Author Topic: Avast Service is using as much proc resources as it can get  (Read 833 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline hd.naujoks

  • Newbie
  • *
  • Posts: 11
Avast Service is using as much proc resources as it can get
« on: February 24, 2022, 11:36:13 AM »
and is extremely slowing down system. Behavior looks like a crypto mining trojan, using up to 90% if nothing else is running on system and getting sometimes reduced to 10-15% with an average of >50% with 0,7 to 0,9 GB RAM usage.

Support request # 15172530 has been filed yesterday but I will not wait for 2 days for any reaction by Avast, I'm short from a full uninstall of Avast to bring my system back under my control.

Config:
Win 10 20H2 Build: 19042.1526 MS Surface Go 128 GB SSD 8 GB RAM
Avast Premium Security: 22.1.2504 (Build 22.1.6921.709)

Offline Asyn

  • Avast Überevangelist
  • Certainly Bot
  • *****
  • Posts: 76118
  • Urlaub/Vacation
    • >>>  Avast Forum - Deutschsprachiger Bereich  <<<
Re: Avast Service is using as much proc resources as it can get
« Reply #1 on: February 24, 2022, 11:49:56 AM »
Repair Avast:
1. Avast GUI -> Settings -> Troubleshooting
2. Click on 'REPAIR APP'.
3. Follow instructions.
4. Reboot.
W8.1 [x64] - Avast PremSec 22.7.7366.BC [UI.713] - Firefox ESR 91.11 [NS/uBO/PB] - Thunderbird 91.11
Avast-Tools: Secure Browser 103.0 - Cleanup 22.2 - SecureLine 5.18 - DriverUpdater 22.2 - CCleaner 6.01
Avast Wissenswertes (Downloads, Anleitungen & Infos): https://forum.avast.com/index.php?topic=60523.0

Offline hd.naujoks

  • Newbie
  • *
  • Posts: 11
Re: Avast Service is using as much proc resources as it can get
« Reply #2 on: February 24, 2022, 07:09:48 PM »
I tried to repair AVAST and after reboot it seemed that Avast Service was consuming less P-time. But trying to work with the system again shows really bad performance. For instance opening the Avast UI takes about 80 s.
What can I do next?

"Open Recorder" minimizes the Avast window but seems to do nothing else. I activated the debug protocol too.

Offline Asyn

  • Avast Überevangelist
  • Certainly Bot
  • *****
  • Posts: 76118
  • Urlaub/Vacation
    • >>>  Avast Forum - Deutschsprachiger Bereich  <<<
Re: Avast Service is using as much proc resources as it can get
« Reply #3 on: February 25, 2022, 09:28:25 AM »
- Other security related software installed..?
- Which AV(s) did you use before Avast..?
W8.1 [x64] - Avast PremSec 22.7.7366.BC [UI.713] - Firefox ESR 91.11 [NS/uBO/PB] - Thunderbird 91.11
Avast-Tools: Secure Browser 103.0 - Cleanup 22.2 - SecureLine 5.18 - DriverUpdater 22.2 - CCleaner 6.01
Avast Wissenswertes (Downloads, Anleitungen & Infos): https://forum.avast.com/index.php?topic=60523.0

Offline hd.naujoks

  • Newbie
  • *
  • Posts: 11
Re: Avast Service is using as much proc resources as it can get
« Reply #4 on: February 25, 2022, 05:59:30 PM »
Ok, switching Avast to passive mode did the trick! System is running fine again. But that wasn't an easy one, it kept removing the check mark twice before I could make it work, probably due to the Avsat Service still running wild in the background. I then ran an Avast full scan over night to make sure there wasn't malware making Avast Service running wild, but results were perfectly fine, no problems found.

Any hint what I could do next to leave passive mode without running into the same problem again?

Offline bob3160

  • Avast Überevangelist
  • Probably Bot
  • *****
  • Posts: 47421
  • 62 Years of Happiness
    • bob3160 Protecting Yourself, Your Computer and, Your Identity
Re: Avast Service is using as much proc resources as it can get
« Reply #5 on: February 26, 2022, 12:55:42 AM »
Ok, switching Avast to passive mode did the trick! System is running fine again. But that wasn't an easy one, it kept removing the check mark twice before I could make it work, probably due to the Avsat Service still running wild in the background. I then ran an Avast full scan over night to make sure there wasn't malware making Avast Service running wild, but results were perfectly fine, no problems found.

Any hint what I could do next to leave passive mode without running into the same problem again?
Passive mode in essence turn off Avast.
Try the following:

Repair & Clean Install of Avast -> https://goo.gl/t7aJGq
Repair Avast:
Open the Avast User Interface > Menu > Settings > Troubleshooting > Repair App. > Restart the Computer or,
Control Panel> Program and Features (Add/remove program)>Select Avast> Select Repair. Reboot when completed
https://www.avast.com/faq.php?article=AVKB204

If Repair doesn't fix the problem, try the following:
If your Avast settings are not the default settings and you want them restored after the Clean Install, follow this before removing Avast.
https://goo.gl/TXjM7h
Clean Install of Avast:
https://goo.gl/4Ptzkf
If you need additional help with the Clean Install, watch this:
https://youtu.be/p-h3myRD51A
Free avast! Security Seminar: http://bit.ly/2N1eaR2  -  Important: http://www.organdonor.gov/ -- My Web Site: http://bob3160.strikingly.com/ - Win 11 Pro v21H2 64bit, 16 Gig Ram, 1TB SSD, Avast Free 22.5, How to Successfully Install Avast http://goo.gl/VLXdeRepair & Clean Install https://goo.gl/t7aJGq -- My Online Activity https://