Author Topic: AUTO UPDATES NOT WORKING  (Read 8370 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline delboy

  • Newbie
  • *
  • Posts: 4
AUTO UPDATES NOT WORKING
« on: November 19, 2004, 06:16:15 PM »
Avast 4.5 HE  Build 4.5.518 file vers 0447-1

i have the latest updates but have to dwnld them manually all the time now with new version. Is this a known bug in new version or my machine? thanx

Offline Lisandro

  • Avast team
  • Certainly Bot
  • *
  • Posts: 67255
Re:AUTO UPDATES NOT WORKING
« Reply #1 on: November 19, 2004, 06:26:14 PM »
No problems with autoupdates here...
Are you using a dial-up or DSL?
Have you set the Update tabs of the settings?
The best things in life are free.

Offline delboy

  • Newbie
  • *
  • Posts: 4
Re:AUTO UPDATES NOT WORKING
« Reply #2 on: November 19, 2004, 07:21:47 PM »
I am on dialup. Updates always set to auto - but they wont. i get a red error box each time and have to update manually. No probs with previous version. only new 4.5 ver.
i have dwnldd 4.5 seperately as a precaution. should i uninstall Avast completely then try to install the new version? Or leave it alone. i have copied the virus chest file just in case. If so can i use my current registration key - valid till apr 05?
thanx

Offline Eddy

  • Avast Evangelist
  • Maybe Bot
  • ***
  • Posts: 31311
  • Watching (over?) you
    • Malware removal, Biljart and other things.
Re:AUTO UPDATES NOT WORKING
« Reply #3 on: November 19, 2004, 07:54:30 PM »
What OS do you have?
If you have a NT based system, what exact service pack?

(start > run > winver)
« Last Edit: November 19, 2004, 07:55:23 PM by Eddy »

Offline Lisandro

  • Avast team
  • Certainly Bot
  • *
  • Posts: 67255
Re:AUTO UPDATES NOT WORKING
« Reply #4 on: November 19, 2004, 07:58:25 PM »
I am on dialup. Updates always set to auto - but they wont. i get a red error box each time and have to update manually.

And then it works I suppose... Strange...

i have dwnldd 4.5 seperately as a precaution. should i uninstall Avast completely then try to install the new version? Or leave it alone.

If you're on-line you can update without uninstalling.
Off-line, most probably you will need to uninstall it first.

i have copied the virus chest file just in case.

You can copy your avast4.ini file for comparison later.

If so can i use my current registration key - valid till apr 05?

Sure you can.
The best things in life are free.

Offline delboy

  • Newbie
  • *
  • Posts: 4
Re:AUTO UPDATES NOT WORKING
« Reply #5 on: November 21, 2004, 01:26:34 PM »
OK referring to updates. I started fresh and uninstalled the program. I  installed new version Home 4.5. and registered again. As b4 I still get the RED box
"Avast! Information"
[An error has occurred while attempting to update!
 click here for more info.....]
the summary says:
Information about current update:
Last encountered error: Cannot connect to download2.avast.com (66.98.252.36:80).
I am uptodate  current version 0447-1 - but had to do it manually.
Program Settings>Update(Basic) is set to automatic.

Something has changed to prevent Automatic Updates.
I had no problems with the previous version:

Should i attempt to reinstall the old version of Avast 4.
and see if the auto update works then?
My PC specs r the same. but i dont have SP 2 installed.
this looks like an Avast program error!!
I can live w/o auto updates but this is one of the best features of Avast!
any help here??

Offline Lisandro

  • Avast team
  • Certainly Bot
  • *
  • Posts: 67255
Re:AUTO UPDATES NOT WORKING
« Reply #6 on: November 21, 2004, 02:49:41 PM »
I am uptodate  current version 0447-1 - but had to do it manually.
Program Settings>Update (Basic) is set to automatic.
Something has changed to prevent Automatic Updates.
I had no problems with the previous version

If you can manually update, so it's not a firewall issue.
Can you make the delay for automatic update a little bit greater (60 seconds for instance)?
See 'Settings' on my signature (value AlwaysConnectedWaitSeconds)

Should i attempt to reinstall the old version of Avast 4 and see if the auto update works then?

No need for that but if you want, uninstall 4.5 first, boot, install 4.1.

My PC specs r the same. but i dont have SP 2 installed.

It's a pity and a problem...

This looks like an Avast program error!!
I can live w/o auto updates but this is one of the best features of Avast! any help here??

You can help yourself updating to SP2.
It does not seem to be an avast problem. There is not update problems for the most of users.
The best things in life are free.

Offline delboy

  • Newbie
  • *
  • Posts: 4
Re:AUTO UPDATES NOT WORKING
« Reply #7 on: November 21, 2004, 06:56:58 PM »
"If you can manually update, so it's not a firewall issue.
Can you make the delay for automatic update a little bit greater (60 seconds for instance)?
See 'Settings' on my signature (value AlwaysConnectedWaitSeconds"
i cant find this option. where is it?
have looked in registry and  isnt there. i have looked thru each Avast txt file. this is the Error log from the DATA folder: and found this:
21/11/2004   13:59:10   1101045550   Derek Nash   2500   ODBC function UPDATE LocalProperties SET Val = ? WHERE ((Property = 'ScanAreas') AND (Object = 1103739638)); failed. Error description: [Microsoft][ODBC Microsoft Access Driver] Could not update; currently locked by user 'admin' on machine 'DEREK'..  

will this help? How do i unlock them?

Offline Eddy

  • Avast Evangelist
  • Maybe Bot
  • ***
  • Posts: 31311
  • Watching (over?) you
    • Malware removal, Biljart and other things.
Re:AUTO UPDATES NOT WORKING
« Reply #8 on: November 21, 2004, 07:03:17 PM »
Open Avast4.ini and change ODBC to XML, see if that is making a difference.

Offline Lisandro

  • Avast team
  • Certainly Bot
  • *
  • Posts: 67255
Re:AUTO UPDATES NOT WORKING
« Reply #9 on: November 21, 2004, 10:55:09 PM »
I cant find this option. where is it?

Sorry, add that line. If you read the 1st post in that thread you will see that I say this...
Not all the values are there by default. You must add them  ;)
The best things in life are free.

Offline andyqkw

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 42
  • I'm a llama!
Re:AUTO UPDATES NOT WORKING
« Reply #10 on: November 22, 2004, 03:57:36 AM »
I've got the exact problem with Auto Update too.
I'm using Windows XP2 and is on BroadBand connection but Auto Update just doesn't works. Keeps getting the RBOD [Red Box of Death] error...

Offline Eddy

  • Avast Evangelist
  • Maybe Bot
  • ***
  • Posts: 31311
  • Watching (over?) you
    • Malware removal, Biljart and other things.
Re:AUTO UPDATES NOT WORKING
« Reply #11 on: November 22, 2004, 04:08:03 AM »
andyqkw,

what exact versionof XP and the SP do you have?
(start > run > winver)

Offline andyqkw

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 42
  • I'm a llama!
Re:AUTO UPDATES NOT WORKING
« Reply #12 on: November 22, 2004, 04:33:47 AM »
andyqkw,

what exact versionof XP and the SP do you have?
(start > run > winver)

Oops, sorry to mention it in my previous post...

Version 5.1 (Build 2600.xpsp_sp2_rtm.040803-2158 : Service Pack 2)

Offline pacman2004

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 34
Re:AUTO UPDATES NOT WORKING
« Reply #13 on: November 22, 2004, 02:35:37 PM »
Hello everybody!

I am facing same problem here also.  Using XP Home Edition Service Pack 2.

Perviously I have no problems with autoupdates at all.  
It started 2 - 3 weeks ago (while I was still using ver 4.1).

Autoupdate tried to install ver 4.5, but failed.  I had to install manually instead.  The problem did not go away after the installation of ver 4.5.  Please help !!

Offline Lisandro

  • Avast team
  • Certainly Bot
  • *
  • Posts: 67255
Re:AUTO UPDATES NOT WORKING
« Reply #14 on: November 22, 2004, 09:01:45 PM »
Can you try the build 4.5.529?
More informations here: http://forum.avast.com/index.php?board=2;action=display;threadid=9007
The best things in life are free.