pre-release build 5.0.661  (Read 15600 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Lisandro

  • Avast team
  • Certainly Bot
  • *
  • Posts: 67269
Re: BSOD with CTM and avast pre-release build 5.0.661
« Reply #15 on: August 30, 2010, 02:58:15 AM »
Other screenshot.
The best things in life are free.

Offline Lisandro

  • Avast team
  • Certainly Bot
  • *
  • Posts: 67269
Re: BSOD with CTM and avast pre-release build 5.0.661
« Reply #16 on: August 30, 2010, 03:00:14 AM »
More one (sorry, the limit of 200kb of attachments is annoying...).
The best things in life are free.

Offline Lisandro

  • Avast team
  • Certainly Bot
  • *
  • Posts: 67269
Re: BSOD with CTM and avast pre-release build 5.0.661
« Reply #17 on: August 30, 2010, 03:00:54 AM »
The last I could take before the computer collapsed...
The best things in life are free.

Offline Lisandro

  • Avast team
  • Certainly Bot
  • *
  • Posts: 67269
Re: BSOD with CTM and avast pre-release build 5.0.661
« Reply #18 on: August 30, 2010, 03:23:16 AM »
I can return to that "problematic" snapshot in 15 seconds...
The problem is that I can't live with it more than 2 hours...
I've disabled avast programs updates (automatic to manual).
But I'll be glad if we can solve this.
The best things in life are free.

Offline Lisandro

  • Avast team
  • Certainly Bot
  • *
  • Posts: 67269
Re: BSOD with CTM and avast pre-release build 5.0.661
« Reply #19 on: August 30, 2010, 03:51:28 PM »
Indeed, the problem is easily reproducible. 2h of use and it colapses.
Now I'm back to avast 5.0.594 and it's working again.
When I get some instructions of you on how to troubleshoot it or you need more informations, I'll get there again.

Last time, Mozy service crashed, avast services crashed and the system can't recognize the installation...
Take screenshots are almost impossible.
Poolmon indicates CMci and SeIf on the top. What does that mean?
I've looked into Process Manager and nothing seems that much problematic. Excel was using the most memory amount.
Diff seems a normal number.
The best things in life are free.

Offline pk

  • Avast team
  • Super Poster
  • *
  • Posts: 2081
Re: BSOD with CTM and avast pre-release build 5.0.661
« Reply #20 on: August 30, 2010, 04:05:20 PM »
thanks, I think where is the problem now - I'll let you know in some moment; disabling real-time shield should help

Offline Lisandro

  • Avast team
  • Certainly Bot
  • *
  • Posts: 67269
Re: BSOD with CTM and avast pre-release build 5.0.661
« Reply #21 on: August 30, 2010, 05:08:55 PM »
thanks, I think where is the problem now - I'll let you know in some moment; disabling real-time shield should help
Wow... Good news. Which real time shield? File Shield? All of them?
The best things in life are free.

Offline logos

  • Avast Überevangelist
  • Serious Graphoman
  • *****
  • Posts: 9443
Re: BSOD with CTM and avast pre-release build 5.0.661
« Reply #22 on: August 30, 2010, 07:34:09 PM »
okay, may be completely off-topic here, I'm not sure so I'm posting it just in case: I've had a huge memory leak for two days now. Thought it was Chrome but it happened again after I didn't use Chrome for a few hours, RAM use was 3 GB out of 4. I also had some data corruption on one drive where there was an avast sandbox folder...can't tell if that was related, that was yesterday.
w7 - ais7

Offline Darth.Mikey

  • Super Poster
  • ***
  • Posts: 1586
  • You are unwise to lower your defenses!
Re: BSOD with CTM and avast pre-release build 5.0.661
« Reply #23 on: August 30, 2010, 08:01:32 PM »
Logos same here(huge memory leak). I was playing BF:BC2 and it crashed to desktop saying it was running out of memory. Since i've been playing the game for months now with no issues and the only thing that i've changed in the last few days was installing the new avast! beta i guess it could be an avast! problem. Happened 3 times so far and once when playing Mafia 2. I will roll back to 594 and see if that changes anything.

Offline Lisandro

  • Avast team
  • Certainly Bot
  • *
  • Posts: 67269
Re: BSOD with CTM and avast pre-release build 5.0.661
« Reply #24 on: August 30, 2010, 08:26:02 PM »
I also had some data corruption on one drive where there was an avast sandbox folder.
What is that? I mean, aren't you able to save a file in disk?
The best things in life are free.

Offline Lisandro

  • Avast team
  • Certainly Bot
  • *
  • Posts: 67269
Re: BSOD with CTM and avast pre-release build 5.0.661
« Reply #25 on: August 30, 2010, 08:27:30 PM »
Logos same here(huge memory leak). I was playing BF:BC2 and it crashed to desktop saying it was running out of memory.
Wow... It's not only me ;D
« Last Edit: August 30, 2010, 09:47:17 PM by Tech »
The best things in life are free.

Offline logos

  • Avast Überevangelist
  • Serious Graphoman
  • *****
  • Posts: 9443
Re: BSOD with CTM and avast pre-release build 5.0.661
« Reply #26 on: August 30, 2010, 08:48:39 PM »
I also had some data corruption on one drive where there was an avast sandbox folder.
What is that? I mean, aren't you able to save a file in disk?

two things, I didn't mention it but I had to re-install Windows completely yesterday night. What happened is I rebooted when RAM use was too high, than automatically, CHKDSK showed the message at boot time about inconsistencies on a drive, and I saw it was restoring corrupted files. At the same time, while running Windows, it was getting more and more difficult to copy or delete files, dialog boxes were hanging >>> "discovering items" etc...I tried to create a new account >>> when attempting to login with the new account I got this message: "the user profile service failed the logon. User profile cannot be loaded. Happened two or three times. There was an unknown profile listed in advanced settings/performance...I deleted that, logged out, logged back in with my regular account and something bad happened ;D my EFS certificate got deleted and replaced by a newly generated one. No big deal (although I have no idea how this can happen) I got a backup of it, re-imported it, made sure that all encrypted data were using it, and decided to re-install Windows.

 Memory leak came back today, but no corruption so far...well hopefully. I did a check disk on C: and it corrected a few things, unindexed stuff and free space to recover, no big deal I think . My fear is that the sandbox could corrupt partitions...

w7 - ais7

Offline Lisandro

  • Avast team
  • Certainly Bot
  • *
  • Posts: 67269
Re: BSOD with CTM and avast pre-release build 5.0.661
« Reply #27 on: August 30, 2010, 09:47:04 PM »
Memory leak came back today
What are the symptoms?

My fear is that the sandbox could corrupt partitions...
What program do you suppose is conflicting with avast?
Or do you think it is only avast beta?
The best things in life are free.

Offline logos

  • Avast Überevangelist
  • Serious Graphoman
  • *****
  • Posts: 9443
Re: BSOD with CTM and avast pre-release build 5.0.661
« Reply #28 on: August 30, 2010, 10:09:20 PM »
Memory leak came back today
What are the symptoms?

My fear is that the sandbox could corrupt partitions...
What program do you suppose is conflicting with avast?
Or do you think it is only avast beta?

my normal memory use is between 1.6 and 1.8 with several apps opened. Now it's reaching sometimes 3.2 GB :o

I don't think anything is conflicting, I think it's this build of the beta, alone, generating the problem. Avast visible processes don't show too much RAM use in task manager, that's the problem, so it's probably either through svchost and/or kernel processes I suppose...

edit: okay this said I'm now back to normal, but I don't know for how long. Must depend on what Avast is monitoring...last time of excessive RAM use was following a first full scan.
« Last Edit: August 30, 2010, 10:23:31 PM by Logos »
w7 - ais7

Offline Vlk

  • Global Moderator
  • Serious Graphoman
  • **
  • Posts: 11665
  • Please don't send me IM's. Email only. Thx.
    • ALWIL Software
Re: BSOD with CTM and avast pre-release build 5.0.661
« Reply #29 on: August 30, 2010, 10:54:12 PM »
This will be fixed by another beta refresh, probably tomorrow.

Sorry for the trouble.
If at first you don't succeed, then skydiving's not for you.