Author Topic: Good Bye Avast - I need my CPU Back  (Read 94317 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline mayakovski

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 40
  • No matter where you go, there you are.
Good Bye Avast - I need my CPU Back
« on: March 11, 2010, 03:02:05 AM »
Well it's been fun.

I have been a happy Avast user since 2003, used it at home, in my company and have used it for the companies I used to support.  But no more, I simply cannot use an AV program that regularly uses between 80% and 100% of my CPU doing nothing and eats up around 100 MB of RAM even with all shields off..

Even when I disable all shields and having nothing but Windows XP SP3 running the AvastSvc.exe hogs the CPU almost non stop.

This started happening about 5 days ago to all 3 of my computers, I have ensured everything is up to date, uninstalled malwarebytes, made sure no other Anti-Virus programs are running and still the same thing.  The systems are basically unusable due to the Avast use of the CPU.  The most amazing thing is that this even happens with all shields disabled.

This was happening to my Toshiba laptop with 1.7GHz and 512 MB RAM, to my work machine with 2.8GHz and 1 GB RAM and to my gaming system with 3.0GHz and 2 GB RAM.

I have removed Avast 5 from all 3 systems and installed Avira, now my systems are back to working again.

I'll try Avast again someday once the bugs have been worked out of version 5.

Offline maxwachtel

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 54
  • Lord,protect me from my own stupidity.
    • Keeping Windows Clean
Re: Good Bye Avast - I need my CPU Back
« Reply #1 on: March 11, 2010, 03:17:51 AM »
Something is wrong with your install. I just checked my system and the report was
AvastSvc.exe 00 cpu,mem 13.9,peak mem 30.2
Running w2k 233mz/160mb
Programs I use, all can be run from a USB drive: BPBible, Opera@USB, WeatherMate, Rainlendar, HostsXpert, Homer, IrfanView,PDFX-Change, IZArc, SoftMaker2006(Office), Defraggler, CCleaner, PStart
My system-Old PII, W2KSP4 Laptop

Offline mayakovski

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 40
  • No matter where you go, there you are.
Re: Good Bye Avast - I need my CPU Back
« Reply #2 on: March 11, 2010, 03:27:03 AM »
Something is wrong with your install. I just checked my system and the report was
AvastSvc.exe 00 cpu,mem 13.9,peak mem 30.2
Running w2k 233mz/160mb

Not sure how it could be the install as this happened on all three of my computers.  And one of them (the gaming one) I wiped blank, reinstalled Windows XP, installed Avast 5, and that was it, as soon as the system rebooted AvastSvc.exe went crazy and acted as before.

Offline DavidR

  • Avast √úberevangelist
  • Certainly Bot
  • *****
  • Posts: 85070
  • No support PMs thanks
Re: Good Bye Avast - I need my CPU Back
« Reply #3 on: March 11, 2010, 03:33:32 AM »
No such problem on mine XP Pro SP3, image of cpu and resources taken whilst viewing this topic.
Windows 10 Home 64bit/ Acer Aspire F15/ Intel Core i5 7200U 2.5GHz, 8GB DDR4 memory, 256GB SSD, 1TB HDD/ avast! free 21.4.2464 (build 21.4.6266.561) UI 1.0.639/ Firefox, uBlock Origin, uMatrix/ MailWasher Pro/ Avast! Mobile Security

Offline faust

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 24
Re: Good Bye Avast - I need my CPU Back
« Reply #4 on: March 11, 2010, 03:41:45 AM »
No problems here, either, on my XP Pro SP3 machine, though I did have an odd persistent surge in "System" CPU use that *appeared* to be associated with the newly installed v5.0, but that resolved itself after a reboot.

Offline maxwachtel

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 54
  • Lord,protect me from my own stupidity.
    • Keeping Windows Clean
Re: Good Bye Avast - I need my CPU Back
« Reply #5 on: March 11, 2010, 04:23:20 AM »
What version of avast are you using? free? pro? suite?
Programs I use, all can be run from a USB drive: BPBible, Opera@USB, WeatherMate, Rainlendar, HostsXpert, Homer, IrfanView,PDFX-Change, IZArc, SoftMaker2006(Office), Defraggler, CCleaner, PStart
My system-Old PII, W2KSP4 Laptop

Offline mayakovski

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 40
  • No matter where you go, there you are.
Re: Good Bye Avast - I need my CPU Back
« Reply #6 on: March 11, 2010, 04:34:52 AM »
What version of avast are you using? free? pro? suite?

Was using the most up to date version of 5, the free version.

Offline cazoza

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 140
  • a pretty malwarefighter! dont u think?
Re: Good Bye Avast - I need my CPU Back
« Reply #7 on: March 11, 2010, 05:46:14 AM »
Well pal, we need the version number you were using if you want us to help you, because that statement of latest version doesn't help, because avast 5 since release date have had some more builds, and the latest is v5.0.462. And if you were using a previous build, maybe the newest have that issues solved. So, what version you were using?
Our actions define who we are

MoBo ASUS P5QC
ATI HD3650 1 Gb RAM PCI-E 2.0
Win 7 Ultimate x64
Quad Core q6600 2.4 GHz
8 Gb RAM DDR2 800 MHz
500 Gb HDD SATA2 32 Mb Buffer 7200 RPM

Avast 5.0.462 Free
Outpost Firewall Pro 2009 v6.7.3

Offline Shiw Liang

  • Avast Evangelist
  • Super Poster
  • ***
  • Posts: 1436
Re: Good Bye Avast - I need my CPU Back
« Reply #8 on: March 11, 2010, 11:33:50 AM »
It seem that it was 4.8

Offline Vlk

  • Avast CEO
  • Serious Graphoman
  • *
  • Posts: 11664
  • Please don't send me IM's. Email only. Thx.
    • ALWIL Software
Re: Good Bye Avast - I need my CPU Back
« Reply #9 on: March 11, 2010, 12:42:24 PM »
The CPU hogging problems are usually fairly easy to diagnose - we just need a dump of the offending process. It's usually very fast then to explain what's going on.

BTW you don't have any scheduled scans, rights?

If at first you don't succeed, then skydiving's not for you.

Offline Maxal

  • Newbie
  • *
  • Posts: 1
Re: Good Bye Avast - I need my CPU Back
« Reply #10 on: March 11, 2010, 06:27:35 PM »
Hello,

i do have similar problem, cpu usage of 40-50% on laptop with no active scans going on.
avast version 5.0.462, virus definition 100311-0
started few days ago.

laptop specs: intel Core2 Duo CPU T5870 @ 2.00GHz, 2gb ram.


Offline mayakovski

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 40
  • No matter where you go, there you are.
Re: Good Bye Avast - I need my CPU Back
« Reply #11 on: March 11, 2010, 06:36:18 PM »
Well pal, we need the version number you were using if you want us to help you, because that statement of latest version doesn't help, because avast 5 since release date have had some more builds, and the latest is v5.0.462. And if you were using a previous build, maybe the newest have that issues solved. So, what version you were using?

Hey;

Well the last machine was uninstalled yesterday afternoon, and that was after I had just run both update modules, so I guess the version specifically was what was current yesterday at about 2:00PM.

Offline cazoza

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 140
  • a pretty malwarefighter! dont u think?
Re: Good Bye Avast - I need my CPU Back
« Reply #12 on: March 12, 2010, 10:53:29 PM »
Mmmm, i'm the same, i dont know if u are using v4.8 or v5. But what it seems to me is that you are using version 5.0.462. Or am i wrong? Is the avast icon blue or orange?
Our actions define who we are

MoBo ASUS P5QC
ATI HD3650 1 Gb RAM PCI-E 2.0
Win 7 Ultimate x64
Quad Core q6600 2.4 GHz
8 Gb RAM DDR2 800 MHz
500 Gb HDD SATA2 32 Mb Buffer 7200 RPM

Avast 5.0.462 Free
Outpost Firewall Pro 2009 v6.7.3

Offline Mr.Agent

  • Avast Evangelist
  • Massive Poster
  • ***
  • Posts: 2769
  • Proud to be an avast! user.
Re: Good Bye Avast - I need my CPU Back
« Reply #13 on: March 13, 2010, 02:36:59 PM »
me its run really fine here. take about 17-18k and 7-8k ;D

Offline sharp

  • Newbie
  • *
  • Posts: 1
Re: Good Bye Avast - I need my CPU Back
« Reply #14 on: March 13, 2010, 11:32:20 PM »
Same for me.

Since I've switched to the new avast release, I notice that the "system" process sometimes uses almost 100% CPU.
I didn't connect that with avast until I decided today to investigate further.
After using tools like process explorer and kernrate, I realized that the culprit was actually an avast process.
I turned off all the avast services and magically, the system process went down to almost 0%. I turned them on and it went back to 90%.
So... good bye avast... too bad... I have to find a new antivirus  :(