Author Topic: Avast 5.0 problem  (Read 5024 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bennieboj

  • Guest
Avast 5.0 problem
« on: June 22, 2010, 01:38:46 PM »
I'm sick of this, sorry to start this way.
I usually had avast 4.8 (free) which worked fine, afer that I installed avast 5.0 (also free). Today I had to go back to a certain sytem restore point since my screen settings were messed up, set to 4 bits etc etc...

So I chose the most recent checkpoint, the installation of avast 5.0.
I restored teh checkpoint and noticed that no Anitvirus was installed (logical since avast 4.8 was deleted and 5.0 wans't yet installed.
I installed avast 5.0. I saw that the service wasn't running on first startup. it said 'UNSECURED' or something. There was a big button 'fix this' next to it, I clicked on it, nothing happened.
Under that there was a button resart system, once again nothin happened. I went to the registration part of the program, it said registered in green letters, untill next month. I could still click on register.. I clicked and it told me that my license was about to run out in 0 days.
Before the system restore point it runned just fine.
I was furious, so I tried to uninstall 5.0 and reinstall 4.8, it failed at some point because the registration key the site gave me was wrong or something. Now I reinstalled 5.0 without working shields or anything. I do have other virus prgrams to keep me safe though.

Can someone PLEASE help me ?

I'm not stupid I do ICT studies, this thing is just f***** up.

system specs:
Operating System: Windows XP Home Edition (5.1, Build 2600) Service Pack 3 (2600.xpsp_sp3_gdr.090804-1435)
Language: Dutch (Regional Setting: Dutch)
System Manufacturer: System manufacturer
System Model: System Product Name
BIOS: BIOS Date: 07/28/09 13:50:19 Ver: 08.00.15
Processor: Intel® Core™ i5 CPU 750 @ 2.67GHz (4 CPUs)
Graphics Card: GeForce GTS 250
Memory: 3062MB RAM
Page File: 421MB used, 4527MB available
Windows Dir: C:\WINDOWS
DirectX Version: DirectX 9.0c (4.09.0000.0904)
DX Setup Parameters: Not found
DxDiag Version: 5.03.2600.5512 32bit Unicode

Thx in adv

Offline Asyn

  • Avast Überevangelist
  • Certainly Bot
  • *****
  • Posts: 76028
    • >>>  Avast Forum - Deutschsprachiger Bereich  <<<
Re: Avast 5.0 problem
« Reply #1 on: June 22, 2010, 01:50:20 PM »
Please post any security related programs running on that machine...!
asyn
W8.1 [x64] - Avast Free AV 23.3.8047.BC [UI.757] - Firefox ESR 102.9 [NS/uBO/PB] - Thunderbird 102.9.1
Avast-Tools: Secure Browser 109.0 - Cleanup 23.1 - SecureLine 5.18 - DriverUpdater 23.1 - CCleaner 6.01
Avast Wissenswertes (Downloads, Anleitungen & Infos): https://forum.avast.com/index.php?topic=60523.0

Bennieboj

  • Guest
Re: Avast 5.0 problem
« Reply #2 on: June 22, 2010, 01:54:03 PM »
Please post any security related programs running on that machine...!
asyn


atm adaware,
btw this is not the machine with the problem (this one has avast 5.0 free which is worked, like on the other before the system restore)

Offline Asyn

  • Avast Überevangelist
  • Certainly Bot
  • *****
  • Posts: 76028
    • >>>  Avast Forum - Deutschsprachiger Bereich  <<<
Re: Avast 5.0 problem
« Reply #3 on: June 22, 2010, 01:59:43 PM »
atm adaware,
btw this is not the machine with the problem (this one has avast 5.0 free which is worked, like on the other before the system restore)

So please post any security related programs that are on the machine with the problem..!
You mentioned something about another AV in your first post...!!?
Also firewalls and other stuff would be interesting.
asyn
W8.1 [x64] - Avast Free AV 23.3.8047.BC [UI.757] - Firefox ESR 102.9 [NS/uBO/PB] - Thunderbird 102.9.1
Avast-Tools: Secure Browser 109.0 - Cleanup 23.1 - SecureLine 5.18 - DriverUpdater 23.1 - CCleaner 6.01
Avast Wissenswertes (Downloads, Anleitungen & Infos): https://forum.avast.com/index.php?topic=60523.0

Bennieboj

  • Guest
Re: Avast 5.0 problem
« Reply #4 on: June 22, 2010, 02:15:28 PM »
atm adaware,
btw this is not the machine with the problem (this one has avast 5.0 free which is worked, like on the other before the system restore)

So please post any security related programs that are on the machine with the problem..!
You mentioned something about another AV in your first post...!!?
Also firewalls and other stuff would be interesting.
asyn


so if Adaware (which I mentioned in the post above) isn't considered as an protection program, there is none.
And btw Adaware worked with avast 5.0 untill I had to reset the sytem through a system restore point.
firewalls: simply windows firewall, the one from adaware

but I don't see what's the problem now, all those programs worked nicely together and now after the sytem restore avast 5.0 doesn't work (I can install it but the ervice isn't running)
and the serial for avast 4.8 won't get accepted which is awkward wince I got it from this goddamn site.

I still don't see the problem

Offline Asyn

  • Avast Überevangelist
  • Certainly Bot
  • *****
  • Posts: 76028
    • >>>  Avast Forum - Deutschsprachiger Bereich  <<<
Re: Avast 5.0 problem
« Reply #5 on: June 22, 2010, 02:22:18 PM »
1. Use this in safe mode: http://www.avast.com/uninstall-utility
2. Reinstall avast 5.0.545. (I would drop adaware first...)
3. Next time you use the system restore, disable the avast self defence first..! (Don't forget to reenable it afterwards..!!!)
asyn
W8.1 [x64] - Avast Free AV 23.3.8047.BC [UI.757] - Firefox ESR 102.9 [NS/uBO/PB] - Thunderbird 102.9.1
Avast-Tools: Secure Browser 109.0 - Cleanup 23.1 - SecureLine 5.18 - DriverUpdater 23.1 - CCleaner 6.01
Avast Wissenswertes (Downloads, Anleitungen & Infos): https://forum.avast.com/index.php?topic=60523.0

Bennieboj

  • Guest
Re: Avast 5.0 problem
« Reply #6 on: June 22, 2010, 02:29:15 PM »
1. Use this in safe mode: http://www.avast.com/uninstall-utility
2. Reinstall avast 5.0.545. (I would drop adaware first...)
3. Next time you use the system restore, disable the avast self defence first..! (Don't forget to reenable it afterwards..!!!)
asyn


one question: how do I disable the avast self defence if I may ask ?
hopefully I won't need system restore anymore =p (but I'll think of you warning in the future)
I can't perform those action right now since I have exams, Ill do it tomorrow^^

Thanks for your time and effort.

Offline Asyn

  • Avast Überevangelist
  • Certainly Bot
  • *****
  • Posts: 76028
    • >>>  Avast Forum - Deutschsprachiger Bereich  <<<
Re: Avast 5.0 problem
« Reply #7 on: June 22, 2010, 02:34:50 PM »
1. one question: how do I disable the avast self defence if I may ask ?
2. ...since I have exams, Ill do it tomorrow^^
3. Thanks for your time and effort.

1. settings - troubleshooting
2. Good luck for your exams..!
3. You're welcome..!
asyn
W8.1 [x64] - Avast Free AV 23.3.8047.BC [UI.757] - Firefox ESR 102.9 [NS/uBO/PB] - Thunderbird 102.9.1
Avast-Tools: Secure Browser 109.0 - Cleanup 23.1 - SecureLine 5.18 - DriverUpdater 23.1 - CCleaner 6.01
Avast Wissenswertes (Downloads, Anleitungen & Infos): https://forum.avast.com/index.php?topic=60523.0

GloobyGoob

  • Guest
Re: Avast 5.0 problem
« Reply #8 on: June 22, 2010, 02:40:53 PM »
First, uninstall avast in Add/Remove Programs, then use the uninstall utility in safe mode as asyn suggested. To disable the avast self-defense, go to settings in the upper-right hand corner, and click the troubleshooting tab. Then uncheck the option that says 'enable self-defense module.' Also, Adaware has been known to conflict with some AV's, so I wouldn't use that. A better program would be Malwarebytes. System Restore causes problems with avast, so I recommend yo don't use it until the next program update, you can read more about it in these forums. Hope this helps :)

Bennieboj

  • Guest
Re: Avast 5.0 problem
« Reply #9 on: June 22, 2010, 02:56:53 PM »
First, uninstall avast in Add/Remove Programs, then use the uninstall utility in safe mode as asyn suggested. To disable the avast self-defense, go to settings in the upper-right hand corner, and click the troubleshooting tab. Then uncheck the option that says 'enable self-defense module.' Also, Adaware has been known to conflict with some AV's, so I wouldn't use that. A better program would be Malwarebytes. System Restore causes problems with avast, so I recommend yo don't use it until the next program update, you can read more about it in these forums. Hope this helps :)

thx for the info,
btw I have malwarebytes and many other programs (like HijackThis), just not installed right now :)
« Last Edit: June 22, 2010, 04:08:12 PM by Bennieboj »

Bennieboj

  • Guest
Re: Avast 5.0 problem
« Reply #10 on: June 23, 2010, 12:36:02 PM »
I used this method and it worked like a charm ;D
Thx Asyn and GloobyGoob for the good help!

Offline Asyn

  • Avast Überevangelist
  • Certainly Bot
  • *****
  • Posts: 76028
    • >>>  Avast Forum - Deutschsprachiger Bereich  <<<
Re: Avast 5.0 problem
« Reply #11 on: June 23, 2010, 12:49:09 PM »
I used this method and it worked like a charm ;D
Thx Asyn and GloobyGoob for the good help!

You're welcome..!!
Btw, problems with system restore should be fixed now in this new PR build...!
http://forum.avast.com/index.php?topic=61045.0
asyn
W8.1 [x64] - Avast Free AV 23.3.8047.BC [UI.757] - Firefox ESR 102.9 [NS/uBO/PB] - Thunderbird 102.9.1
Avast-Tools: Secure Browser 109.0 - Cleanup 23.1 - SecureLine 5.18 - DriverUpdater 23.1 - CCleaner 6.01
Avast Wissenswertes (Downloads, Anleitungen & Infos): https://forum.avast.com/index.php?topic=60523.0