Author Topic: Uninstall safezone - how  (Read 3039 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline ixjhveayinrz

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 27
Uninstall safezone - how
« on: March 15, 2011, 11:58:23 AM »
Hello,

Has anyone found a safe way of removing avast safezone? It is taking up precious space on my small laptop SSD. Thanks.

Offline danny96

  • User with Brain™
  • Advanced Poster
  • **
  • Posts: 666
  • No-malware!
Re: Uninstall safezone - how
« Reply #1 on: March 15, 2011, 12:06:40 PM »
Add or remove programs > Avast! > Change component and uncheck tick "Safezone"
Real-time protection: Brain™ and Avast! 2015.10.2.2215 -- Firewall: Windows Firewall -- Additional Protection: Web Of Trust, Adblock, NoScript -- OS: Windows 10 Build 10041 x64

Offline Lisandro

  • Avast team
  • Certainly Bot
  • *
  • Posts: 65877
Re: Uninstall safezone - how
« Reply #2 on: March 15, 2011, 12:10:02 PM »
~65Mb... Is that much?
You can use Control Panel to remove avast components... But, really, it's not that much...
The best things in life are free.

Offline ixjhveayinrz

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 27
Re: Uninstall safezone - how
« Reply #3 on: March 15, 2011, 12:36:37 PM »
Unfortunately that option does not work for me - it just tells me "Error: Cannot connect to server". I think this is an error in the setup program - it tries to update Avast instead of letting me modify it. And yes, I am using the latest version.

Is there any reason why the avast installer does not let me deselect safezone during the initial installation of Avast?

And yes, 65MB is a lot when my SSD is 2GB - my Windows folder occupies 169MB, so overall Avast takes more space that Windows... do you see anything weird about that?
« Last Edit: March 15, 2011, 12:38:10 PM by ixjhveayinrz »

doktornotor

  • Guest
Re: Uninstall safezone - how
« Reply #4 on: March 15, 2011, 12:43:53 PM »
Use the latest prerelease version if you want to save your 65MiB.

Quote
And new in v6.0.1027:
- attempt to fix new compatibility problems with GameGuard and sXe _rootkits_
- SafeZone improvements
- localization updates (including WebRep)
- improved sandbox logging
- SafeZone is now a standalone setup package (can be installed/uninstalled separately)

Offline ixjhveayinrz

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 27
Re: Uninstall safezone - how
« Reply #5 on: March 15, 2011, 01:04:25 PM »
Thank you very much, or as you say in CZ "Děkuji", doktornotor - that is exactly what I was looking for.

This saved me 87MB of space.

Offline Lisandro

  • Avast team
  • Certainly Bot
  • *
  • Posts: 65877
Re: Uninstall safezone - how
« Reply #6 on: March 15, 2011, 02:18:07 PM »
Is there any reason why the avast installer does not let me deselect safezone during the initial installation of Avast?
Did you follow custom installation?
The best things in life are free.

Offline ixjhveayinrz

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 27
Re: Uninstall safezone - how
« Reply #7 on: March 15, 2011, 03:09:42 PM »
Is there any reason why the avast installer does not let me deselect safezone during the initial installation of Avast?
Did you follow custom installation?

Yes, but for the latest OFFICIAL version - where this option is not available. The preview version does have it available though.

Offline Lisandro

  • Avast team
  • Certainly Bot
  • *
  • Posts: 65877
Re: Uninstall safezone - how
« Reply #8 on: March 16, 2011, 01:53:09 AM »
Strange, it's there on the latest beta version...
The best things in life are free.

Offline oldbelcher

  • Newbie
  • *
  • Posts: 5
Re: Uninstall safezone - how
« Reply #9 on: November 09, 2013, 05:49:10 PM »
Thanks! Tried for days to connect to my home network. Safe Zone prevented me from doing so. Once I unticked Safe Zone, all works well. I didn't want it in the first place and don't know how it appeared. Anyway, thanks for the tip. ;)

Offline DavidR

  • Avast Überevangelist
  • Certainly Bot
  • *****
  • Posts: 71863
  • No support PMs thanks
Re: Uninstall safezone - how
« Reply #10 on: November 09, 2013, 05:57:57 PM »
Thanks! Tried for days to connect to my home network. Safe Zone prevented me from doing so. Once I unticked Safe Zone, all works well. I didn't want it in the first place and don't know how it appeared. Anyway, thanks for the tip. ;)

What avast version do you have ?
This is a very old topic from 2001 (two and a half years old) relating to very old avast version 6.0. The latest avast version is avast 2014 - 9.0.2007.
Core2Duo E8300/ 4GB Ram/ WinXP ProSP3/ avast! free 2015 10.2.2218 R2-SP2/ Outpost Firewall Pro9.1/ Firefox 38.0.1, NoScript, RequestPolicy/ MailWasher Pro/ DropMyRights/ MalwareBytes AntiMalware Premium 2.1.6/ WinPatrol+/ Drive Image 7.1/ SnagIt 10.0/ avast! mobile security