Avast WEBforum

Avast Products => Avast Free Antivirus / Premium Security (legacy Pro Antivirus, Internet Security, Premier) => Topic started by: kjp81792 on September 05, 2015, 07:58:32 PM

Title: Pictures / images not loading on certain pages with Firefox
Post by: kjp81792 on September 05, 2015, 07:58:32 PM
For the past few days, when I go to certain web pages, the images are not appearing.  Some examples are Yahoo's main page, Yahoo images search, and Flickr.  I use the latest version of Firefox and Avast free version.  If I temporarily disable Avast shields control, the pages load ok.  When I enable it, the web pages will not show images.  If I use Internet Explorer, the pages load ok with images. It's only been doing it recently and I haven't made any changes.  Thanks.
Title: Re: Pictures / images not loading on certain pages with Firefox
Post by: xxtremexxposure2 on September 05, 2015, 08:04:54 PM
I can confirm the same thing happening when I view Yahoo's home page. Turn off web shield and the images load just fine. This has been happening for the last 2 days using Avast Free 10.3.2225 on Win 7.
Title: Re: Pictures / images not loading on certain pages with Firefox
Post by: DavidR on September 05, 2015, 08:39:06 PM
I can confirm the same thing happening when I view Yahoo's home page. Turn off web shield and the images load just fine. This has been happening for the last 2 days using Avast Free 10.3.2225 on Win 7.

The preference would be not to turn of the web shield, disable HTTPS scanning (avastUI > Settings > Active Protection > Web Shield > Customize - disable HTTPS scanning. That is a minimal action rather than completely disabling web shield.
Title: Re: Pictures / images not loading on certain pages with Firefox
Post by: hotzpacho on September 05, 2015, 08:41:18 PM
I'm having the same problem with Yahoo not loading images until the shileds are turned off.  Any suggestions?
Title: Re: Pictures / images not loading on certain pages with Firefox
Post by: DavidR on September 05, 2015, 08:57:34 PM
I'm having the same problem with Yahoo not loading images until the shileds are turned off.  Any suggestions?

Read my post above yours again.
Title: Re: Pictures / images not loading on certain pages with Firefox
Post by: lmw on September 05, 2015, 08:58:22 PM
Same thing here with both my laptops using Avast.  The Yahoo home page images on Firefox and Chrome are missing.  So frustrating.  It just started a few days ago.  I really need to know how to fix.  I've had Avast for over 10 years...never had this problem before. 

I did as the above poster suggested - disabled the HTTPS scanning.  It worked which is good.  Is it OK that the scanning is disabled???
Title: Re: Pictures / images not loading on certain pages with Firefox
Post by: DavidR on September 05, 2015, 09:01:06 PM
Isn't anyone reading the previous posts, you will find that disabling HTTPS scanning would have the desired effect.
Title: Re: Pictures / images not loading on certain pages with Firefox
Post by: hotzpacho on September 05, 2015, 09:04:29 PM
Isn't anyone reading the previous posts, you will find that disabling HTTPS scanning would have the desired effect.


Thanks DavidR, that worked.  For some reason your post wasn't visible when i was typing mine.  Do you know why HTTPS caused this and would disabling it have any negative outcomes?
Title: Re: Pictures / images not loading on certain pages with Firefox
Post by: DavidR on September 05, 2015, 09:22:44 PM
There was an issue with XP and the work around to be able to Scan HTTPS pages, but for win7 and later windows has the API required to achieve this.

Initially it was only those on XP that seemed to be experiencing this, though for some reason I didn't on this system (see signature), but now we (avast users on the forums) are seeing more win7 users having this issue. My circumstances are much changed as I'm on the latest beta stream and we had to program updates in a day, the second one I shouldn't have got (restricted on XP systems). I think some of the updates for vista and higher may well have screwed my previously stable beta build. So I can't really offer a suggestion as to why this is happening.

Again it is weird in that on my win7 netbook I'm not experiencing this, my only issue is this netbook is so underpowered everything takes ages and this is now spreading to browsing.

This really is a workaround as Disabling HTTPS is by far more preferable than disabling the web shield as that still scans HTTP pages.
Title: Re: Pictures / images not loading on certain pages with Firefox
Post by: hotzpacho on September 05, 2015, 11:11:00 PM
There was an issue with XP and the work around to be able to Scan HTTPS pages, but for win7 and later windows has the API required to achieve this.

Initially it was only those on XP that seemed to be experiencing this, though for some reason I didn't on this system (see signature), but now we (avast users on the forums) are seeing more win7 users having this issue. My circumstances are much changed as I'm on the latest beta stream and we had to program updates in a day, the second one I shouldn't have got (restricted on XP systems). I think some of the updates for vista and higher may well have screwed my previously stable beta build. So I can't really offer a suggestion as to why this is happening.

Again it is weird in that on my win7 netbook I'm not experiencing this, my only issue is this netbook is so underpowered everything takes ages and this is now spreading to browsing.

This really is a workaround as Disabling HTTPS is by far more preferable than disabling the web shield as that still scans HTTP pages.

it's back to missing images for some reason.  I'm going to test it for a few hours and get back to you
Title: Re: Pictures / images not loading on certain pages with Firefox
Post by: DavidR on September 05, 2015, 11:43:33 PM
There was an issue with XP and the work around to be able to Scan HTTPS pages, but for win7 and later windows has the API required to achieve this.

Initially it was only those on XP that seemed to be experiencing this, though for some reason I didn't on this system (see signature), but now we (avast users on the forums) are seeing more win7 users having this issue. My circumstances are much changed as I'm on the latest beta stream and we had to program updates in a day, the second one I shouldn't have got (restricted on XP systems). I think some of the updates for vista and higher may well have screwed my previously stable beta build. So I can't really offer a suggestion as to why this is happening.

Again it is weird in that on my win7 netbook I'm not experiencing this, my only issue is this netbook is so underpowered everything takes ages and this is now spreading to browsing.

This really is a workaround as Disabling HTTPS is by far more preferable than disabling the web shield as that still scans HTTP pages.

it's back to missing images for some reason.  I'm going to test it for a few hours and get back to you

Yes I have just uninstalled the latest beta for the latest regular release 10.3.2225, that version was previously working for me even on Yahoo.com. but now even that is having image issues with HTTPS scanning enabled.
Title: Re: Pictures / images not loading on certain pages with Firefox
Post by: -midnight on September 05, 2015, 11:57:07 PM
I'm having the same problem on my windows 8.1 computer.
Title: Re: Pictures / images not loading on certain pages with Firefox
Post by: DavidR on September 06, 2015, 12:00:26 AM
It becomes even more weird, even though I have disabled HTTPS scanning in the Web Shield settings - stopped and restarted the web shield - it continues to scan HTTPS pages, but the images are loaded in Yahoo.com.
Title: Re: Pictures / images not loading on certain pages with Firefox
Post by: kjp81792 on September 06, 2015, 12:00:37 AM
I tried disabling the HTTPS scanning and it's working so far.  Nice to know I'm not the only one with this issue.  Thanks for the input.
Title: Re: Pictures / images not loading on certain pages with Firefox
Post by: DavidR on September 06, 2015, 12:04:09 AM
You're welcome, lets hope avast come up with a solution quickly.
Title: Re: Pictures / images not loading on certain pages with Firefox
Post by: Kinj312 on September 06, 2015, 06:00:08 PM
Registered just to make this post.

I've been noticing this problem the past few days. I use Yahoo as my homepage so when I saw it wasn't loading images, I figured it was on Yahoo's end. Then I saw no one reporting having problems with Yahoo after a few days, figured it was on my end. Since it happened on both my computers (with Avast installed) I assumed it was my router/network issue. Then I noticed Yahoo loads just fine in Internet Explorer. So I knew it was some program I had running (Malwarebytes alongside Avast). Eventually figured out it was Avast and here I am now.

Hopefully this gets reported to Avast so they can fix this issue in the next update. This is quite frustrating as images do not load, and making my email look unreadable. Hopefully I don't have to drop using Avast.
Title: Re: Pictures / images not loading on certain pages with Firefox
Post by: DavidR on September 06, 2015, 08:07:59 PM
You can always use the suggest workaround, though I can't understand why there is a difference between browsers. Many are also seeing this in Chrome, so why not IE is strange.
Title: Re: Pictures / images not loading on certain pages with Firefox
Post by: davexnet on September 06, 2015, 08:13:56 PM
How do these kind of glaring bugs get out of beta ? For some reason, avast has done a poor job recently
with their quality control.
Title: Re: Pictures / images not loading on certain pages with Firefox
Post by: jnuse11 on September 06, 2015, 08:43:10 PM
DavidR, as a non-techie person, thanks for the suggestion to make the images reappear on Yahoo via Chrome/and/or/Firefox.  Your easy to follow solution brought back my images on the Yahoo home page.  I was sent over to this forum by another poster above who was having this same issue.  Thanks to both of you for helping resolve this annoying issue.

Also, if I used IE and went to Yahoo, it was fine, also if I went to Yahoo on my AOL browser.  I don't pretend to understand any of it...LOL...just thankful its fixed!

Very strange indeed and thanks again!
Title: Re: Pictures / images not loading on certain pages with Firefox
Post by: DavidR on September 06, 2015, 08:55:19 PM
You're welcome.
Title: Re: Pictures / images not loading on certain pages with Firefox
Post by: dmccall4 on September 07, 2015, 12:49:59 AM
I have been using Avast for 2 years on about 10 pc's that I administer and have directed dozens of others to install it on their PCs. I logged in here to inform you that your "workaround" is bogus. It is unprofessional and ineffectual to tell end users to change settings, especially settings that reduce security. This engine should have been rolled back to a working engine. People get paid to administer computers running avast and then they get blamed for issues caused by avast. The cavalier attitude about an issue that makes many popular websites unusable is ridiculous. This should have been fixed immediately. I have seen the issue in Firefox, and Google Chrome and in Windows XP, 7, 8.1 AND 10 for the several days. I am in the process of unistalling Avast and switching to your competiion. Maybe they still give a damn about their end users experience.
Title: Re: Pictures / images not loading on certain pages with Firefox
Post by: MartinZ on September 07, 2015, 01:33:45 PM
Hi,

thanks for reporting, we are working on a fix.
Title: Re: Pictures / images not loading on certain pages with Firefox
Post by: davexnet on September 07, 2015, 05:28:36 PM
Looks like it was released before it was ready.   Seems to happen often, not just avast.
Title: Re: Pictures / images not loading on certain pages with Firefox
Post by: jscarduzio on September 08, 2015, 01:16:51 AM
thx alot that worked for me  :) :) :)
Title: Re: Pictures / images not loading on certain pages with Firefox
Post by: wizzlbang on September 08, 2015, 04:28:35 AM
I ran into this too, recently, Wikipedia's logo absolutely refuses to load while avast webshield is running. Even when I copy the image's URL and try to go to it directly, the connection instantly times out. No error or blank page or anything, it just doesn't do anything.
Title: Re: Pictures / images not loading on certain pages with Firefox
Post by: NSchwender on September 08, 2015, 06:11:12 PM
I have Windows 8.1 pro 64 bits and Avast Free 10.3.2225 and in Internet Explorer 11 does not load some images.
Title: Re: Pictures / images not loading on certain pages with Firefox
Post by: Einsam on September 11, 2015, 04:27:52 AM
I am experiencing the same issue - Graphics not displaying in Firefox, primarily on the Yahoo home page.

One suggestion was "disable HTTPS scanning (avastUI > Settings > Active Protection > Web Shield > Customize - disable HTTPS scanning. That is a minimal action rather than completely disabling web shield. "

Unfortunately, when I open the UI and go to Settings, there is no Option for Active Protection - Does the Free Version not have the option to disable HTTPS Scanning?
Title: Re: Pictures / images not loading on certain pages with Firefox
Post by: DavidR on September 11, 2015, 04:46:59 PM
Yes it does, but the First Step of clicking the Settings should produce another screen and it is the second tab in this screen. Se attached image, click to expand.
Title: Re: Pictures / images not loading on certain pages with Firefox
Post by: Einsam on September 11, 2015, 10:05:07 PM
That fixed it - Thank You!

Don't know how I missed it, but did several times.
Title: Re: Pictures / images not loading on certain pages with Firefox
Post by: DavidR on September 11, 2015, 10:22:35 PM
That fixed it - Thank You!

Don't know how I missed it, but did several times.

You're welcome.

There are times when the stress levels are up that you just miss it.