Author Topic: Windows7 does not detect avast after update  (Read 10756 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Jplayer

  • Newbie
  • *
  • Posts: 12
Windows7 does not detect avast after update
« on: May 09, 2011, 01:34:19 PM »
Hello,

I have had avast internet security running on this box for a while now and all was well till the day before yesterday.
I did an update run and updated both the engine and definitions and also the program update.
Before i never had gotten this message but after i did the update now i get the message from the
windows action center about not detecting an antivirus on the system.
I am running Windows 7 Ultimate 64bit

Avast Internet Security
Program Version:6.0.1091
Virus Definitions Version: 110509-0
All the settings in Avast are set to defaults and i do not mess with them.
 
I have ran scans on the system and there is no virus or anything else wrong, i could not find any
other messages in the action center logs except for an incompatibility message about a pc cam i tried
to use a while back which was incompatible with 64 bit windows. I do keep my program and definitions
updated regularly and never have had this issue before.

Why has this recent update caused this problem and what do i need to do?

Thanks for any help

John Player

Offline Zyndstoff (aka Steven Gail)

  • Avast Evangelist
  • Massive Poster
  • ***
  • Posts: 2610
  • I can resist anything except temptation.
    • tex62
Re: Windows7 does not detect avast after update
« Reply #1 on: May 09, 2011, 01:39:55 PM »
Download this CLICK! version AIS 6.0.1119 and install over the existing without prior uninstalling.
Reboot, check and please report back.

Thx
7 x64 SP1, FF 8a Aurora, TB6, 6.0.1203 Free
Free MBAM Clear

Offline Lisandro

  • Avast team
  • Certainly Bot
  • *
  • Posts: 67250
Re: Windows7 does not detect avast after update
« Reply #2 on: May 09, 2011, 01:41:29 PM »
Sometimes, Windows Security Center stops recognizing your antivirus or firewall... So, check your system time and date and also http://forum.avast.com/index.php?topic=23457.msg193534#msg193534

See also: http://windowsxp.mvps.org/repairwmi.htm

If that fails, I suggest an installation from scratch:

1. Download the latest version of avast! Uninstall Utility and save it.
2. Download the latest avast! version and save it.
3. Uninstall avast from Control Panel (if possible). If, for any reason, you can't run it, try booting in Safe Mode and doing it from there. Anyway, boot after that.
4. Run the avast! Uninstall Utility saved on 1. If, for any reason, you can't run it, try booting in Safe Mode and doing it from there. Anyway, boot after you've run it.
5. Install avast! using the setup saved on 2. Boot.
6. Register your free copy or add the license key for Pro. Or even upgrade your key from old versions.
7. Check and post the results. If, for any reason, you did not solve, try doing the step 3 in Safe Mode anyway.
The best things in life are free.

Offline Jplayer

  • Newbie
  • *
  • Posts: 12
Re: Windows7 does not detect avast after update
« Reply #3 on: May 09, 2011, 01:47:30 PM »
Download this CLICK! version AIS 6.0.1119 and install over the existing without prior uninstalling.
Reboot, check and please report back.

Thx

Thanks for the quick response
I do have one question though
I purchased a 2yr 3pc agreement and if i do this will it change any of that
I still have 2pc's left to install it on and i donot want to uselessly use up those due to some error caused by this update.
Before i do this i need to know if the reinstall over the existing program will affect this?

Thanks
John Player

Offline Zyndstoff (aka Steven Gail)

  • Avast Evangelist
  • Massive Poster
  • ***
  • Posts: 2610
  • I can resist anything except temptation.
    • tex62
Re: Windows7 does not detect avast after update
« Reply #4 on: May 09, 2011, 01:50:06 PM »
No, it will read the existing licence.
You still have 2 licences left for your 2 other PCs.

Try my (easy) solution first, if it doesn't help, then try the (more complicated) solution from Tech.

Cheers
Zyndstoff
7 x64 SP1, FF 8a Aurora, TB6, 6.0.1203 Free
Free MBAM Clear

Offline Jplayer

  • Newbie
  • *
  • Posts: 12
Re: Windows7 does not detect avast after update
« Reply #5 on: May 09, 2011, 02:30:28 PM »
No, it will read the existing licence.
You still have 2 licences left for your 2 other PCs.

Try my (easy) solution first, if it doesn't help, then try the (more complicated) solution from Tech.

Cheers
Zyndstoff

I guess the ez solution did not work, i'm still getting that message
I will try the complicated one now
Today must be my lucky day :o/

I will report back when i'm done with the results

Thanks

Offline hectic-mmv

  • Moderator
  • Sr. Member
  • *
  • Posts: 241
Re: Windows7 does not detect avast after update
« Reply #6 on: May 09, 2011, 02:45:23 PM »

Offline Jplayer

  • Newbie
  • *
  • Posts: 12
Re: Windows7 does not detect avast after update
« Reply #7 on: May 09, 2011, 03:03:00 PM »
Hi Jplayer,

please, could you try this - https://support.avast.com/index.php?_m=knowledgebase&_a=viewarticle&kbarticleid=580

Hello hectic,
i can try this but i have reinstalled the program with the origional that i purchased using the licence file it came with
and the system sees it fine, the system is now reporting it as being out of date and wants me to update it.
I will go ahead with the updating and see what happens. If you think i should do otherwise let me know, i will wait for a few before running the update to give you time to respond back.

Thanks
John Player

Offline Lisandro

  • Avast team
  • Certainly Bot
  • *
  • Posts: 67250
Re: Windows7 does not detect avast after update
« Reply #8 on: May 09, 2011, 03:06:25 PM »
Please, upload (attach) the avast log:
C:\ProgramData\AVAST Software\Avast\log\Setup.log
or C:\Program Files\Alwil Software\Avast5\Setup\setup.log

If the file is too big for the forum, post the last 400-500 lines of it.
The best things in life are free.

Offline Jplayer

  • Newbie
  • *
  • Posts: 12
Re: Windows7 does not detect avast after update
« Reply #9 on: May 09, 2011, 03:10:48 PM »
Please, upload (attach) the avast log:
C:\ProgramData\AVAST Software\Avast\log\Setup.log
or C:\Program Files\Alwil Software\Avast5\Setup\setup.log

If the file is too big for the forum, post the last 400-500 lines of it.

Hi Tech,
Do you want me to run the update first? or send you the log segment first before updating?
Being that the system is seeing it correctly NOW i will assume you want me to run the update
and then send the log segment?

Thanks,
Jplayer

Offline Jplayer

  • Newbie
  • *
  • Posts: 12
Re: Windows7 does not detect avast after update
« Reply #10 on: May 09, 2011, 03:25:14 PM »
ok while i was waiting for your response the program just autoupdated itself to engine and definition file 110509-0 but the program version is still at 5.1.889
the system is still reporting it as ok

Thanks,
Jplayer

Offline Jplayer

  • Newbie
  • *
  • Posts: 12
Re: Windows7 does not detect avast after update
« Reply #11 on: May 09, 2011, 03:36:53 PM »
one thing i have noticed while checking things is
the avast maintenance update page is reporting the engine and definitions version and program version as "up to date"
Engine and definitions: Already up to date (current version 110509-0)
Program: Already up to date(current version 5.1.889)

As of now everything is fine, the system is reporting no problems......

but yet at the bottom of the window it tells me a new version is available of 6.0.1091

I believe when i applied this program update before is when all this started.
Do you want me to run the program update and send you a log file of this IF it errors out again?
So you can see why?

Thanks
Jplayer

Offline Lisandro

  • Avast team
  • Certainly Bot
  • *
  • Posts: 67250
Re: Windows7 does not detect avast after update
« Reply #12 on: May 09, 2011, 03:49:49 PM »
I want the log when you're ready... Last lines please.
The best things in life are free.

Offline Jplayer

  • Newbie
  • *
  • Posts: 12
Re: Windows7 does not detect avast after update
« Reply #13 on: May 09, 2011, 04:51:18 PM »
I want the log when you're ready... Last lines please.

Hi Tech,

i went ahead and did the program update from version 5.1.889 to 6.0.1091 and so far its reporting it as OK.
but when i do a system health anaylsis that report still says the "Security Center has not recorded an anti-virus product"
even though the icon in the system tray reports everything as ok. Only when i run the health assessment is when it shows this warning message. "Sounds like a windows issue to me" DOH!  ::)

apparently trying to grab the parts that pertain to the incidences during the transcript are too large for this forum.
200kb is the largest i can send and that cuts out alot of it.
can i email you this? in zip form as it will be alot smaller.

would be nice if this forum would allow zip format, then i could send it all to you  ;D

Of course now that its working ok except for that anomoly in the security center i dont see the point unless you just want
to see my system specs  ;D or see whats going on during the install. hehe

Thanks
Jplayer
« Last Edit: May 09, 2011, 04:54:13 PM by Jplayer »

Offline Lisandro

  • Avast team
  • Certainly Bot
  • *
  • Posts: 67250
Re: Windows7 does not detect avast after update
« Reply #14 on: May 09, 2011, 05:15:33 PM »
But when i do a system health anaylsis that report still says the "Security Center has not recorded an anti-virus product"
System health analysis? From what? Which program is running this analysis?
Control Panel > Action Center. What does it report?

200kb is the largest i can send and that cuts out alot of it.
can i email you this? in zip form as it will be alot smaller.
Open in Notepad, go to the end, copy&paste the last full log report (400 lines should do).
The best things in life are free.