Author Topic: corrupted avast! service aswSP is running  (Read 30325 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Silver_Fox

  • Newbie
  • *
  • Posts: 4
corrupted avast! service aswSP is running
« on: October 18, 2013, 12:50:20 PM »
I have been running (and updating) avast! version 4.8 professional very successfully on my laptop (XP SP3) for a number of years.  The licence expires in 10 days or so.  I have a new avast licence but need to download the upgrade - avast! Pro Antivirus - which I run on other PCs.
I have downloaded avast_pro_antivirus_setup.exe but when I run the installer I get the message box "Corrupted avast! Antivirus detected" with the message "The installer has detected corrupted avast! Antivirus installation on this computer (service 'aswSP' is running), thus the installer cannot continue. Please repair your computer first."
A very detailed message.  Looking in the Winows Task Manager - Processes I cannot detect aswSP . Stop On-Access Protection of avast! 4.8 - makes no difference.  I have carried out a repair of avast! 4.8 - makes no difference.
I am loathe to remove avast! 4.8 because if I still can't install avast! Pro Antivirus then I will be left unprotected.  Any advice on how I should proceed would be much appreciated

Offline Pondus

  • Avast Überevangelist
  • Maybe Bot
  • *****
  • Posts: 27408
Re: corrupted avast! service aswSP is running
« Reply #1 on: October 18, 2013, 12:55:44 PM »
run this for all previous installed versions, then try to install

Uninstall Utility  http://www.avast.com/uninstall-utility

Chief Wiggum: Uh, no, you got the wrong number. This is 9-1…2.


Offline Silver_Fox

  • Newbie
  • *
  • Posts: 4
Re: corrupted avast! service aswSP is running
« Reply #2 on: October 18, 2013, 01:02:48 PM »
thanks for your prompt response Pondus.  I really wanted to avoid uninstalling as it could leave me unprotected - is this the only solution? How sure can I be that it will repair things?

Offline Pondus

  • Avast Überevangelist
  • Maybe Bot
  • *****
  • Posts: 27408
Re: corrupted avast! service aswSP is running
« Reply #3 on: October 18, 2013, 01:17:01 PM »
avast 4.8 is obsolete ....
and as far as i know it is not possible to install the new avast 2014 on top of it...it is a completely different program

screenshots here  http://www.softpedia.com/progScreenshots/Avast-Professional-Edition-Screenshot-6457.html




« Last Edit: October 18, 2013, 01:19:08 PM by Pondus »
Chief Wiggum: Uh, no, you got the wrong number. This is 9-1…2.


Offline Silver_Fox

  • Newbie
  • *
  • Posts: 4
Re: corrupted avast! service aswSP is running
« Reply #4 on: October 18, 2013, 01:19:47 PM »
many thanks - I'll take a deep breath and keep my fingers crossed  :)

Offline Hopper15

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 47
Re: corrupted avast! service aswSP is running
« Reply #5 on: October 18, 2013, 01:31:50 PM »
You were still running Avast 4.8? lol
Dell XPS M1530/windows vista/32 bit/4GB RAM/Avast 9 free/Comodo Firewall/Malwarebytes Pro/CCleaner

Offline Silver_Fox

  • Newbie
  • *
  • Posts: 4
Re: corrupted avast! service aswSP is running
« Reply #6 on: October 18, 2013, 01:37:43 PM »
If it ain't bust - don't fix it!  :-[

It keeps telling me in a mellifluous transatlantic tone that "virus database has been updated" so I figure as I've been (touch wood) virus free since 2009 everything is hunky dory.

Offline Pondus

  • Avast Überevangelist
  • Maybe Bot
  • *****
  • Posts: 27408
Re: corrupted avast! service aswSP is running
« Reply #7 on: October 18, 2013, 02:28:01 PM »
If it ain't bust - don't fix it!  :-[

It keeps telling me in a mellifluous transatlantic tone that "virus database has been updated" so I figure as I've been (touch wood) virus free since 2009 everything is hunky dory.
there are lots of stuff the new verion detect that old dont detect.... the world move forward you know and so does the bad guys and there new virus versions

Chief Wiggum: Uh, no, you got the wrong number. This is 9-1…2.


Offline edwhin

  • Newbie
  • *
  • Posts: 1
Re: corrupted avast! service aswSP is running
« Reply #8 on: November 03, 2013, 03:44:13 AM »
Que puedo hacer en este caso ns que hacer pueden ayudarme porfavor


 :'( :'( :'(
the installer has detected corrupted avast antivirus installation on this computer (service 'aswSP' is running), thus this installer cannot continue. Please, repair your computer first