Author Topic: Avast 6 Free and smb problem  (Read 23528 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline aritzilla

  • Newbie
  • *
  • Posts: 14
Avast 6 Free and smb problem
« on: March 02, 2011, 08:21:10 PM »
Hi,

I use Windows 7 32 bits, I have just install Avast 6 and I usually use Wiimc, as client smb, to play videos and music.

Using Avast 5.x.xxx, I had no problem, but using Avast 6 I can´t use smb, because I get incomplete listings (it doesn´t show files) from the share drive.

I have uninstalled Avast 6 and reinstalled Avast 5.1.889 and all works correctly again.

It´s possible to fix this problem?

Thanks
« Last Edit: March 03, 2011, 09:39:22 AM by aritzilla »

Offline R. Hansen

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 58
Re: Avast 6 Free and smb problem
« Reply #1 on: March 03, 2011, 07:09:16 AM »
I am having the same problem. My only option was to uninstall Avast! and install Microsoft Security Essentials. For some reason, SMB shares on the Wii are not working properly with Avast 6. I get incomplete listings from the share drive.

If this can be fixed, I would consider reinstalling avast!, but for now, it doesn't work with my network.
Windows 10 Pro 1709 (16299.371) x64, 16 GB RAM, Core i5-4670, Nvidia GTX 1080 397.31 drivers, Avast 18.3.2333

Offline aritzilla

  • Newbie
  • *
  • Posts: 14
Re: Avast 6 Free and smb problem
« Reply #2 on: March 03, 2011, 09:40:52 AM »
I have tried to uninstall all previous versions, using Avast Uninstall Utility, and reinstall an Avast 6 Free clean version, but it hasn´t worked.

Any idea to fix the problem?

Offline Artlover

  • Newbie
  • *
  • Posts: 4
Re: Avast 6 Free and smb problem
« Reply #3 on: March 03, 2011, 10:16:38 AM »
Make that 3 people. Running Win7 x32.

I've got the exact same problem. SMB shares are either missing entirely or incomplete.

Disabling Avast doesn't help, but uninstall and everything works again.

Tobad I wasted a day beating my head trying to figure out why the Wii & Xbox weren't seeing all my media before finally finding this out. Honestly never would have suspected AV software, but yup, that's what it is.

Shame too because Avast 6 actually "seemed" to work otherwise, unlike 5.1 which was a big bundle of fail.

Guess I have to go back to 5.0.677 AGAIN. That or switch to something else. I've been swaring by Avast for years and it's always been solid, but lately, it's just not the same solid product it used to be. Wish Avast would stop pushing features and fluff and go back to pushing functionality & stability. I'll give it one more version tho, 3rd times the charm as they say. We'll see.
« Last Edit: March 03, 2011, 10:24:16 AM by Artlover »

Offline sonjamichelle

  • Newbie
  • *
  • Posts: 1
Re: Avast 6 Free and smb problem
« Reply #4 on: March 03, 2011, 07:06:21 PM »
Having the same problem with Avast 6 and WiiMC along with 3 others on the WiiMC forum.

Uninstalling Avast 6 fixes the problem.

Running Win7 64bit and Avast 6.0.1000

I dropped back to Avast 5.0.396 and smb is working properly again.
« Last Edit: March 03, 2011, 07:22:12 PM by sonjamichelle »

Offline isthisnamefree

  • Newbie
  • *
  • Posts: 1
Re: Avast 6 Free and smb problem
« Reply #5 on: March 03, 2011, 09:18:46 PM »
I have this issues too with Avast 6.0.1000, Windows 7 SP1(x32).

If it's blocking this simple data, what else is it blocking?  Is there anyway to workaround this problem without going back to v5 or switching AV's?

Offline R. Hansen

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 58
Re: Avast 6 Free and smb problem
« Reply #6 on: March 04, 2011, 02:51:53 AM »
Double checked. It isn't just my Wii SMB's. The computer upstairs, running Windows XP SP3, is missing folders from shares, too. I can connect to the folders, they just don't show up on a browse of the network.

Most notably, my "Photos" folder is missing from my "Pictures" share, until I downgrade (upgrade?) to Avast! 5.1.889. Then I can see the "Photos" folder without a problem.

Avast! 6 is doing something serious to LANManager/NetBios over TCP/IP shares. It doesn't work on Wii, it only marginally works in XP SP3. Given that I depend on my network for a number of things, I can't use this version of Avast! and I certainly am going to stop recommending it.

Is there anything we can do to help troubleshoot this bug?

(P.S.: I tried the Microsoft Security Essentials, but would still rather have Avast! 5.1.889. Didn't like MSE one bit)
Windows 10 Pro 1709 (16299.371) x64, 16 GB RAM, Core i5-4670, Nvidia GTX 1080 397.31 drivers, Avast 18.3.2333

Offline aritzilla

  • Newbie
  • *
  • Posts: 14
Re: Avast 6 Free and smb problem
« Reply #7 on: March 05, 2011, 08:46:27 AM »
Nobody knows what to do to fix this problem??

Offline Yuuichi

  • Newbie
  • *
  • Posts: 1
Re: Avast 6 Free and smb problem
« Reply #8 on: March 06, 2011, 06:14:17 PM »
Would just like to also confirm this issue.

Disabling Avast services does nothing, the only fix is to uninstall completely and either use an older version or another AV all-together.

Hope this problem gets fixed soon as I was quite enjoying Avast 6, but depend on my computer for streaming and sharing files.

Offline kelemvor

  • Newbie
  • *
  • Posts: 4
Re: Avast 6 Free and smb problem
« Reply #9 on: March 08, 2011, 02:23:31 AM »
Registered here just to post that I have this problem as well.  My shared seem to work fine for a while and then just Poof and they are no longer accessible from the WiiMC program.  Haven't played to find what parts of it are causing the problem though.

Ah well.

Offline R. Hansen

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 58
Re: Avast 6 Free and smb problem
« Reply #10 on: March 08, 2011, 02:53:36 AM »
Bump. Could someone at least tell us "We're working on it?" Or that it was fixed with the next set of signatures. It does not only affect the Wii. It affects :o Windows XP :(

If it were just the Wii, that's one thing, but my kids can't get their photos off the family sever, and that means this bug is a deal-killer.

If there's any procedure I can follow, I'm willing to install Avast 6 (or even Wireshark) and get the development team some logs. PM me with a link to instructions if I can help out.
Windows 10 Pro 1709 (16299.371) x64, 16 GB RAM, Core i5-4670, Nvidia GTX 1080 397.31 drivers, Avast 18.3.2333

Offline Pialojo

  • Newbie
  • *
  • Posts: 1
Re: Avast 6 Free and smb problem
« Reply #11 on: March 08, 2011, 08:50:23 AM »
Hi, I also have this problem with Avast 6.0.1000, Windows 7 64bit, and my Beyonwiz media centre - I get incomplete listings of files shared on the network. Disabling all shields does nothing but uninstalling Avast fixes the probelm. I tried using the IRPStackSize fix but that didn't work either. This seems to have started after the update to 6.0.1000.

Looking forward to seeing an answer to this soon. Thanks
« Last Edit: March 08, 2011, 08:57:16 AM by Pialojo »

Offline kelemvor

  • Newbie
  • *
  • Posts: 4
Re: Avast 6 Free and smb problem
« Reply #12 on: March 08, 2011, 12:33:44 PM »
For anyone that hasn't already, you can uninstall Avast 6 and then install avast 5.1.889.  Everything should start to work then.  Just be sure to est the Program Updates to Manual so you don't accidentally upgrade back to 6.

Here's a link if you need it:
http://www.filehippo.com/download_avast_antivirus/9090/

Offline aritzilla

  • Newbie
  • *
  • Posts: 14
Re: Avast 6 Free and smb problem
« Reply #13 on: March 11, 2011, 04:25:53 PM »
Any solution?

Can i try anything to fix this problem?

Offline tpogculture

  • Newbie
  • *
  • Posts: 1
Re: Avast 6 Free and smb problem
« Reply #14 on: March 15, 2011, 10:55:12 PM »
Just to re-iterate what's already been said,

Completely removing Avast 6 by,
1. downloading awsclear from avast website
2. boot to safe mode
3. run awsclear, uninstall program

Will restore your file sharing, seems to be a problem with Avast 6 Version 6.0.1000

As I'd paid for the professional license I opened a support case, no response though. Very disappointed.

Oh Well, time to search for a new anti-virus provider