Author Topic: Boot-Time scan issues  (Read 1188 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline rob80113

  • Newbie
  • *
  • Posts: 6
Boot-Time scan issues
« on: December 17, 2022, 03:33:39 PM »
For a month now, I have been unable to do the Boot-Time scan.  When I load up the definitions and reboot my laptop with the scan enabled, I get a blank screen with the words 'Avast AntiVirus Loading.'  Nothing happens after a while so I have to reboot it in order for Windows to reload.  Prior to this, I would have no problems with this scan.

I have the latest version of the Avast Premium Security program.  I have a laptop that is using the latest version of Windows 10. 

Do you have any ideas as to how I might fix this?

Offline waking

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 43
Re: Boot-Time scan issues
« Reply #1 on: December 17, 2022, 06:12:33 PM »
I believe there have been issues like this for some users
due to the use by Avast of the Windows Recovery Environment
with Boot-time scans.

I use AVG so can't speak definitively about options in Avast,
but you might try looking in the advanced settings in the
GEEK:AREA for an option to disable that feature.

In AVG it is

"Boot-Tine Scan: Run in Windows Recovery Environment (restart needed)"

Uncheck it to turn that feature off.

Image from AVG:


Offline chris...

  • Avast Evangelist
  • Massive Poster
  • ***
  • Posts: 2974
Re: Boot-Time scan issues
« Reply #2 on: December 17, 2022, 06:16:34 PM »
hi,
in addition:
see here for the workaround with the hidden "geek:area" menu