Author Topic: Avast Causes Microsoft Outlook Send/Receive Errors When it is Enabled  (Read 2625 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline mjlinden

  • Newbie
  • *
  • Posts: 3
I receive the following Microsoft Outlook errors about 70% of the time when the Avast shields are enabled. These errors prevent me from sending/receiving email. Outlook just keeps retrying every few minutes. The errors do not occur when the Avast shields are disabled. Disabling the Microsoft Outlook Avast Add-in has no effect on the problem.

"Task 'blahblah@comcast.net - Receiving' reported error (0x800CCC1A) : 'Your server does not support the connection encryption type you have specified. Try changing the encryption method. Contact your mail server administrator or Internet service provider (ISP) for additional assistance.'"

  Any ideas on how I can get Avast to play nice with Microsoft Outlook?

Offline r@vast

  • Avast team
  • Massive Poster
  • *
  • Posts: 2769
Re: Avast Causes Microsoft Outlook Send/Receive Errors When it is Enabled
« Reply #1 on: February 25, 2021, 12:56:09 PM »
Hi,

Are you using the latest version of Avast 21.1?
Are your email settings set up according to your email provider's instructions: https://www.xfinity.com/support/articles/email-client-programs-with-xfinity-email
Please also see this article.  https://answers.microsoft.com/en-us/msoffice/forum/msoffice_outlook-mso_win10-mso_365hp/error-code-0x800ccc1a/2202b756-6354-4718-acb1-6337052e76cd

Offline mjlinden

  • Newbie
  • *
  • Posts: 3
Re: Avast Causes Microsoft Outlook Send/Receive Errors When it is Enabled
« Reply #2 on: February 25, 2021, 11:53:04 PM »
  Yes, using latest Avast 21.1.

  My server settings are clearly correct because I only have problems when Avast is enabled. Avast enabled = MS Outlook errors occur. Avast disabled = MS Outlook operates correctly with no errors. Avast is clearly interfering with MS Outlook operation as I only have Outlook problems when Avast is enabled.

   Thanks, Michael

Offline r@vast

  • Avast team
  • Massive Poster
  • *
  • Posts: 2769
Re: Avast Causes Microsoft Outlook Send/Receive Errors When it is Enabled
« Reply #3 on: March 02, 2021, 11:30:20 AM »
Hi,

This behaviour might occur when the Avast Mail Shield certificate is not configured correctly. While this might not be an issue for the communication between Outlook and the mail server, it might be an issue when Avast Mail Shield is involved. Can you please specify which specific version of Outlook you are using, and please provide a screenshot of your server configuration settings in Outlook?

Offline mjlinden

  • Newbie
  • *
  • Posts: 3
Re: Avast Causes Microsoft Outlook Send/Receive Errors When it is Enabled
« Reply #4 on: March 07, 2021, 09:59:05 PM »
  While I appreciate your help, it's just not worth this much trouble. It took me five minutes to switch to Bit Defender and the problem has been solved.

  Thanks, Michael

Offline dvc

  • Newbie
  • *
  • Posts: 3
Re: Avast Causes Microsoft Outlook Send/Receive Errors When it is Enabled
« Reply #5 on: September 17, 2022, 11:54:10 PM »
Did not have this problem for years, UNTIL Avast updated program and virus definitions.
Now using Outlook 2003, any attempt to send or receive via Gmail errors, as described by other users.
Disconnecting shields for either outlook.pst or www.gmail.com does not fix the issue.
Disabling Avast shield DOES.
This proves that the issue is caused by the new Avast version.
Would like to know of any other solution before leaving Avast, thanks!

Offline r@vast

  • Avast team
  • Massive Poster
  • *
  • Posts: 2769
Re: Avast Causes Microsoft Outlook Send/Receive Errors When it is Enabled
« Reply #6 on: September 19, 2022, 10:49:07 AM »
Did not have this problem for years, UNTIL Avast updated program and virus definitions.
Now using Outlook 2003, any attempt to send or receive via Gmail errors, as described by other users.
Disconnecting shields for either outlook.pst or www.gmail.com does not fix the issue.
Disabling Avast shield DOES.
This proves that the issue is caused by the new Avast version.
Would like to know of any other solution before leaving Avast, thanks!

Hi,

Would you mind trying the beta version, please? A New fix for the Mail Shield issue has been released to beta.
1. Uninstall the stable version
2. Restart your computer
3. Download and install the new beta
4. Restart your computer
5. Check if you can send and receive emails
Download links for the new beta can be found here: https://forum.avast.com/index.php?topic=321149.0