Author Topic: Script shield bug?  (Read 9124 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline wizzlbang

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 93
Script shield bug?
« on: December 09, 2012, 09:05:44 PM »
So I'm using avast free antivirus and last night I was looking at my realtime shields and noticed only 9 scripts had been scanned that entire day. I thought that was a bit weird, so I looked at the traffic history and it looks like no scripts had been scanned at all since last Wednesday. I haven't changed by routine at all, or changed the settings. What's up?



I'm also a bit worried that there was a large spike in activity right before it stopped...

Offline DavidR

  • Avast Überevangelist
  • Certainly Bot
  • *****
  • Posts: 84118
  • No support PMs thanks
Re: Script shield bug?
« Reply #1 on: December 09, 2012, 11:21:50 PM »
Was that after you updated the program ?

What program version do you have, 7.0.1474 being the latest ?

What browser are you using ?
Windows 10 Home 2004 64bit/ Acer Aspire F15/ Intel Core i5 7200U 2.5GHz, 8GB DDR4 memory, 256GB SSD, 1TB HDD/ avast! free 20.9.2437 (build 20.9.5758.0) UI-1.0.579/ WinPatrol+/ Firefox, uBlock Origin, uMatrix/ MailWasher Pro/ Avast! Mobile Security

Offline Anarion

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 26
Re: Script shield bug?
« Reply #2 on: December 09, 2012, 11:35:01 PM »
Hmm.... I actually have the same problem. I have installed Avast IS as on demand scanner but script shield is installed. It doesn't scan anything. 7.0.1474 and Windows 8 Pro with MC x64.


Firefox 17.0.1, IE10... Doesn't matter, it scans nothing.
« Last Edit: December 09, 2012, 11:39:01 PM by Anarion »
Windows 8.1 Pro with Media Center x64 | Avast IS | MBAM on-demand

Offline DavidR

  • Avast Überevangelist
  • Certainly Bot
  • *****
  • Posts: 84118
  • No support PMs thanks
Re: Script shield bug?
« Reply #3 on: December 09, 2012, 11:43:58 PM »
I don't know if this is browser specific or not in 7.0.1474, but as far as I'm aware it doesn't work with firefox and chrome I can't vouch for IE and versions (I avoid IE).

There is a patch for the script shield, but right now I can't find any details for it. Will try and find it.

EDIT: Found it.
Please follow these steps to apply patch:

1. Close all your running web browsers and turn off self-protection mode (settings -> troubleshooting).
2. Download patched version to \Program Files\AVAST Software\avast:
3. ** NEW ** Download .sum file (save it to the same folder as .dll):
       Now avast won't replace your patched version with original DLL file.

4. Turn on self-protection.
« Last Edit: December 09, 2012, 11:46:54 PM by DavidR »
Windows 10 Home 2004 64bit/ Acer Aspire F15/ Intel Core i5 7200U 2.5GHz, 8GB DDR4 memory, 256GB SSD, 1TB HDD/ avast! free 20.9.2437 (build 20.9.5758.0) UI-1.0.579/ WinPatrol+/ Firefox, uBlock Origin, uMatrix/ MailWasher Pro/ Avast! Mobile Security

Offline DJBone

  • Avast Evangelist
  • Starting Graphoman
  • ***
  • Posts: 6335
Re: Script shield bug?
« Reply #4 on: December 09, 2012, 11:46:13 PM »
Win10 x64, APS (always latest version)
Avast Mobile Security (always latest version)

Offline Anarion

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 26
Re: Script shield bug?
« Reply #5 on: December 09, 2012, 11:53:41 PM »
I don't know if this is browser specific or not in 7.0.1474, but as far as I'm aware it doesn't work with firefox and chrome I can't vouch for IE and versions (I avoid IE).

There is a patch for the script shield, but right now I can't find any details for it. Will try and find it.

EDIT: Found it.
Please follow these steps to apply patch:

1. Close all your running web browsers and turn off self-protection mode (settings -> troubleshooting).
2. Download patched version to \Program Files\AVAST Software\avast:
3. ** NEW ** Download .sum file (save it to the same folder as .dll):
       Now avast won't replace your patched version with original DLL file.

4. Turn on self-protection.
Well... I downloaded both .sum files, disabled self protection, added sum and replaced dll files with the new ones, turned the self protection back on, started and stopped the script shield and nothing happened. Doesn't scan anything in IE10 or Firefox.
« Last Edit: December 10, 2012, 12:44:28 AM by Anarion »
Windows 8.1 Pro with Media Center x64 | Avast IS | MBAM on-demand

Offline DJBone

  • Avast Evangelist
  • Starting Graphoman
  • ***
  • Posts: 6335
Re: Script shield bug?
« Reply #6 on: December 09, 2012, 11:58:54 PM »
Have you also downloaded the right .dll-file from the post?

DJBone
Win10 x64, APS (always latest version)
Avast Mobile Security (always latest version)

Offline Anarion

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 26
Re: Script shield bug?
« Reply #7 on: December 10, 2012, 12:38:34 AM »
Have you also downloaded the right .dll-file from the post?

DJBone
Yeah, all are in avast folder (dll and sum files).

My luck...  :'( Avast really hates me. Firewall issues (ndis spam -> network connecting issues when switching network adapter or tethering), slow or impossible to access ADSL router and this... never had bsod though.
« Last Edit: December 10, 2012, 12:46:38 AM by Anarion »
Windows 8.1 Pro with Media Center x64 | Avast IS | MBAM on-demand

Offline DavidR

  • Avast Überevangelist
  • Certainly Bot
  • *****
  • Posts: 84118
  • No support PMs thanks
Re: Script shield bug?
« Reply #8 on: December 10, 2012, 01:10:27 AM »
Did you close the browser/s as in the instructions also ?

You can read the rest of that topic, just click the quote link in my post that takes you to the topic.

Whilst I don't believe it should be necessary you could reboot and see if that resolves it.
Windows 10 Home 2004 64bit/ Acer Aspire F15/ Intel Core i5 7200U 2.5GHz, 8GB DDR4 memory, 256GB SSD, 1TB HDD/ avast! free 20.9.2437 (build 20.9.5758.0) UI-1.0.579/ WinPatrol+/ Firefox, uBlock Origin, uMatrix/ MailWasher Pro/ Avast! Mobile Security

Offline Ddm5

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 135
  • H.Miku
Re: Script shield bug?
« Reply #9 on: December 10, 2012, 01:36:58 AM »
Did you close the browser/s as in the instructions also ?

You can read the rest of that topic, just click the quote link in my post that takes you to the topic.

Whilst I don't believe it should be necessary you could reboot and see if that resolves it.

I've had a problem along the same lines aswell, with my Script shield only scanning 13 Scripts a day, Tried the fix yet Explorer denys it because of another program using the files. ( Avast (?) )
Intel i5 2500k, 8gb Corsair ram, ASUS Maximus V Formula, Evga Nvidia Gtx660, 240Gb Force 3 SSD, 1Tb WD HDD. Win7 Home.
Avast! Internet Security. MalwareBytes Antimalware, McShield.
FF - Noscript, Request policy, Adblockerplus, Ghostry, Sandboxed by AIS.

Offline DavidR

  • Avast Überevangelist
  • Certainly Bot
  • *****
  • Posts: 84118
  • No support PMs thanks
Re: Script shield bug?
« Reply #10 on: December 10, 2012, 01:48:45 AM »
Presumably it is only scanning local script files then ?

Before doing any of the fix outlined you have to have closed the browsers, e.g. if IE is closed (and you don't say which version) then it shouldn't deny it. Unless you are talking about something else.
Windows 10 Home 2004 64bit/ Acer Aspire F15/ Intel Core i5 7200U 2.5GHz, 8GB DDR4 memory, 256GB SSD, 1TB HDD/ avast! free 20.9.2437 (build 20.9.5758.0) UI-1.0.579/ WinPatrol+/ Firefox, uBlock Origin, uMatrix/ MailWasher Pro/ Avast! Mobile Security

Offline -midnight

  • Super Poster
  • ***
  • Posts: 2394
Re: Script shield bug?
« Reply #11 on: December 10, 2012, 02:26:27 AM »
It works for me on Firefox, Opera and IE9.

Offline Anarion

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 26
Re: Script shield bug?
« Reply #12 on: December 10, 2012, 11:53:12 AM »
Did you close the browser/s as in the instructions also ?

You can read the rest of that topic, just click the quote link in my post that takes you to the topic.

Whilst I don't believe it should be necessary you could reboot and see if that resolves it.
Yep and restarted. I guess I have to wait 'till Avast 8 before trying to get the real time shields to work.
Windows 8.1 Pro with Media Center x64 | Avast IS | MBAM on-demand

Offline DavidR

  • Avast Überevangelist
  • Certainly Bot
  • *****
  • Posts: 84118
  • No support PMs thanks
Re: Script shield bug?
« Reply #13 on: December 10, 2012, 12:21:37 PM »
Sorry that hasn't worked for you, looks like you have some thing over and above just the script shield not working with your browser/s. Though given you are on windows 8 and on avast Internet Security (neither of which I have) that may were the real problem lies.

It might be worth looking at some of the windows 8 topics to see if there is a workaround/patch for that.

Have you tried stopping the Network Shield ?
Windows 10 Home 2004 64bit/ Acer Aspire F15/ Intel Core i5 7200U 2.5GHz, 8GB DDR4 memory, 256GB SSD, 1TB HDD/ avast! free 20.9.2437 (build 20.9.5758.0) UI-1.0.579/ WinPatrol+/ Firefox, uBlock Origin, uMatrix/ MailWasher Pro/ Avast! Mobile Security

Offline ManFromOz

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 76
Re: Script shield bug?
« Reply #14 on: December 10, 2012, 12:38:26 PM »
Windows 7 SP1 x64 - Free avast! AV 7.0.1474

I think I followed instuctions correctly.  Turned off Self Defense module.  Downloaded all files. Closed all browsers. Copied all files to \Program Files\AVAST Software\avast.

Script shield still does not appear to work when I use Firefox 17.0.1 or the latest release of Chrome.  It does appear to work in IE 9.

Have I done something wrong?  Anything else to try?

Thanks.