Author Topic: does avast 4 pro work on xp x64 and how much memory does it use?  (Read 15207 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Gabe3

  • Guest
iam looking for a antivirus app that is very good and doesent use much system resources, and a av that fully works on windows xp x64 edition, I dont know if avast is right for me yet but Iam hoping you guys can answer my questions

1st- how much memory does avast use?
2nd- will it fully work on windows xp professional x64 edition?

thanks in advance.

Offline Vlk

  • Avast CEO
  • Serious Graphoman
  • *
  • Posts: 11658
  • Please don't send me IM's. Email only. Thx.
    • ALWIL Software
Re: does avast 4 pro work on xp x64 and how much memory does it use?
« Reply #1 on: May 19, 2005, 04:55:42 PM »
Hi Gabe3 and welcome to the avast forum.

1. About 15MB RAM, 50MB hard-drive
2. Yes Sir. :)


Cheers
Vlk
If at first you don't succeed, then skydiving's not for you.

Gabe3

  • Guest
Re: does avast 4 pro work on xp x64 and how much memory does it use?
« Reply #2 on: May 19, 2005, 05:07:57 PM »
does it run in 64bit mode? that would be awesoem if it did, most of the av software out there that do work in xp x64 are running in 32bit mode, what is this one doing?  I have a hunch it still runs in 32bit mode but is just compatible with xp x64 edtion, please let me know.

Thanks.

Offline igor

  • Avast team
  • Serious Graphoman
  • *
  • Posts: 11864
    • AVAST Software
Re: does avast 4 pro work on xp x64 and how much memory does it use?
« Reply #3 on: May 19, 2005, 05:15:30 PM »
Yes, it is 32 bit, but compatible with XP x64 (it has 64 bit drivers).
Is it a problem? ;)

Gabe3

  • Guest
Re: does avast 4 pro work on xp x64 and how much memory does it use?
« Reply #4 on: May 19, 2005, 05:17:16 PM »
I kinda wish I had something that ran in 64bit mode, but well see

Offline Lisandro

  • Avast team
  • Certainly Bot
  • *
  • Posts: 67194
Re: does avast 4 pro work on xp x64 and how much memory does it use?
« Reply #5 on: May 19, 2005, 08:06:28 PM »
I kinda wish I had something that ran in 64bit mode, but well see
As far I know avast! is the only one (free) antivirus that is compatible with XP 64bits... Maybe I'm wrong  :-[
The best things in life are free.

Gabe3

  • Guest
Re: does avast 4 pro work on xp x64 and how much memory does it use?
« Reply #6 on: May 20, 2005, 04:59:21 AM »
I like it, I just wish it used around 15 or less megs, most of the time its over 15megs, but its ok I guss

MFB

  • Guest
Re: does avast 4 pro work on xp x64 and how much memory does it use?
« Reply #7 on: May 20, 2005, 05:02:19 AM »
Don't worry Gabe3, your using a program that gives you more then just, Standard and Email Shields.  ;)

Offline Vlk

  • Avast CEO
  • Serious Graphoman
  • *
  • Posts: 11658
  • Please don't send me IM's. Email only. Thx.
    • ALWIL Software
Re: does avast 4 pro work on xp x64 and how much memory does it use?
« Reply #8 on: May 20, 2005, 07:52:48 AM »
For an AV, IMHO it's generally not important if it runs as a 32-bit or 64-bit process IF it is able to deal with both 32-bit and 64-bit infectors. That means both on-access and on-demand.

Avast can. :)
If at first you don't succeed, then skydiving's not for you.

Offline lukor

  • Administrator
  • Super Poster
  • ***
  • Posts: 1884
    • AVAST Software
Re: does avast 4 pro work on xp x64 and how much memory does it use?
« Reply #9 on: May 20, 2005, 02:02:59 PM »
About the memory usage: probably it has been already discussed here many times, but avast components use many shared libraries and shared memory sections. This memory is used only once but counted several times - for every components that requires it - therefore the numbers from the memory usage column in task manager are not very accurate.

Offline Vlk

  • Avast CEO
  • Serious Graphoman
  • *
  • Posts: 11658
  • Please don't send me IM's. Email only. Thx.
    • ALWIL Software
Re: does avast 4 pro work on xp x64 and how much memory does it use?
« Reply #10 on: May 20, 2005, 03:58:25 PM »
BTW here's some additional info: http://www.avast.com/eng/x64.html
If at first you don't succeed, then skydiving's not for you.

Gabe3

  • Guest
Re: does avast 4 pro work on xp x64 and how much memory does it use?
« Reply #11 on: May 20, 2005, 05:58:44 PM »
thanks for the info

Arup

  • Guest
Re: does avast 4 pro work on xp x64 and how much memory does it use?
« Reply #12 on: May 21, 2005, 08:38:15 AM »
Runs beautifully with my dual AMD 64, the scanning speed is just out of this world as compared to the 32bit version, takes up 15.8mb on my system.

Gabe3

  • Guest
Re: does avast 4 pro work on xp x64 and how much memory does it use?
« Reply #13 on: May 24, 2005, 06:14:34 PM »
is it posable that I did a scan in 8 minutes on 60gigs of used space? I have two hard drives one a ide 80 gig and the other a sata 80 gig.  the sata is using 23gigs and the ide is using 39 gigs, I did a scan in 8 minutes, is that normal?  it seems pritty fast, Iam kinda thinking that maybe I have some sort of scan going on that doesent scan everything or something, or what, I dunno, whats the proper way to do a full system scan and detect everything

Gabe3

  • Guest
Re: does avast 4 pro work on xp x64 and how much memory does it use?
« Reply #14 on: May 24, 2005, 08:18:43 PM »
and when I select thorough scan does it just keep scaning my computer forever? it went though the same folder like a few times between a few hours