Author Topic: windows 8 & avast! Internet Security suite blocks internet access  (Read 11214 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline insomnia

  • Newbie
  • *
  • Posts: 9
Hi,
Earlier i had win8 developers preview running with avast free edition and since it worked fine and i liked the program
I thought buying the "avast! Internet Security suite" version when i formatted my hdd and installed consumer preview.

however now Avast blocks my 3G connection (huawei E367 connected whit windows build-in wwan function)
 and when that occurs it either can't connect at all.. or it shows that it gets connection but gives "dns not found" when trying to get on the webpages..
Nothing seems to help (not even temporarily disabling the firewall) untill i remove the avast and reboot, then it works fine again.


as you can see it works fine after i removed the avast and rebooted.
http://www.speedtest.net/result/1879600200.png

Avast and win8 where fresh and clean installs so no earlier firewalls/antivirus programs that could affect on this.
i just couldn't find the problem.
all advices and tips are appreciated, thanks.

EDIT: changed the right avast product name..
« Last Edit: April 08, 2012, 07:12:17 PM by insomnia »

Offline Pondus

  • Probably Bot
  • ****
  • Posts: 37105
Re: windows 8 & avast pro blocks internet access
« Reply #1 on: April 06, 2012, 10:31:45 PM »
what firewall ?

Offline insomnia

  • Newbie
  • *
  • Posts: 9
Re: windows 8 & avast pro blocks internet access
« Reply #2 on: April 06, 2012, 11:11:18 PM »
ah,  my bad  :-[
 i was suppose to talk about "avast! Internet Security" but i mixed those two in a hurry.
thanks for pointing that out, i better fix the opening post and headline.  ::) :-[
« Last Edit: April 06, 2012, 11:21:27 PM by insomnia »

Offline insomnia

  • Newbie
  • *
  • Posts: 9
Re: windows 8 & avast! Internet Security blocks internet access
« Reply #3 on: April 08, 2012, 07:10:39 PM »
OK, so any ideas what to try to get this working?

the avast's firewall recognizes the internet connection at start and pops out that "home, work or public" setting dialogue..
 i choose home.. all looks good.. but the internet connection just wont work..

i tried to shutdown different parts of the avast programs from the menu --> then reboot and try to connect again to find out which part of this software is behind my connection problems.

Finally i shutdown the whole avast from the avast menu and rebooted the machine..  now it did not give me "Error 720" when connecting and it looked like it connected succesfully (status was:connected)
 but now with browsers it gave "dns errors" and I didn't have real working connection.

After removing once again the whole "internet security suite" and rebooting.. it worked..

And since i'm not a native english speaker i might write a bit confusing explanations so just ask what the hell i was trying to say if something makes no sense.
« Last Edit: April 08, 2012, 07:15:52 PM by insomnia »

Offline truefrogs

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 20
Re: windows 8 & avast! Internet Security suite blocks internet access
« Reply #4 on: April 08, 2012, 10:13:28 PM »
have you disabled the windows 8 firewall?

does avast popup with any messages saying what it has blocked?

could you make an exception for your 3G connection in the file system sheild?

and you could also try setting your network to public, see if that changes anything.


Offline insomnia

  • Newbie
  • *
  • Posts: 9
Re: windows 8 & avast! Internet Security suite blocks internet access
« Reply #5 on: April 08, 2012, 11:47:31 PM »
have you disabled the windows 8 firewall?
YES
does avast popup with any messages saying what it has blocked?
NO

Could you make an exception for your 3G connection in the file system sheild?
haven't tried this yet but I will test this one.

and you could also try setting your network to public, see if that changes anything.
Tested this, no change

Thanks for helping

Offline pelta72

  • Newbie
  • *
  • Posts: 1
Re: windows 8 & avast! Internet Security suite blocks internet access
« Reply #6 on: April 24, 2012, 03:22:41 AM »
Hi i'm Having this issue as well.

Has anyone been able to solve it?

Offline insomnia

  • Newbie
  • *
  • Posts: 9
Re: windows 8 & avast! Internet Security suite blocks internet access
« Reply #7 on: June 26, 2012, 10:44:27 AM »

nah,  i never found out what's the reason.
Closing the program down didn't help either,  only way to get the connection working again was to uninstall the software and restart.
it couldn't even update it's self.   all it did was -> after installation that "new connection found" pop-up appeared  then i clicked the "home zone" and that's all it ever sayed..

Offline SafeSurf

  • Avast Evangelist
  • Ultra Poster
  • ***
  • Posts: 5198
Re: windows 8 & avast! Internet Security suite blocks internet access
« Reply #8 on: June 26, 2012, 11:14:09 AM »
@ insomnia,

Is the program working correctly now after uninstalling and reinstalling?
Mac 10.9.4 /Safari and Firefox (NoScript/AdBlockPlus/BetterPrivacy/Ghostey)/
Vista Home Prem (same add-on's)/Avast Free/Online Armor Premium Firewall/MBAM Premium)/ Mobile MBAM.

Offline insomnia

  • Newbie
  • *
  • Posts: 9
Re: windows 8 & avast! Internet Security suite blocks internet access
« Reply #9 on: June 26, 2012, 01:45:41 PM »
Nope, i never managed to make it work.

Only way to "normalize" the pc again was to completely remove the product and NOT install it again.

from curiosity i just tried again since time has passed and updates come.

Still today, same issue except that now i'm using windows 8 release preview.

fresh install, and right after it's finished all connections lost. taking the software "off" for a while does not help.
The modem shows that the connection has been made and is active but that's it.
« Last Edit: June 26, 2012, 01:49:09 PM by insomnia »

Offline Asyn

  • Avast Überevangelist
  • Certainly Bot
  • *****
  • Posts: 72174
    • >>>  Avast Forum - Deutschsprachiger Bereich  <<<
Re: windows 8 & avast! Internet Security suite blocks internet access
« Reply #10 on: June 26, 2012, 01:54:51 PM »
Before we start, please disable Windows Defender on W8.

1. Download avast! Internet Security: http://files.avast.com/test5beta/avast_internet_security_setup.exe
2. Follow instructions: http://www.avast.com/uninstall-utility (Run this tool for all prior installed avast! versions..!!)
3. Reinstall avast! with the downloaded installer from point 1.
4. Reboot.
Win 8.1 [x64] - Avast PremSec 21.9.6660.IBC [UI.670] - EEK - Firefox ESR 78.15 [NS/uBO/PB] - TB 91.2
Avast-Tools: Secure Browser 94.0 - Cleanup 21.3 - SecureLine 5.13 - Driver Updater 21.3 - CCleaner 5.85
Avast Wissenswertes (Downloads, Anleitungen & Infos): https://forum.avast.com/index.php?topic=60523.0

Offline insomnia

  • Newbie
  • *
  • Posts: 9
Re: windows 8 & avast! Internet Security suite blocks internet access
« Reply #11 on: June 26, 2012, 02:39:34 PM »
Ok, Then?



Offline Asyn

  • Avast Überevangelist
  • Certainly Bot
  • *****
  • Posts: 72174
    • >>>  Avast Forum - Deutschsprachiger Bereich  <<<
Re: windows 8 & avast! Internet Security suite blocks internet access
« Reply #12 on: June 26, 2012, 03:07:01 PM »
Ok, Then?

Well, does it work now..??
Win 8.1 [x64] - Avast PremSec 21.9.6660.IBC [UI.670] - EEK - Firefox ESR 78.15 [NS/uBO/PB] - TB 91.2
Avast-Tools: Secure Browser 94.0 - Cleanup 21.3 - SecureLine 5.13 - Driver Updater 21.3 - CCleaner 5.85
Avast Wissenswertes (Downloads, Anleitungen & Infos): https://forum.avast.com/index.php?topic=60523.0

Offline insomnia

  • Newbie
  • *
  • Posts: 9
Re: windows 8 & avast! Internet Security suite blocks internet access
« Reply #13 on: June 26, 2012, 03:17:46 PM »
No it doesn't.
same thing as earlier, i'm typing via my phone now since i didn't uninstall it yet.
and since disabling avast doesn't help either.

Offline Asyn

  • Avast Überevangelist
  • Certainly Bot
  • *****
  • Posts: 72174
    • >>>  Avast Forum - Deutschsprachiger Bereich  <<<
Re: windows 8 & avast! Internet Security suite blocks internet access
« Reply #14 on: June 26, 2012, 03:25:57 PM »
No it doesn't.
same thing as earlier, i'm typing via my phone now since i didn't uninstall it yet.
and since disabling avast doesn't help either.

1. Did you follow the instructions..??
2. Which version did show up..?? (We had an update some minutes ago.)
Win 8.1 [x64] - Avast PremSec 21.9.6660.IBC [UI.670] - EEK - Firefox ESR 78.15 [NS/uBO/PB] - TB 91.2
Avast-Tools: Secure Browser 94.0 - Cleanup 21.3 - SecureLine 5.13 - Driver Updater 21.3 - CCleaner 5.85
Avast Wissenswertes (Downloads, Anleitungen & Infos): https://forum.avast.com/index.php?topic=60523.0