Author Topic: Avast 7.0.1426 has real problems  (Read 19765 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline gotty

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 26
Avast 7.0.1426 has real problems
« on: March 23, 2012, 06:44:07 PM »
I updated my PC (Win7/64) this morning from latest 6 to 7.0.1426 and the computer started to run very very slow (to the point where mouse cursor only moved once every few seconds). I thought I'd better leave it, but after 2 hours the problem was still there, even after rebooting.

Went into Safe Mode, removed Avast (including using latest aswclear), rebooted and all was fine. So I tried installing again, and the computer was fine until I rebooted (it had said that autosandbox wouldn't work until rebooted), and the computer ground to a halt again.

This time I hit the hibernate button on the PC itself, the computer hibernated normally and, bizarely, when I brought it out of hibernation everything was fine.

Since then I've had phone calls from several friends (with XP or Win7) to say that they've updated to the latest Avast and their computers have crashed or frozen. I've been able to get one running smoothly again over the phone, but will have to visit the others to sort things out over the weekend.

So there is something clearly VERY wrong with this version and I think that we'll just strip Avast off and use something else.

It has certainly shattered my (our) faith in Avast


Offline Pondus

  • Probably Bot
  • ****
  • Posts: 36755
Re: Avast 7.0.1426 has real problems
« Reply #1 on: March 23, 2012, 06:57:34 PM »
remove avast 7 and 6 with this and reboot     http://www.avast.com/en-eu/uninstall-utility

then install avast 7 again 



do you have any other security programs installed ?

Offline gotty

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 26
Re: Avast 7.0.1426 has real problems
« Reply #2 on: March 23, 2012, 07:24:34 PM »
Thanks - but if you read the message I already used aswclear (to remove 6 and 7)

Offline Pondus

  • Probably Bot
  • ****
  • Posts: 36755
Re: Avast 7.0.1426 has real problems
« Reply #3 on: March 23, 2012, 07:27:38 PM »
no....you said you used it...but not on 7 first....then 6    ;)   but if you did...OK

Quote
Went into Safe Mode, removed Avast (including using latest aswclear), rebooted and all was fine.......

Offline AdrianH

  • Advanced Poster
  • **
  • Posts: 854
Re: Avast 7.0.1426 has real problems
« Reply #4 on: March 23, 2012, 07:31:09 PM »
Which version of Avast, free, Pro or AIS ?

What firewall are you using?
Win8.1 Pro 64Bit  : KIS2014 : CryptoPrevent : Privazer:

Offline gotty

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 26
Re: Avast 7.0.1426 has real problems
« Reply #5 on: March 23, 2012, 09:47:08 PM »
Which version of Avast, free, Pro or AIS ?

What firewall are you using?

Free ... Windows 7 firewall on two machines, no firewall (external hardware only) on a third. Not sure about the others.

One Windows 7 installation is brand new (was a clean installation of latest Avast 7 onto a virgin Win7 installation)

Offline Para-Noid

  • Avast Evangelist
  • Starting Graphoman
  • ***
  • Posts: 6712
  • Trust only what you test yourself!
Re: Avast 7.0.1426 has real problems
« Reply #6 on: March 23, 2012, 10:59:36 PM »
What anti-virus was on the "virgin" machine? And how was it removed?
Have you tried a "repair"? Did you use a registry cleaner on the leftovers. http://filehippo.com/download_ccleaner/
As Pondus asked, what other security software are you using?  ???

edit: Sorry Pondus didn't mean to step on your toes.
« Last Edit: March 23, 2012, 11:34:23 PM by Para-Noid »
Dell Inspiron, Win10x64--HP Envy Win10x64--Both systems Avast Free v17.9.2322, Comodo Firewall v8.2 w/D+, MalwareBytes v3.0, OpenDNS, Super Anti-Spyware, Spyware Blaster, MCShield, Unchecky, Vivaldi Browser and, various browser security tools.

"Look before you leap!" Use online scanners before you click on any link.

Offline AdrianH

  • Advanced Poster
  • **
  • Posts: 854
Re: Avast 7.0.1426 has real problems
« Reply #7 on: March 24, 2012, 07:39:37 AM »
Which version of Avast, free, Pro or AIS ?

What firewall are you using?

Free ... Windows 7 firewall on two machines, no firewall (external hardware only) on a third. Not sure about the others.

One Windows 7 installation is brand new (was a clean installation of latest Avast 7 onto a virgin Win7 installation)

Try resetting the Windows Firewall to default settings .
Win8.1 Pro 64Bit  : KIS2014 : CryptoPrevent : Privazer:

Offline DocV

  • Newbie
  • *
  • Posts: 2
Re: Avast 7.0.1426 has real problems
« Reply #8 on: March 24, 2012, 12:42:10 PM »
I've had similar problems to what gotty describes here (Avast 7 free) on 2 different computers running 32bit Win7. In both cases general system  responsiveness was severely affected: some normal windows services (Networking) would not start at all. Windows startup was so crippled that nothing could be done or accessed on the computer, not even the start menu. I also was not able to get into task manager as that service was apparently not running either, even after waiting for over an hour. A couple of BSODs were produced as well, crashdump information cites aswMonFlt.sys and fltmgr.sys. I first tried uninstalling and doing a clean install of v. 7, which didn't help.
I tried uninstalling version 7 and reinstalling version 6, but the problem persisted. I then ran the aswclear utility (for v5, v6 and v7) and reinstalled v. 7 again. No luck.
-I have been temporarily using a trial version of another vendor's AV (which will expire soon), hoping that the situation with Avast 7 would get fixed in the meantime...
right now I'm afraid to go back to Avast and really can't spend time trying to locate and fix problems that shouldn't be there in the first place.
I agree with gotty that something basic must be very wrong with v. 7 and hope the Avast team can fix this.

Offline AdrianH

  • Advanced Poster
  • **
  • Posts: 854
Re: Avast 7.0.1426 has real problems
« Reply #9 on: March 24, 2012, 02:04:10 PM »

I agree with gotty that something basic must be very wrong with v. 7 and hope the Avast team can fix this.

Except that v7 is in use on millions of machines without any issue at all.

Quote
avast! in numbers

203,333,854registered users of avast!
148,560,401active users of avast!
357,145infected websites discovered with help of avast! CommunityIQ in last 30 days
46,451,512users prevented from visiting infected sites in the last 30 days

Did you ask for help? Did you generate any dump files for avast to check?
Win8.1 Pro 64Bit  : KIS2014 : CryptoPrevent : Privazer:

Offline sezor

  • Newbie
  • *
  • Posts: 7
Re: Avast 7.0.1426 has real problems
« Reply #10 on: March 24, 2012, 05:30:50 PM »
Me too, I'm having problems with 7.0.1426 - on win 2k with zone alarm, 
- a bsod and memory dump (I can send you a minidump if you want)
- on startup, processor @ 100%
- if I then pause avast for 10 minutes, it rights itself at the end automatically, everything becoming normal

Offline sezor

  • Newbie
  • *
  • Posts: 7
Re: Avast 7.0.1426 has real problems
« Reply #11 on: March 24, 2012, 05:56:05 PM »

Hmm, I spoke too soon.
No sooner had I written the above then all programs on 2k stopped responding. 
And they did the same on another, xp, machine.  On it, neither firefox nor its instal program work. 
And turning off avast doesn't correct it once it's started, though it does if you do so before the trouble starts. 


Offline sezor

  • Newbie
  • *
  • Posts: 7
Re: Avast 7.0.1426 has real problems
« Reply #12 on: March 24, 2012, 06:04:43 PM »
Is there any way we can revert to an earlier version? 

Offline Dch48

  • Massive Poster
  • ****
  • Posts: 3151
Re: Avast 7.0.1426 has real problems
« Reply #13 on: March 24, 2012, 06:38:56 PM »
Which version of Avast, free, Pro or AIS ?

What firewall are you using?

Free ... Windows 7 firewall on two machines, no firewall (external hardware only) on a third. Not sure about the others.

One Windows 7 installation is brand new (was a clean installation of latest Avast 7 onto a virgin Win7 installation)

Try resetting the Windows Firewall to default settings .
Yes this seems to have helped quite a few people having problems.
Avatar FX6327X desktop, FX-6300 CPU, RX 470 GPU, 8GB RAM, Windows 10 Home 64 bit
HP dv6-6140us laptop, A8-3500M APU, 8GB RAM, Windows 7 Home Premium 64 bit
RCA W101 v2 10" tablet, Intel Atom Bay Trail Z3735F processor, 2GB RAM, Windows 10 Home 32 bit

Offline scottinaz

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 24
Re: Avast 7.0.1426 has real problems
« Reply #14 on: March 24, 2012, 06:56:13 PM »
Mine works perfectly,,  sorry,  but the problem must be on your end.