Author Topic: Avast 8.1483 (*8.0.1489) causes Windows 7 Home Premium x64 to hang after startup  (Read 8307 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Asyn

  • Avast √úberevangelist
  • Certainly Bot
  • *****
  • Posts: 76079
  • Urlaub/Vacation
    • >>>  Avast Forum - Deutschsprachiger Bereich  <<<
Re: Avast 8.1483 causes Windows 7 Home Premium x64 to hang after startup
« Reply #15 on: June 12, 2013, 07:57:43 PM »
- Which avast!..?? (Free/Pro/IS/Premier)
- OS..?? (32/64 Bit..? - which SP..?)
- Other security related software installed..??
- Which AV did you use before avast!..??
W8.1 [x64] - Avast PremSec 22.7.7366.BC [UI.713] - Firefox ESR 91.11 [NS/uBO/PB] - Thunderbird 91.11
Avast-Tools: Secure Browser 103.0 - Cleanup 22.2 - SecureLine 5.18 - DriverUpdater 22.2 - CCleaner 6.01
Avast Wissenswertes (Downloads, Anleitungen & Infos): https://forum.avast.com/index.php?topic=60523.0

JohnDow

  • Guest
Re: Avast 8.1483 causes Windows 7 Home Premium x64 to hang after startup
« Reply #16 on: June 12, 2013, 08:28:29 PM »
As I mentioned in my earlier message, I'm using 64-bit Windows 7 Pro Ultimate. Only thing installed is Firefox and all the latest Windows updates. I've been using Avast for several years, probably doesn't matter that it was Norton some 10 years ago. And it's Avast Free.

Only program installed is Firefox and works fine. There's no going around it, it's a bug in Avast Free. Too much trouble for antivirus.

Offline Asyn

  • Avast √úberevangelist
  • Certainly Bot
  • *****
  • Posts: 76079
  • Urlaub/Vacation
    • >>>  Avast Forum - Deutschsprachiger Bereich  <<<
Re: Avast 8.1483 causes Windows 7 Home Premium x64 to hang after startup
« Reply #17 on: June 12, 2013, 08:32:13 PM »
1. Download avast! Free Antivirus: http://files.avast.com/iavs5x/avast_free_antivirus_setup.exe
2. Follow instructions: http://www.avast.com/uninstall-utility (Run this tool for all prior installed avast! versions..!!)
3. Reinstall avast! with the downloaded installer from point 1.
4. Reboot.
W8.1 [x64] - Avast PremSec 22.7.7366.BC [UI.713] - Firefox ESR 91.11 [NS/uBO/PB] - Thunderbird 91.11
Avast-Tools: Secure Browser 103.0 - Cleanup 22.2 - SecureLine 5.18 - DriverUpdater 22.2 - CCleaner 6.01
Avast Wissenswertes (Downloads, Anleitungen & Infos): https://forum.avast.com/index.php?topic=60523.0

jonathan_wrl

  • Guest
Re: Avast 8.1483 causes Windows 7 Home Premium x64 to hang after startup
« Reply #18 on: July 27, 2013, 03:51:17 AM »
Hi all,

Just a heads up, despite all the solutions provided in this thread, I am still experiencing this issue.

I have two laptops running on both windows 7 x32 and x64 bit edition. Both of these laptops are running avast 8.0.1489 and; have been defragged regularly, have start up programs reduced to almost none and installed avast with minimum feature (Just the AV only, without the fanciful Software Updater and stuff). Yet, the problem still occurs.

Could anyone inform the developer about this issue, I am pretty sure most windows 7 users will encounter this. Hopefully, they could resolve this by the next update.

Thank You




been

  • Guest
I've had a similar problem since Avast 7, though it's probably worse since the release of Avast 8. There's frequently a long period of black screen at start up before the desktop appears, it's never not started but the black screen sometimes lingers for long enough to give me a scare. The problem isn't sufficiently significant for me to ditch Avast, which I consider to be an excellent low-resource AV (once the computer is up and running!), but the slow start up with the black screen is an annoyance.