Author Topic: Install failed in Virtualbox XP SP3+  (Read 16017 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Lisandro

  • Avast team
  • Certainly Bot
  • *
  • Posts: 67249
Install failed in Virtualbox XP SP3+
« on: March 13, 2011, 08:08:43 PM »
I've run the setup, it downloaded and installed the three prerequisites: the IIS, the hotfix and .Net 4. The Windows CD was asked by IIS setup. No problems.
Then the sbc setup was downloaded and start to install. Once it stopped in "Installing service..." and wait there forever.
Then I restore the virtual disk and tryed again. It stopped on a "prerequisite", although that phase went without errors.

How can I install it?
By the way, after installing the prerequisites, Windows Update shows missing updates to "new" components.
I've tryed to install sbc before and after running Windows Update.

I've finished the avast Business Protection translate, but I want to see the interface...
The best things in life are free.

Offline petr.chytil

  • Quality Assurance Director
  • Avast team
  • Full Member
  • *
  • Posts: 124
Re: Install failed in Virtualbox XP SP3+
« Reply #1 on: March 14, 2011, 01:47:20 PM »
Hi Tech,
thanks for the report. Could you please be more specific about the "Installing service" part? For how long does the installer stay there? This part of installation can take more than 30 minutes. This strongly depends on the connection speed, because the installer is downloading a mirror of our update server, which contains packages for all client versions of the avast! antivirus. We are aware of this and the installer is going to display more info about the download process in the next version.

Offline RejZoR

  • Polymorphic Sheep
  • Serious Graphoman
  • *****
  • Posts: 9384
  • We are supersheep, resistance is futile!
    • RejZoR's Flock of Sheep
Re: Install failed in Virtualbox XP SP3+
« Reply #2 on: March 14, 2011, 02:12:55 PM »
I've heard quite fewtimes that VirtualPC and Virtualbox have problems with certain programs. Kaspersky and Comodo don't work properly in these two. It's possible that the same applies to avast!...
Visit my webpage Angry Sheep Blog

Offline petr.chytil

  • Quality Assurance Director
  • Avast team
  • Full Member
  • *
  • Posts: 124
Re: Install failed in Virtualbox XP SP3+
« Reply #3 on: March 14, 2011, 02:38:47 PM »
This shouldn't be the case. avast! Business Protection was heavily tested using VirtualBox version 3.2.12. This applies to both client and server part.

Then I restore the virtual disk and tryed again. It stopped on a "prerequisite", although that phase went without errors.
Tech, did you restore the machine to a clean state? Isn't it possible, that some leftovers from previous installation were still there? Especially SQL server 2008 Express? I already saw this "4154" error once, but I was unable to reproduce it again.

Offline Lisandro

  • Avast team
  • Certainly Bot
  • *
  • Posts: 67249
Re: Install failed in Virtualbox XP SP3+
« Reply #4 on: March 14, 2011, 03:29:22 PM »
This part of installation can take more than 30 minutes.
My fault then... I've quit before this...
But now I'm in trouble as I can't install at all due to the "prerequisite" blocking.
I can't get back to the "Install service..." stage.
Is there any way to do that? Uninstalling does not solve? Is there an aswClear.exe for this version?
The best things in life are free.

Offline Lisandro

  • Avast team
  • Certainly Bot
  • *
  • Posts: 67249
Re: Install failed in Virtualbox XP SP3+
« Reply #5 on: March 14, 2011, 03:32:00 PM »
Tech, did you restore the machine to a clean state? Isn't it possible, that some leftovers from previous installation were still there? Especially SQL server 2008 Express? I already saw this "4154" error once, but I was unable to reproduce it again.
I've tried to do so. Right now I need to manage how to "clean" the installation to remove this prerequisite question.
Also, should I install avast side by side with the business version? Won't it detect that the virtual machine does not have an installed antivirus? Can't I deploy it to the virtual machine?
The best things in life are free.

Offline Lisandro

  • Avast team
  • Certainly Bot
  • *
  • Posts: 67249
Re: Install failed in Virtualbox XP SP3+
« Reply #6 on: March 14, 2011, 03:53:17 PM »
I've uninstalled the SQL Server 2008 and try to install again.
I can reproduce the same prerequisite installation error.
Which is this prerequisite?
The best things in life are free.

Offline vojtech

  • Avast team
  • Advanced Poster
  • *
  • Posts: 939
    • ALWIL Software
Re: Install failed in Virtualbox XP SP3+
« Reply #7 on: March 14, 2011, 04:40:29 PM »
Hello,
please choose custom install and go to the SQL page. Are there any instances listed in the combobox under Use existing server ? If you select one and click Next, does it display an error ?

Offline Lisandro

  • Avast team
  • Certainly Bot
  • *
  • Posts: 67249
Re: Install failed in Virtualbox XP SP3+
« Reply #8 on: March 14, 2011, 04:56:04 PM »
The combobox is empty... Nothing is listed there.
The browse button also gives nothing.
The best things in life are free.

Offline vojtech

  • Avast team
  • Advanced Poster
  • *
  • Posts: 939
    • ALWIL Software
Re: Install failed in Virtualbox XP SP3+
« Reply #9 on: March 14, 2011, 05:04:06 PM »
Select 'Download and install SQL Server 2008 R2 Express', go on and post the 'Ready to install' page.

Offline Lisandro

  • Avast team
  • Certainly Bot
  • *
  • Posts: 67249
Re: Install failed in Virtualbox XP SP3+
« Reply #10 on: March 14, 2011, 07:56:26 PM »
Select 'Download and install SQL Server 2008 R2 Express', go on and post the 'Ready to install' page.
Well... It passed was I was out... and installed!
I don't know how it solved the problem...
The best things in life are free.

Offline Lisandro

  • Avast team
  • Certainly Bot
  • *
  • Posts: 67249
Re: Install failed in Virtualbox XP SP3+
« Reply #11 on: March 15, 2011, 01:52:30 AM »
Well, the interface translation is a big mess between English and Portuguese.
I'm sure the last Passolo file sent by Igor does NOT contain all the strings in English.
I'm seeing texts I've never read before, words never used.
Maybe the translators did not receive it full.

Also, there are errors in the Portuguese (like use portuguese with minus and not Caps) and I'm sure it's not on my translation.
The best things in life are free.

Offline scythe944

  • Avast Evangelist
  • Massive Poster
  • ***
  • Posts: 2913
    • My Tech Blog
Re: Install failed in Virtualbox XP SP3+
« Reply #12 on: March 15, 2011, 04:17:28 AM »
dashboard looks nice and clean though.  BIG upgrade from the current ADNM.  Look forward to playing/working with it.  ;D
For generic computer (not avast) problems, you can also visit my forum for help: http://www.jacobytech.net/forum

Offline jx

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 75
Re: Install failed in Virtualbox XP SP3+
« Reply #13 on: March 15, 2011, 09:31:16 AM »
Well, the interface translation is a big mess between English and Portuguese.
I'm sure the last Passolo file sent by Igor does NOT contain all the strings in English.
I'm seeing texts I've never read before, words never used.
Maybe the translators did not receive it full.

Also, there are errors in the Portuguese (like use portuguese with minus and not Caps) and I'm sure it's not on my translation.
Sorry about this, but we've been adding new strings each week. As the release notes say, the translations are not ready yet.

In the case when application is not able to find "localized" version of a string, it reverts to English - that's what is causing the mess in the current state.

Cheers
jx

Offline Lisandro

  • Avast team
  • Certainly Bot
  • *
  • Posts: 67249
Re: Install failed in Virtualbox XP SP3+
« Reply #14 on: March 15, 2011, 12:18:49 PM »
Ok... When Igor is ready to send the new Passolo file, just let me know :)
Seems a very user friendly version and it's working in a virtual machine (although I can't test the most network features...).
The best things in life are free.