Author Topic: atapi.sys error - blue screen after update or scan  (Read 12154 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline one_noob

  • Newbie
  • *
  • Posts: 15
atapi.sys error - blue screen after update or scan
« on: January 24, 2011, 02:04:09 PM »
atapi.sys error - blue screen after update or scan ??? :-\

I need to reboot.

Offline pk

  • Avast team
  • Super Poster
  • *
  • Posts: 2085
Re: atapi.sys error - blue screen after update or scan
« Reply #1 on: January 24, 2011, 02:09:29 PM »
send me (kurtin@avast.com) the latest minidump files (\Windows\Minidump folder)

thanks

Offline atlantis1975

  • Newbie
  • *
  • Posts: 6
Re: atapi.sys error - blue screen after update or scan
« Reply #2 on: January 27, 2011, 12:27:42 AM »
The error is always generated by ATAPI.SYS - here is the report from the minidump:

*******************************************************************************
*                                                                             *
*                        Bugcheck Analysis                                    *
*                                                                             *
*******************************************************************************

Use !analyze -v to get detailed debugging information.

BugCheck 100000D1, {60, 5, 0, f73286ab}

Probably caused by : atapi.sys ( atapi!IdePortCompleteRequest+b )

Followup: MachineOwner
---------

kd> !analyze -v
*******************************************************************************
*                                                                             *
*                        Bugcheck Analysis                                    *
*                                                                             *
*******************************************************************************

DRIVER_IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL (d1)
An attempt was made to access a pageable (or completely invalid) address at an
interrupt request level (IRQL) that is too high.  This is usually
caused by drivers using improper addresses.
If kernel debugger is available get stack backtrace.
Arguments:
Arg1: 00000060, memory referenced
Arg2: 00000005, IRQL
Arg3: 00000000, value 0 = read operation, 1 = write operation
Arg4: f73286ab, address which referenced memory

Debugging Details:
------------------


READ_ADDRESS:  00000060

CURRENT_IRQL:  5

FAULTING_IP:
atapi!IdePortCompleteRequest+b
f73286ab 8b4060          mov     eax,dword ptr [eax+60h]

CUSTOMER_CRASH_COUNT:  2

DEFAULT_BUCKET_ID:  DRIVER_FAULT

BUGCHECK_STR:  0xD1

PROCESS_NAME:  Idle

LAST_CONTROL_TRANSFER:  from f7323613 to f73286ab

STACK_TEXT:
80549ab4 f7323613 86fde370 85777168 0000000e atapi!IdePortCompleteRequest+0xb
80549ae0 f732621c 00fde370 00000000 86fde1b4 atapi!AtapiResetController+0x197
80549b04 80541367 00fde030 00000002 00000000 atapi!IdeTimeoutSynchronized+0xa8
80549b44 804f3768 86fde030 00000000 804f3726 nt!KeSynchronizeExecution+0x17
80549b64 804ffd98 805518c0 00000000 5e5fd882 nt!IopTimerDispatch+0x42
80549c80 804ffeaf 80552a20 805527c0 ffdff000 nt!KiTimerListExpire+0x122
80549cac 80541bcd 80552e20 00000000 00008b89 nt!KiTimerExpiration+0xaf
80549cd0 80541b46 00000000 0000000e 00000000 nt!KiRetireDpcList+0x46
80549cd4 00000000 0000000e 00000000 00000000 nt!KiIdleLoop+0x26


STACK_COMMAND:  kb

FOLLOWUP_IP:
atapi!IdePortCompleteRequest+b
f73286ab 8b4060          mov     eax,dword ptr [eax+60h]

SYMBOL_STACK_INDEX:  0

SYMBOL_NAME:  atapi!IdePortCompleteRequest+b

FOLLOWUP_NAME:  MachineOwner

MODULE_NAME: atapi

IMAGE_NAME:  atapi.sys

DEBUG_FLR_IMAGE_TIMESTAMP:  4802539d

FAILURE_BUCKET_ID:  0xD1_atapi!IdePortCompleteRequest+b

BUCKET_ID:  0xD1_atapi!IdePortCompleteRequest+b

Followup: MachineOwner
---------




I have enclosed a copy of all the recent Minidumps in a zipped file to the email address listed above.

The computer belongs to my mother who lives 3000 miles away so I have been trying to figure out what the problem is by remotely connecting to her computer. I have had to restore her computer to a previous backed up image of her hard disk that I know works.
She has the latest 5.1.889.110120 version of Avast

She is running Windows XP Media center edition SP3

Let me know what other information you require to troubleshoot the problem.

Thanks

Offline firstcomp

  • Newbie
  • *
  • Posts: 12
Re: atapi.sys error - blue screen after update or scan
« Reply #3 on: January 29, 2011, 05:23:05 PM »
I am on a Dell D610 and because I have 2 of them I have checked and replaced everything, ram, hard drive (new install of XP), wireless card, cpu fan, cd rom but I still get the same BSOD with a debugging report:
                 0xD1 atapi ! IdePortCompleteRequest +b.
I have uninstalled Avast, downloaded and reinstalled Avast. I still get the BSOD system recovered from a serious error.  I am now on my test of uninstalled Avast again.  Let's see if I get the BSOD this time.  I have to wait so I will write back later.

Offline firstcomp

  • Newbie
  • *
  • Posts: 12
Re: atapi.sys error - blue screen after update or scan
« Reply #4 on: January 29, 2011, 05:28:33 PM »
Averaging 10 crashes a day of 26 minidumps, 25 were atapi.sys and 1 was aswSP.SYS, which is Avast and that is when I uninstalled Avast and downloaded the latest version and reinstalled it but it still crashed. I just uninstalled it again.

Offline Asyn

  • Avast √úberevangelist
  • Certainly Bot
  • *****
  • Posts: 71164
    • >>>  Avast Forum - Deutschsprachiger Bereich  <<<
Re: atapi.sys error - blue screen after update or scan
« Reply #5 on: January 29, 2011, 05:31:58 PM »
Well, what do you want to know...??
Did you send any minidump to pk..???
asyn
Win 8.1 [x64] - Avast PremSec 21.6.6435.IBC [UI.655] - EEK - Firefox ESR 78.12 [NS/uBO/PB] - TB 78.12
Avast-Tools: Secure Browser 92.0 - Cleanup 21.2 - SecureLine 5.12 - Driver Updater 21.2 - CCleaner 5.83
Avast Wissenswertes (Downloads, Anleitungen & Infos): https://forum.avast.com/index.php?topic=60523.0

Offline firstcomp

  • Newbie
  • *
  • Posts: 12
Re: atapi.sys error - blue screen after update or scan
« Reply #6 on: January 29, 2011, 06:22:41 PM »
Is pk coming back?  Will someone address this issue please?  Your help would be greatly appreciated.  How do we get someone to read this forum or respond?

Offline firstcomp

  • Newbie
  • *
  • Posts: 12
Re: atapi.sys error - blue screen after update or scan
« Reply #7 on: January 29, 2011, 06:26:10 PM »
Ok, hold on I will do that.  Thank you.

Offline Asyn

  • Avast √úberevangelist
  • Certainly Bot
  • *****
  • Posts: 71164
    • >>>  Avast Forum - Deutschsprachiger Bereich  <<<
Re: atapi.sys error - blue screen after update or scan
« Reply #8 on: January 29, 2011, 06:26:29 PM »
Is pk coming back? 

What do you mean...???
He's already here. ;)
asyn
Win 8.1 [x64] - Avast PremSec 21.6.6435.IBC [UI.655] - EEK - Firefox ESR 78.12 [NS/uBO/PB] - TB 78.12
Avast-Tools: Secure Browser 92.0 - Cleanup 21.2 - SecureLine 5.12 - Driver Updater 21.2 - CCleaner 5.83
Avast Wissenswertes (Downloads, Anleitungen & Infos): https://forum.avast.com/index.php?topic=60523.0

Offline pk

  • Avast team
  • Super Poster
  • *
  • Posts: 2085
Re: atapi.sys error - blue screen after update or scan
« Reply #9 on: January 29, 2011, 06:29:16 PM »
Don't worry, I read it -- thanks for copy&paste minidump report; if it's not a bug in antirootkit then it must be hdd/hw related (?).
You wrote you'll test the computer without avast - did it help?

Offline firstcomp

  • Newbie
  • *
  • Posts: 12
Re: atapi.sys error - blue screen after update or scan
« Reply #10 on: January 29, 2011, 08:26:46 PM »
So far since uninstall of Avast my pc hasn't crashed.  It's been 2 hours.  I love Avast and have used it all the time for years, it's the only antivirus I strongly recommend to everyone. :)

Offline firstcomp

  • Newbie
  • *
  • Posts: 12
Re: atapi.sys error - blue screen after update or scan
« Reply #11 on: January 30, 2011, 10:45:29 PM »
It has been a day without Avast and only 1 event viewer system error Dhcp 1002.  No crashes.

Offline atlantis1975

  • Newbie
  • *
  • Posts: 6
Re: atapi.sys error - blue screen after update or scan
« Reply #12 on: January 31, 2011, 05:59:51 PM »
Don't worry, I read it -- thanks for copy&paste minidump report; if it's not a bug in antirootkit then it must be hdd/hw related (?).
You wrote you'll test the computer without avast - did it help?

Hi Peter;
I posted the minidump and emailed you a few days ago. My mom's computer has been stable since removing avast. It hasn't crashed in 4 days. Her computer and my computer were running the same version of avast - her system kept dying but mine was fine. Initiating a scan would always result in a failure of ATAPI.SYS and the blue screen. A DELL system test on the hard disc and memory stress tests were all okay. Unfortunately there is a bug in Avast free which is causing Windows to shut down when it detects the invalid memory reference.

p.s. and a file comparison of the ATAPI.sys on her computer was identical to the file on my machine
« Last Edit: January 31, 2011, 06:07:08 PM by atlantis1975 »

Offline one_noob

  • Newbie
  • *
  • Posts: 15
Re: atapi.sys error - blue screen after update or scan
« Reply #13 on: April 10, 2011, 07:30:22 AM »
Has this issue been rectified ? ??? >:(

Offline one_noob

  • Newbie
  • *
  • Posts: 15
Re: atapi.sys error - blue screen after update or scan
« Reply #14 on: April 12, 2011, 04:47:25 AM »
PPL have contributed to this thread with error confirmation & attached INFO. Is there a FIX available ? ???