Author Topic: avast email problem after update to latest version  (Read 3102 times)

Offline chrysalis

  • Newbie
  • *
  • Posts: 13
    • Personal Message (Offline)
avast email problem after update to latest version
« on: March 19, 2012, 12:00:26 PM »
Hi

I updated avast a couple of weeks ago to version 7 using the automated upgrade feature.  PC was rebooted as well.

Initially all seemed fine but then I started noticing everytime i send an email in outlook that a blank email was left in my outbox.  No sender address etc. just blank.  The actual email still sends ok.

Then I checked inbound emails and I noticed each email is checked twice, it has the avast signature duplicated on it.

I suspect I now have 2 versions of the avast email module installed.  Although its only listed once in outlook addins.

7.01.1407

Offline Asyn

  • avast! √úberevangelist
  • Maybe Bot
  • *****
  • Posts: 24930
  • Frohe Ostern
    • >>>  avast! Forum - Deutschsprachiger Bereich  <<<
    • Personal Message (Offline)
Re: avast email problem after update to latest version
« Reply #1 on: March 19, 2012, 12:02:42 PM »
7.0.1407

Please update to the latest version 7.0.1426...!!
XP SP3 - avast! 9.0.2018 - CIS 3.14 [FW/D+] - MBAM 1.75 [On Demand] - Firefox ESR 24.4 [NS/ABP/EHH/BP] - Thunderbird 24.4 [EM/CH]
Deutschsprachiger Bereich -> avast! Wissenswertes (Downloads, Anleitungen und Infos): http://forum.avast.com/index.php?topic=60523.0

Offline chrysalis

  • Newbie
  • *
  • Posts: 13
    • Personal Message (Offline)
Re: avast email problem after update to latest version
« Reply #2 on: March 19, 2012, 12:35:34 PM »
does that fix this issue?

Offline chrysalis

  • Newbie
  • *
  • Posts: 13
    • Personal Message (Offline)
Re: avast email problem after update to latest version
« Reply #3 on: March 19, 2012, 05:26:13 PM »
I have upgraded and rebooted, the issue remains.

I can also confirm if I disable the mail shield I dont get the blank email left in my outbox.

here is a sig from last email recieved (after avast update)

Quote
avast! Antivirus <http://www.avast.com> : Inbound message clean.


Virus Database (VPS): 120319-0, 19/03/2012
Tested on: 19/03/2012 18:21:29
avast! - copyright (c) 1988-2011 AVAST Software.





---
avast! Antivirus: Inbound message clean.
Virus Database (VPS): 120319-0, 19/03/2012
Tested on: 19/03/2012 18:22:26
avast! - copyright (c) 1988-2012 AVAST Software.
http://www.avast.com

here another pre update

Quote
---
avast! Antivirus: Inbound message clean.
Virus Database (VPS): 120319-0, 19/03/2012
Tested on: 19/03/2012 18:06:43
avast! - copyright (c) 1988-2012 AVAST Software.
http://www.avast.com


________________________________________
avast! Antivirus: Inbound message clean.
Virus Database (VPS): 120319-0, 19/03/2012
Tested on: 19/03/2012 18:06:43
avast! - copyright (c) 1988-2011 AVAST Software.

also its been reported by others as well, with no fix.

http://forum.avast.com/index.php?topic=94903.msg761534#msg761534
http://195.74.76.34/index.php?topic=94640.0
« Last Edit: March 19, 2012, 05:35:51 PM by chrysalis »

Offline JeffC

  • Newbie
  • *
  • Posts: 4
    • Personal Message (Offline)
Re: avast email problem after update to latest version
« Reply #4 on: March 19, 2012, 10:55:50 PM »
I upgraded to 7.0.1426 on a Win XP Pro SP3 machine. Using MS Outlook 2003 SP3, I could not send emails unless I un-checked "Scan outbound messages" in Real-time shield->Mail Shield. (I did add my SMTP and POP3 host names and ports in even though it said that non-SSL accounts weren't needed.)

Is anyone else experiencing this?

I'm hoping this will get fixed. I love avast! and have some paid installs at work and some free at home, refer the heck out of it and install it for my clients too.

Thanks.

Offline cooby

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 377
    • Personal Message (Offline)
Re: avast email problem after update to latest version
« Reply #5 on: March 20, 2012, 04:16:52 AM »
I upgraded to 7.0.1426 on a Win XP Pro SP3 machine. Using MS Outlook 2003 SP3, I could not send emails unless I un-checked "Scan outbound messages" in Real-time shield->Mail Shield. (I did add my SMTP and POP3 host names and ports in even though it said that non-SSL accounts weren't needed.)

Is anyone else experiencing this?
Yes. Until I checked my firewall logs. It appears that avastsvc now needs the same IPs and ports as Outlook did in v6. I added rules for mail, and sending now works.
Same system as yours - Windows XP-sp3 and Outlook2003.
1. Toshiba Satellite A75, Windows XP-Pro-SP3, Avast! free 2014.9.0.2016, Sunbelt Firewall 4.7.4.0, SSM, Opera 12.16, SeaMonkey+NoScript, mvps hosts, (MalwareBytes updated and run on demand only, rarely used)
2. Toshiba Thrive tablet (rooted), AdAway (hosts), Opera, Avast Mobile Security 2.0.4304

Offline Scarrott

  • Newbie
  • *
  • Posts: 5
  • I'm a llama!
    • Personal Message (Offline)
Re: avast email problem after update to latest version
« Reply #6 on: March 20, 2012, 01:03:37 PM »
I'm getting the exact same behaviour using Outlook 2007. Every time i send an email the main email goes but leaves a copy in the outbox but a copy that has no subject or content. Not a massive deal but having to delete them from my Outbox over and over is getting annoying.

Offline Asyn

  • avast! √úberevangelist
  • Maybe Bot
  • *****
  • Posts: 24930
  • Frohe Ostern
    • >>>  avast! Forum - Deutschsprachiger Bereich  <<<
    • Personal Message (Offline)
Re: avast email problem after update to latest version
« Reply #7 on: March 20, 2012, 01:09:22 PM »
I'm getting the exact same behaviour using Outlook 2007. Every time i send an email the main email goes but leaves a copy in the outbox but a copy that has no subject or content. Not a massive deal but having to delete them from my Outbox over and over is getting annoying.

Please deactivate anti-spam in outlook for now.
XP SP3 - avast! 9.0.2018 - CIS 3.14 [FW/D+] - MBAM 1.75 [On Demand] - Firefox ESR 24.4 [NS/ABP/EHH/BP] - Thunderbird 24.4 [EM/CH]
Deutschsprachiger Bereich -> avast! Wissenswertes (Downloads, Anleitungen und Infos): http://forum.avast.com/index.php?topic=60523.0

Offline Scarrott

  • Newbie
  • *
  • Posts: 5
  • I'm a llama!
    • Personal Message (Offline)
Re: avast email problem after update to latest version
« Reply #8 on: March 20, 2012, 03:00:36 PM »
I've turned off the Junk Email filter but the same happens. The only way to stop it seems to be to disable the Avast Mail Shield. The moment I do this the duplicates stop being made.

Offline chrysalis

  • Newbie
  • *
  • Posts: 13
    • Personal Message (Offline)
Re: avast email problem after update to latest version
« Reply #9 on: March 21, 2012, 09:29:35 AM »
the only workaround (whilst keeping mail shield on) is disabling signature on inbound emails, it stops the outbox issue and the double signature.

But thats a workaround only of course and not a fix as I lose a feature doing that.

Offline RnP-PS

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 38
    • Personal Message (Offline)
Re: avast email problem after update to latest version
« Reply #10 on: March 22, 2012, 09:27:58 AM »
Another confirmation here.

Platform:
Windows 7 Pro SP1 x64
Avast 7.0.1426
Office 2010 SP1 Professional/SB&HO x86
« Last Edit: March 23, 2012, 02:42:35 PM by RnP-PS »

Offline chrysalis

  • Newbie
  • *
  • Posts: 13
    • Personal Message (Offline)
Re: avast email problem after update to latest version
« Reply #11 on: March 22, 2012, 05:05:43 PM »
if it helps my platform is

Win7 SP1 64bit
Outlook 2007 with SP3.
Avast 7.0.1426 as confirmed earlier.

Offline Scarrott

  • Newbie
  • *
  • Posts: 5
  • I'm a llama!
    • Personal Message (Offline)
Re: avast email problem after update to latest version
« Reply #12 on: April 03, 2012, 02:19:03 PM »
Just wanted to confirm that this problem is still happening. I've tried changing all sorts of settings with no change. Every time i send an email i'm still getting a blank email showing up in my Outbox.

Offline chascoxjr

  • Newbie
  • *
  • Posts: 1
    • Personal Message (Offline)
Re: avast email problem after update to latest version
« Reply #13 on: April 13, 2012, 09:52:16 PM »
Well it is April 13th and it doesn't look like Avast is going to address this problem. Time to find another antivirus program.

Offline dr.dey

  • Newbie
  • *
  • Posts: 1
    • Personal Message (Offline)
Re: avast email problem after update to latest version
« Reply #14 on: April 14, 2012, 05:21:47 PM »
"Since installing the new free version, Outlook has started putting a second email in the outbox, with no "To" (Unless it's one that has a name attached - eg. Ian Shere [ian@citruskiwi.com]), no subject and no body.  It, obviously, won't send, but the outbox gets filled up with them.

I have checked that it really is Avast by disabling Outbound Email Scanning and it doesn't happen."
=======================================================================
Yep - exactly the same experience here. The forced workaround is to disable scanning outbound mail (just unchecking "Insert note into incoming clean message"  alone doesn't fix the problem for me as suggested by ). Windows 7 64-bit Outlook 2010.  No answers from Avast! at all.  Silence is a bad policy on their part. I'd rather hear "We're aware of the problem and working on a solution" than being totally ignored.

 

Google Chrome

AVAST recommends using the FREE Google Chrome™ browser.

Download Google Chrome Now