Author Topic: High RAM usage  (Read 3031 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Fannste94

  • Newbie
  • *
  • Posts: 8
High RAM usage
« on: February 24, 2022, 01:15:47 PM »
Avast has multiple processes in the Task Manager and it's using a lot of my RAM

OS: Windows 10 Pro 64bit
CPU: AMD Ryzen 5 2600 Six-Core Processor 3.40 GHz
RAM: Crucial 8GB DDR4 Memory 2666 MHz
Motherboard: Gigabyte GA-A320M-H (rev. 1.1)
GPU: AMD Radeon RX 580 Asus 4GB GDDR5
HDD: Hitachi HDS721010CLA332 1TB
SSD: SanDisk SDSSDA-240G-G26 240 GB
Monitor: LG 22MK430H-B FullHD IPS 21.5"

Screenshot 1: https://disk.yandex.com/i/RTAx2UaNC4ZGOA
Screenshot 2: https://disk.yandex.com/i/lavHgRan9II_TA

Offline Asyn

  • Avast Überevangelist
  • Certainly Bot
  • *****
  • Posts: 76118
  • Urlaub/Vacation
    • >>>  Avast Forum - Deutschsprachiger Bereich  <<<
Re: High RAM usage
« Reply #1 on: February 24, 2022, 01:23:58 PM »
Please attach your screenshot(s), some of us don't follow external links. ;)
W8.1 [x64] - Avast PremSec 22.7.7366.BC [UI.713] - Firefox ESR 91.11 [NS/uBO/PB] - Thunderbird 91.11
Avast-Tools: Secure Browser 103.0 - Cleanup 22.2 - SecureLine 5.18 - DriverUpdater 22.2 - CCleaner 6.01
Avast Wissenswertes (Downloads, Anleitungen & Infos): https://forum.avast.com/index.php?topic=60523.0

Offline Fannste94

  • Newbie
  • *
  • Posts: 8
Re: High RAM usage
« Reply #2 on: February 24, 2022, 01:36:15 PM »
Here

Offline Asyn

  • Avast Überevangelist
  • Certainly Bot
  • *****
  • Posts: 76118
  • Urlaub/Vacation
    • >>>  Avast Forum - Deutschsprachiger Bereich  <<<
Re: High RAM usage
« Reply #3 on: February 24, 2022, 01:41:28 PM »
- Other security related software installed..?
- Which AV(s) did you use before Avast..?
W8.1 [x64] - Avast PremSec 22.7.7366.BC [UI.713] - Firefox ESR 91.11 [NS/uBO/PB] - Thunderbird 91.11
Avast-Tools: Secure Browser 103.0 - Cleanup 22.2 - SecureLine 5.18 - DriverUpdater 22.2 - CCleaner 6.01
Avast Wissenswertes (Downloads, Anleitungen & Infos): https://forum.avast.com/index.php?topic=60523.0

Offline DavidR

  • Avast Überevangelist
  • Certainly Bot
  • *****
  • Posts: 86928
  • No support PMs thanks
Re: High RAM usage
« Reply #4 on: February 24, 2022, 02:33:58 PM »
Given your image, Avast's memory use is moderate added together it comes a little over100MB

I also see BraveSoftware Update and the (32 bit entry), which is also low. However if there was a software update in process this could cause a spike in Avast CPU activity and possible memory usage.  When RAM is high order the Task Manager by RAM usage and see just what is the highest user.

The biggest culprit for memory usage on my system is my browser Firefox, the more tabs open the more RAM used.  I only have 8GB of RAM on this system and it doesn't often get what I would call high 75-80% or higher.

RAM is there to be used, it speeds up your system, by not having to constantly move data out of memory into the pagefile. 

How much RAM is on your system ?
Windows 10 Home 64bit/ Acer Aspire F15/ Intel Core i5 7200U 2.5GHz, 8GB DDR4 memory, 256GB SSD, 1TB HDD/ avast! free 22.9.6034 (build 22.9.7554.734) UI 1.0.728/ Firefox, uBlock Origin, uMatrix/ MailWasher Pro/ Avast! Mobile Security

Offline Fannste94

  • Newbie
  • *
  • Posts: 8
Re: High RAM usage
« Reply #5 on: February 24, 2022, 02:54:36 PM »
- Other security related software installed..?
- Which AV(s) did you use before Avast..?
Only Avast, I used Kaspersky free antivirus

Offline Fannste94

  • Newbie
  • *
  • Posts: 8
Re: High RAM usage
« Reply #6 on: February 24, 2022, 02:57:38 PM »
Given your image, Avast's memory use is moderate added together it comes a little over100MB

I also see BraveSoftware Update and the (32 bit entry), which is also low. However if there was a software update in process this could cause a spike in Avast CPU activity and possible memory usage.  When RAM is high order the Task Manager by RAM usage and see just what is the highest user.

The biggest culprit for memory usage on my system is my browser Firefox, the more tabs open the more RAM used.  I only have 8GB of RAM on this system and it doesn't often get what I would call high 75-80% or higher.

RAM is there to be used, it speeds up your system, by not having to constantly move data out of memory into the pagefile. 

How much RAM is on your system ?
Yes Brave also uses a lot of my RAM (around 1GB), I have 8GB of RAM I also posted the specs above on the first post

Offline Asyn

  • Avast Überevangelist
  • Certainly Bot
  • *****
  • Posts: 76118
  • Urlaub/Vacation
    • >>>  Avast Forum - Deutschsprachiger Bereich  <<<
Re: High RAM usage
« Reply #7 on: February 24, 2022, 03:41:11 PM »
Given your image, Avast's memory use is moderate added together it comes a little over100MB
Good point Dave, can't see/find any issue either (referencing the screenshot).
W8.1 [x64] - Avast PremSec 22.7.7366.BC [UI.713] - Firefox ESR 91.11 [NS/uBO/PB] - Thunderbird 91.11
Avast-Tools: Secure Browser 103.0 - Cleanup 22.2 - SecureLine 5.18 - DriverUpdater 22.2 - CCleaner 6.01
Avast Wissenswertes (Downloads, Anleitungen & Infos): https://forum.avast.com/index.php?topic=60523.0

Offline Fannste94

  • Newbie
  • *
  • Posts: 8
Re: High RAM usage
« Reply #8 on: February 24, 2022, 04:26:40 PM »
Still I don't know why does it have multiple same processes, maybe it's a bug

Offline Asyn

  • Avast Überevangelist
  • Certainly Bot
  • *****
  • Posts: 76118
  • Urlaub/Vacation
    • >>>  Avast Forum - Deutschsprachiger Bereich  <<<
Re: High RAM usage
« Reply #9 on: February 24, 2022, 04:28:13 PM »
Still I don't know why does it have multiple same processes, maybe it's a bug
Nope, that's normal.
W8.1 [x64] - Avast PremSec 22.7.7366.BC [UI.713] - Firefox ESR 91.11 [NS/uBO/PB] - Thunderbird 91.11
Avast-Tools: Secure Browser 103.0 - Cleanup 22.2 - SecureLine 5.18 - DriverUpdater 22.2 - CCleaner 6.01
Avast Wissenswertes (Downloads, Anleitungen & Infos): https://forum.avast.com/index.php?topic=60523.0

Offline Fannste94

  • Newbie
  • *
  • Posts: 8
Re: High RAM usage
« Reply #10 on: February 24, 2022, 04:38:05 PM »
Still I don't know why does it have multiple same processes, maybe it's a bug
Nope, that's normal.
Weird, I used Kaspersky and Malwarebytes and they have only one process like this https://uploads-eu-west-1.insided.com/kaspersky-en/attachment/7f535b5f-55ed-427f-8979-c849b6d654d0.png

Offline DavidR

  • Avast Überevangelist
  • Certainly Bot
  • *****
  • Posts: 86928
  • No support PMs thanks
Re: High RAM usage
« Reply #11 on: February 24, 2022, 05:36:20 PM »
Still I don't know why does it have multiple same processes, maybe it's a bug
Nope, that's normal.

Yes its normal.  Its called multi-tasking, rather than one process doing multiple tasks.

Just check how many processes are used by your browser, also see my second image and firefox is using 11 processes grouped together.  Currently it is using 10 processes grouped together.
Windows 10 Home 64bit/ Acer Aspire F15/ Intel Core i5 7200U 2.5GHz, 8GB DDR4 memory, 256GB SSD, 1TB HDD/ avast! free 22.9.6034 (build 22.9.7554.734) UI 1.0.728/ Firefox, uBlock Origin, uMatrix/ MailWasher Pro/ Avast! Mobile Security

Offline Fannste94

  • Newbie
  • *
  • Posts: 8
Re: High RAM usage
« Reply #12 on: February 24, 2022, 06:13:36 PM »
Still I don't know why does it have multiple same processes, maybe it's a bug
Nope, that's normal.

Yes its normal.  Its called multi-tasking, rather than one process doing multiple tasks.

Just check how many processes are used by your browser, also see my second image and firefox is using 11 processes grouped together.  Currently it is using 10 processes grouped together.
Same with Brave

Offline DavidR

  • Avast Überevangelist
  • Certainly Bot
  • *****
  • Posts: 86928
  • No support PMs thanks
Re: High RAM usage
« Reply #13 on: February 24, 2022, 06:55:15 PM »
Still I don't know why does it have multiple same processes, maybe it's a bug
Nope, that's normal.

Yes its normal.  Its called multi-tasking, rather than one process doing multiple tasks.

Just check how many processes are used by your browser, also see my second image and firefox is using 11 processes grouped together.  Currently it is using 10 processes grouped together.
Same with Brave

Yes multi tasking at work, long gone are the days of one or two processes for your browser.

You must have a lot of tabs open as in Firefox usually it equates to one per tab plus a couple.
Windows 10 Home 64bit/ Acer Aspire F15/ Intel Core i5 7200U 2.5GHz, 8GB DDR4 memory, 256GB SSD, 1TB HDD/ avast! free 22.9.6034 (build 22.9.7554.734) UI 1.0.728/ Firefox, uBlock Origin, uMatrix/ MailWasher Pro/ Avast! Mobile Security

Offline Fannste94

  • Newbie
  • *
  • Posts: 8
Re: High RAM usage
« Reply #14 on: February 24, 2022, 09:14:39 PM »
Still I don't know why does it have multiple same processes, maybe it's a bug
Nope, that's normal.

Yes its normal.  Its called multi-tasking, rather than one process doing multiple tasks.

Just check how many processes are used by your browser, also see my second image and firefox is using 11 processes grouped together.  Currently it is using 10 processes grouped together.
Same with Brave

Yes multi tasking at work, long gone are the days of one or two processes for your browser.

You must have a lot of tabs open as in Firefox usually it equates to one per tab plus a couple.
I don't actually I only have a couple of tabs open, I don't know why Brave uses so much RAM now and it didn't before